Jump to content
Guest Invisible

Jurnalul oficial al Vaticanului critică dur filmul lui Cristian Mungiu

Recommended Posts

Guest Invisible

Jurnalul oficial al Vaticanului critică dur filmul lui Cristian Mungiu

VATICAN / 17:14, 24.08.2007

Jurnalul Vaticanului, Osservatore Romano, a criticat dur filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, recompensat cu premiul Palme d'Or, pe care l-a calificat drept o operă "sordidă" care tratează fătul " ca pe un obiect aruncat la pubelă" şi nu ca pe o fiinţă, informează AFP.

"Filmul, sordid şi redundant, este construit pentru a etala pe ecran, la capătul a aproape două ore de monotonie, un făt, sau mai bine spus un copil în vârstă de cinci luni, expus pe pardoseala unei săli de baie", scrie Osservatore Romano în ediţia sa de sâmbătă.

Filmul regizorului român Cristian Mungiu, care va fi lansat vineri pe marile ecrane din Italia, prezintă într-o manieră câteodată crudă povestea unui avort clandestin în România, în perioada comunistă.

"De vreme ce recurgerea excesivă la scene de sex a epuizat potenţialul de atracţie ( a publicului n.r.), demnitatea spectatorului primeşte o nouă lovitură sub centură, cu acest film recompensat cu Palme d'Or: un semnal dramatic al întoarcerii la barbarismul, individual sau colectiv, al conştiinţei noastre", scrie jurnalul Vaticanului.

În film "se vorbeşte cu dezinvoltură despre fetuşi ca şi cum ar fi vorba de lucruri, de obiecte şi nu de fiinţe umane, chemaţi la viaţă şi apoi martirizaţi, ucişi şi aruncaţi la coşul de gunoi", conchide Osservatore, care critică "ritualurile macabre ale nebuniei umane" prezentate în film.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", primul lungmetraj românesc care a câştigat trofeul suprem la Festivalul de la Cannes, va intra în cinematografele de la noi pe 14 septembrie.

Până acum, publicul local l-a putut vedea la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cluj şi Sibiu), Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (Mamaia) şi la Festivalul Anonimul (Sfântu Gheorghe, Delta Dunării). De la premiera mondială de pe Croazetă, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Mungiu a circulat la o mulţime de festivaluri internaţionale, iar în curând va fi prezentat la două festivaluri prestigioase de pe continentul nord-american: cel de Toronto (6-15 septembrie) şi cel de la New York (28 septembrie-14 octombrie). Totodată, filmul avându-i în distribuţie pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov va începe să ruleze în cinematografe din Franţa săptămâna viitoare.

Filmul reprezintă propunerea României pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 24.08.2007 la ora 16:51

Link to comment

' date='Aug 25 2007, 11:09' post='2191188']

Eu cred ca nu suntem niciunu dintre noi in masura sa comenteze deciziile vaticanului...nu crezi?

Dc nu am fi ? Is niste mincinosi care incearca doar sa manipuleze lumea.Oricum oamenii care gandesc nu le vor da atentie.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...