Jump to content
Guest Invisible

Premiile Nobel 2007 vor fi decernate în perioada 8 - 15 octombrie

Recommended Posts

Guest Invisible

Premiile Nobel 2007 vor fi decernate în perioada 8 - 15 octombrie

STOCKHOLM / 17:35, 17.08.2007

Cele şase premii Nobel pe anul 2007 vor fi decernate la Stockholm şi la Oslo în perioada 8 - 15 octombrie, a anunţat, vineri, Fundaţia Nobel, printre posibilii laureaţi ai anului numărându-se fostul vicepreşedinte american Al Gore şi preşedintele bolivian Evo Morales, transmite AFP.

Primul premiu acordat va fi cel pentru medicină sau psihologie, pe 8 octombrie, urmat de cel pentru fizică, pe 9 octombrie, cel pentru chimie, pe 10 octombrie, cel pentru economie, pe 15 octombrie, şi cel pentru pace, cel mai celebru, pe data de 12 octombrie, se arată în comunicatul Fundaţiei Nobel.

Conform tradiţiei, Academia suedeză va decide ulterior data la care se va decerna premiul Nobel pentru literatură. Acest premiu este de obicei anunţat într-o zi de joi, cele două date posibile fiind 11 şi 18 octombrie.

181 de persoane şi organizaţii au fost propuse pentru premiul Nobel pentru pace pe 2007.

Cei cinci membri ai comitetului Nobel nu dezvăluie niciodată numele care sunt propuse. Totuşi, persoanele în măsură să propună laureaţi, parlamentari şi miniştri din lumea întreagă, membri ai unor diverse instanţe internaţionale, profesori de universitate şi laureaţi precedenţi, pot să-şi dezvăluie preferinţele.

Astfel, anul acesta au fost propuşi pentru premiul Nobel pentru pace Al Gore, Sheila Watt-Cloutier, o inuită din Canada care militează pentru protejarea Arcticii, Mahathir Mohamad, fost prim ministru al Malaysiei, care a ajutat Bosnia după războiul civil, şi preşedintele bolivian Evo Morales.

Premiile, fiecare în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,06 milioane de euro), vor fi anunţate la Stockholm, în afara celui pentru pace, care va fi anunţat la Oslo.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 17.08.2007 la ora 17:19

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...