Jump to content
iLoveCalifornia

Guvernul il ajuta pe Basescu sa nu promulge legea pensiilor

Recommended Posts

Scrisoarea Guvernului despre sursele de finantare necesare majorarii pensiilor are sanse mici sa-l convinga pe presedinte. In locul unui dosar detaliat, care sa probeze ca Executivul dispune de resursele bugetare pentru cresterea pensiilor, administratia prezidentiala a primit trei pagini de declaratii politice. Astfel, scurta "epistola" trimisa de Palatul Victoria insista asupra asumarii "deciziei politice" si a faptului ca masura e "un atribut institutional al Guvernului care raspunde in fata Parlamentului pentru deciziile sale". Nu se raspunde insa concret cererii principale a lui Basescu: sursele de finantare.

In replica la solicitarea lui Traian Basescu de a primi o "documentatie din care sa rezulte sustenabilitatea legii in 2008-2010" si, eventual, in 2011-2013, guvernul se rezuma sa afirme ca majorarea pensiilor, pina in 2013, este "o consecinta a dezvoltarii economice". Scrisoarea semnata de ministrul Muncii si cel al Finantelor face, in schimb, un istoric al cresterii pensiilor in actualul mandat al premierului si o prezentare generala a evolutiei economice. Nu apare insa nici un detaliu privind sumele pe care statul va trebui sa le cheltuiasca pentru majorarea pensiilor. "Avind in vedere dezvoltarea economica sustinuta din ultimii ani, cresterea mai importanta a pensiilor asa cum este prevazuta pentru 2008 se inscrie intr-o logica fireasca a acumularilor, deplin sustenabila economic", se arata in text. Singurul argument adus de guvern pentru a justifica sustenabilitatea masurii financiare este efectul dezvoltarii economice.

"Domnul presedinte nu e un analist financiar sau un contabil"

Scrisoarea arata ca in perioada 2009-2013 Romania va inregistra o crestere economica intr-o medie anuala de aproape 6%, iar numarul locurilor de munca va creste cu 400 mii. Acest lucru garanteaza masura sociala luata de Executiv. Explicatiile cerute de presedinte saptamina trecuta vizau si o informare privind mentinerea sau modificarea plafoanelor de acordare a ajutoarelor sociale pentru pensionari. Guvernul nu dat insa nici un fel de explicatii in acest sens, dar a mentionat ca nu vor avea loc cresteri de taxe si impozite. In plus, in scrisoarea Executivului este reiterata intentia de a reduce contributiile sociale si introducerea pilonului II de pensii.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a motivat ieri raspunsul superficial trimis de Guvern presedintelui. "Nu e un raspuns tehnic, este unul politic. Domnul presedinte este un om politic, nu e un analist financiar sau un contabil, s-a transmis un raspuns politic catre un om politic", a spus ministrul. O declaratie asemanatoare a venit si din partea unui fost titular al portofoliului, Marian Sirbu: "Scrisoarea e mai degraba un raspuns politic, in mod contrar, ar fi trebuit ca Guvernul sa-i trimita presedintelui toata fundamentarea Bugetului pe 2008, adica vreo 5000 de pagini. Or, indicarea surselor nu se poate face in mod detaliat decit in cadrul Bugetului".

Presedintele nu a facut pina ieri nici un comentariu. Purtatorul de cuvint de la Cotroceni, Valeriu Turcan, a anuntat ca scrisoarea este analizata in prezent de Departamentul economic si de cel legislativ, din cadrul Administratiei prezidentiale.

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...