Jump to content
Fallout

Nor toxic la 160 de kilometri de graniţa cu România, în urma unui accident chimic în Ucraina

Recommended Posts

BREAKING NEWS: Nor toxic la 160 de kilometri de graniţa cu România, în urma unui accident chimic în Ucraina-VIDEO

Un accident chimic a avut loc în Ucraina, provocat de deraierea unui tren. Trenul avea 15 cisterne încărcate cu fosfor alb, care este deosebit de toxic şi care la peste 40 de grade se aprinde. Un nor de substanţă toxică se întinde pe 90 de kilometri pătraţi şi pluteşte deasupra a 14 sate din jurul oraşului Lvov, în urma dezermetizării a cinci vagoane-cisternă. Vicepremierul ucrainean compara acest accident cu cel de la Cernobîl din 1986. VEZI IMAGINI CU NORUL DE FOSFOR ALB CARE AMENINŢĂ ROM?NIA.

Locuitori oraşului Lvov au fost sfătuiţi să stea la domiciliu şi să nu consume alimente din producţie locală.

"Din informaţiile pe care le avem noi, până la această oră, autorităţile din Ucraina nu au transmis niciun fel de informaţie cu privire la acest nor poluant. De aceea este prematur să se facă declaraţii în acest moment despre modul cum vor evolua lucrurile", a declarat ministrul de mediului, Attila Korodi, în legătură cu acest incident. În acest moment, mişcările atmosferice nu sunt foarte puternice, iar norul nu va ajunge foarte curând în zona României, însă anumite schimbări ale vremii ar putea aduce norul deasupra ţării noastre în câteva zile. Experţii meteorologi au analizat curenţii de aer de deasupra Ucrainei şi României şi au ajuns la concluzia că deplasările atmosferice au ca direcţie nordul şi au o viteză de 10 kilometri la oră. Astfel, în următoarele 36 de ore nu există riscul ca acest nor toxic să se îndrepte spre România.

Douăzeci oameni au ajuns la spital, iar alte 800 de persoane au fost evacuate din Lvov. Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, printre răniţi se numără şi cel puţin patru membri ai echipelor de intervenţie, dintre care unul e în stare gravă.

Oficialii de la Kiev au anunţat bilanţul accidentului abia astăzi, deşi trenul a deraiat ieri după-amiază. Garnitura venea din Kazahstan şi se îndrepta spre Polonia. Vagoanele s-au răsturnat şi au luat foc.

Premierul face un apel la calm

"În acest moment la Ministerul Mediului a început o şedinţă de urgenţă pentru a se stabili eventualele măsuri care trebuie luate în cazul în care norul toxic va ajunge deasupra României.- a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Deocamdată nu avem o informare oficială din partea Ucrainei privind accidentul de ieri, autorităţile ucrainene nu au putut fi contactate.

S-a făcut o simulare pentru a se vedea traseul norului. Nu există riscul ca în următoarele 36 de ore norul să ajungă deasupra României." - a mai spus premierul făcând în acelaşi timp un apel la calm.

SURSA

Link to comment

Am citit ca sunt sanse ca noru sa o ia spre nord sa ajunga pe la ruskies :) Moldovenilor puneti-va pe suflat sa-mpingeti noru la ruscheti :D

Daca ajunge pana la Moldoveni ar fi super cine le-ar duce doru :gun:

care moldoveni ?

daca e sa vina la noi vine pe undeva printre Satu Mare si Baia Mare, sper sa nu pateasca nimeni nimic

@gexy ce radiati ? :hair: postati aiurea

Link to comment

Autorităţile din judeţele de nord, alertate de accidentul chimic din Ucraina

Judeţele din nordul ţării nu sunt încă în pericol din cauza norului toxic din Ucraina - este concluzia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Maramureş, întrunit marţi, pentru a discuta măsurile ce trebuie luate în cazul în care poluarea ar ajunge în România.

Potrivit previziunilor, norul nu se îndreaptă spre ţara noastră. Există totuşi un pericol: Col. Liviu Bolchiş, ISU Maramureş, anunţă: "E transportat de masele de aer cu 4 m/s la înălţimea de 1.800 de m, pe direcţia est. Este posibil să afecteze zona de nord-est a României, adică Moldova şi Basarabia".

Alexandru Pop, inginer chimist, explică: "Singura metodă de a sta în calea acestor substanţe toxice sunt vaporii de apă, pentru că ele se absorb foarte uşor în apă".

Medicii spun însă că, la întâlnirea cu apa, se formează acizii fosforos şi fosforic, care sunt extrem de toxici: dr. Dorina Micle, director ASP Maramureş, declară: "Din fericire, timpul trece în favoarea noastră, pentru că aceste materii toxice au un autoconsum destul de rapid. În momentul de faţă, nu ştiu să existe antidot".

Nu există nici măsuri specifice în astfel de cazuri. Dacă poluarea va ajunge în ţara noastră, singurele sfaturi sunt ca persoanele din zonele afectate să stea în case şi să aerisească locuinţele cât mai puţin.

sursa

Link to comment

Korodi: Era normal ca Ucraina să îşi informeze vecinii în legătură cu accidentul

Minstrul Mediului Attila Korodi a susţinut o conferinţă de presă, marţi, pentru a clarifica situaţia accidentului cu fosfor alb din Ucraina. Acesta a subliniat că România nu se află într-o situaţie de criză şi că oamenii trebuie să rămână calmi, întrucât curenţii de aer se îndreaptă spre nord, ceea ce este în avantajul României.

"Vreau să vă percizez că am luat legătura cu Ministerul Mediului din Ungaria şi Polonia. Am făcut un acord de a schimba informaţii tehnice când le avem la dispoziţie. Conform unei simulări, dispersia teoretică a norului nu va ameninţa România în următoarele 36 de ore, şi nici pentru următoarea perioadă veştile nu sunt îngrijorătoare", a declarat ministrul Korodi după încheierea şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul Mediului.

"Am cerut Autorităţii de Monitorizare a Aerului să semnaleze orice poluare a aerului, iar Administraţia Apelor va monitoriza poluarea apelor", a mai precizat Korodi. Monitorizarea calităţii aerului nu va fi lesene de efectuat, întrucât în România nu există intrumentele necesare pentru măsurarea concentraţiei de fosfor din aer, dar ministrul de resort a declarat că "s-au găsit soluţii pentru această problemă".

"Am cerut de la Ambasada ucraineană informaţii, dar acestea au declarat că nu deţin informaţii tehnice", a mai afirmat Attila Korodi, care a adăugat că ar fi fost normal ca Ucraina să îşi informeze oficial vecinii în legătură cu accidentul chimic.

La Ministerul Mediului, s-a desfăşurat o şedinţă de urgenţă pentru a se stabili eventualele măsuri care trebuie luate în cazul în care norul toxic va ajunge deasupra României. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că deocamdată deocamdată nu există o informare oficială din partea Ucrainei privind accidentul chimic, autorităţile ucrainene neputând fi contactate, dar a făcut un apel la calm.

sursa

Link to comment

ANM: Norul toxic din Ucraina nu va ajunge pe teritoriul României până joi dimineaţa

Actualizarea prognozei privind mişcarea curenţilor de aer, făcută marţi la ora 18.00, arată că norul toxic din Ucraina nu va ajunge în România până joi dimineaţa la ora 6.00, a declarat pentru NewsIn directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

Potrivit acestuia, actualizarea prognozei privind mişcarea curenţilor de aer se realizează din şase în şase ore şi este valabilă 36 de ore.

"Este bine că circulaţia nu este spre România ci spre în direcţia nord - vest. Norul toxic scade în densitate pe măsură ce înaintează. Având în vedere stabilitatea atmosferică, este greu de presupus că se va schimba direcţia vântului şi că norul va ajunge în România", a mai declarat Sandu.

sursa

no edit button :(

Link to comment

Nu ai inteles :whistle: era vorba de fosforul alb.. ca se aprinde la 40 grade si s-a aprins in Ucraina.. de asta s-a format acel nor toxic.

Asa e. Din cate stiam, se pastreaza in petrol (cel putin eu asa am facut :P). Dupa ce este scos si se usca, face autoaprindere in atmosfera. Daca il amesteci cu ceara, obtii creta fosforescenta :D - stiinta pentru toti din copilaria mea :tiphat:

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...