Jump to content
IceMan

Tinerii vor putea opta pentru un fond de pensii administrat privat incepand cu 17 septembrie

Recommended Posts

Imagine IPB

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a amanat pentru 17 septembrie data de la care incepe perioada de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat (pilonul II), termenul anuntat initial de reprezentantii autoritatii fiind luna august.

Consiliul CSSPP a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, norma privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, elaborata in aplicarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate private (pilonul II).

Actul normativ stabileste ca perioada de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat incepe la 17 septembrie si are o durata de patru luni. De la aceeasi data, poate incepe si activitatea de publicitate si marketing a administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), autorizati de catre CSSPP.

"CSSPP a stabilit aceasta data pentru a veni in sprijinul viitorilor participanti la sistem. Astfel, s-a considerat ca o perioada mai mare de timp aferenta autorizarii entitatilor de pe piata pensiilor private obligatorii va conduce la un numar mai mare de scheme si fonduri de pensii private si va oferi participantilor posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de fonduri, cu caracteristici diferite (politici investitionale, grad de risc, comisioane si taxe, etc.), precum si un numar mai mare de administratori autorizati de catre CSSPPa��, se arata intr-un comunicat al comisiei, remis redactiei.

In acelasi timp, si administratorilor li se ofera posibilitatea parcurgerii tuturor etapelor de autorizare si avizare necesare inceperii activitatii in domeniul pensiilor administrate privat si inscrierii la startul perioadei de aderare. Totodata, demararea simultana a activitatilor de publicitate si marketing ofera conditii si sanse egale pe piata pensiilor private.

Pentru a deveni participant la un fond de pensii administrat privat, o persoana trebuie, printre altele, sa fie asigurata potrivit prevederilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, sa contribuie la sistemul public de pensii si sa adere la un fond de pensii administrat privat sau sa fie repartizat aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Norma precizeaza limitele de varsta in cazul persoanelor care sunt obligate sa adere, respectiv persoanele in varsta de pana la 35 de ani, sau care pot opta sa adere la un fond de pensii, respectiv persoanele in varsta de pana la 45 de ani administrate privat. Aderarea la un fond de pensii administrat privat este o optiune individuala a participantului si se face din propria initiativa a acestuia sau in urma repartizarii sale aleatorii de catre CNPAS.

Pentru a organiza procedura de repartizare aleatorie, CNPAS clasifica persoanele ce urmeaza a fi repartizate in functie de varsta, respectiv persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 a�� 25 ani si persoanele cu varsta cuprinsa intre 26 - 35 ani si gen.

M.D.

sursa

Link to comment

Ce ma enerveaza amanarile astea ! :hair:

Daca era cum s`a zis la inceput, 1 august, ERA PERFECT ! pfff ! :| Naspa treaba cu guvernu asta si cu csspp ! :|

lasa ca mergem la mare in octombrie :D

p.s or sa iasa bani frumosi din treaba asta , pacat ca nu incepe din august :(

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...