Jump to content
POLAND

Tokyo, cel mai mare oras al lumii

Recommended Posts

Imagine IPB

Va inchipuiti toata populatia Romaniei si inca jumatate concentrata pe o suprafata de 100 de ori mai mica decat suprafata actuala a tarii noastre? Ei bine, asa arata orasul Tokyo, declarat cel mai populat superoras din lume. Potrivit specialistilor Natiunilor Unite, acesta are toate sansele sa ramana astfel si in viitor. Cu greu ar putea fi insa surclasat de cateva metropole din India si China. Publicatia Forbes a intocmit topul celor mai mari si mai aglomerate orase din lume si a facut si previziuni referitor la cat de mult va creste populatia acestora peste 10 ani.

Tokyo, Japonia - In 2005 - 35,2 milioane de oameni. In 2015 - 35,5 milioane de oameni.

I se mai spune si Edo, pentru ca Tokyo (Japonia) a fost construit pe fundatia vechiului oras japonez Edo. Acesta era cel mai mare oras din lume la mijlocul sec. al XVIII-lea, cand a atins pentru prima data cifra de un milion de locuitori.

Bucurestiul este minuscul

Pe langa uriasele metropole cu peste 10 milioane de locuitori, capitala Romaniei este minuscula, avand putin peste doua milioane de suflete. Este a sasea capitala ca marime din Uniunea Europeana. Conform datelor privind evolutia demografica realizate de specialisti, populatia Bucurestiului creste in fiecare an cu aproximativ 1.500 de persoane.

Mumbay, India - In 2005 - 18,2 milioane de oameni. In 2015 - 21,9 milioane de oameni.

Orasul s-a numit initial Bombay, dar s-a renuntat apoi la acest nume pentru ca era o ramasita a colonialismului. A fost fondat de britanici in sec. al XVII-lea si e cel mai populat oras din India. Acum e capitala comertului si a distractiei.

Ciudad de Mexico, Mexic - In 2005 - 19,4 milioane de oameni. In 2015 - 21,6 milioane de oameni.

Capitala Mexicului a fost construita pe ruinele fostei capitale a imperiului aztec, Tenochtitlan, distrus in 1521 de conchistadorii spanioli. Ciudad de Mexico este capitala Mexicului din toate punctele de vedere: politic, economic si cultural.

Sao Paulo, Brazilia - In 2005 - 18,3 milioane de oameni. In 2015 - 20,5 milioane de oameni.

Sao Paulo e un superoras creat de industria cafelei. A fost construit in 1554 de misionarii iezuiti si s-a dezvoltat in sec. al XIX-lea, datorita pozitiei sale - se afla in inima celei mai bogate regiuni de cafea. Acum este un oras infloritor.

New York, SUA - In 2005 - 18,7 milioane de oameni. In 2015 - 19,9 milioane de oameni.

E primul oras care a atins 10 milioane de persoane. Olandezii au fost cei care i-au pus bazele in jurul anului 1620. I se spunea Noul Amsterdam. In scurt timp, a ajuns pe mainile englezilor. A inflorit datorita comertului pe raul Hudson.

New Delhi, India - In 2005 - 15 milioane de oameni. In 2015 - 18,6 milioane de oameni.

A fost preluat de englezi in 1857. Cu toate ca orasele Mumbai si Bangalore se mandresc cu Bollywood si respectiv 'Silicon Valley', Delhi are farmecul lui aparte, dat de amestecul interesant dintre modernitate si traditionalism.

Shanghai, China - In 2005 - 14,5 milioane de oameni. In 2015 - 17,2 milioane de oameni.

Shanghai a iesit din anonimat in 1842, cand China a pierdut primul razboi al opiumului si a fost nevoita sa deschida porturile strainilor. Datorita pozitiei sale, langa raul Yangtze, Shanghai a prosperat si a devenit cel mai mare oras.

Calcutta, India - In 2005 - 14,3 milioane de oameni. In 2015 - 17 milioane de oameni.

Parintii orasului Calcutta sunt tot englezi. A luat nastere in 1690 si a prosperat repede, pentru ca era port. Aici descarcau britanicii opiumul adus din China. La acea vreme, Calcutta era capitala Indiei si cel mai mare oras din tara.

Dhaka, Bangladesh - In 2005 - 12,4 milioane de oameni. In 2015 - 15,2 milioane de oameni.

Si orasul Dhaka a facut parte din imperiul britanic. Cu sute de ani in urma, aceasta asezare a apartinut imperiului mughal, iar acum este capitala Bangladeshului. Contrastul dintre bogatie si saracie este evident la tot pasul.

Jakarta, Indonezia - In 2005 - 13,2 milioane de oameni. In 2015 - 16,8 milioane de oameni.

Capitala Indoneziei, oras-port, a fost condusa de nenumarate ori fie de regi hindu, fie de sultani musulmani, de olandezi, de generali japonezi, care au pus stapanire pe ea in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

sursa: libertatea.ro

Link to comment

Eh ... eu as vrea sa merg odata in acolo ... sa ii avd si eu pe galbejitii astia care fac mare lalva pe piata modiala cu aparaturile si tehnologia lor :)

PS : Limba nu e neaparat imposibila ... daca iti plac limbile straine si le prinzi repede, poti invata orice limba ... :)

Link to comment

randul romaniei la ce? populatia noastra scade pe an ce trece. aveam acum vreo 5 ani aproape 23 de milioane de locuitori. acum suntem undeva pe la 21.

mi-e greu sa stau in trafic in Bucuresti dar ma gandesc cum o fi sa stai intr-un oras cu populatie de 35 de milioane de oameni. Aici intra in scena arhitectii, cei care se ocupa cu infrastructura orasului. magnific..

Link to comment

Nu se compara Tokyo nici cu toata Romania la un loc. Tokyo e un oras superb dupa spusele fostului meu profesor de istorie, acesta facand adesea calatorii prin toata lumea. :)

ps: si oameni sunt diferiti la caracter, la modul de a-si exprima ideile, o alta lume, nevazuta chiar.

Link to comment

unde stau yo sunt cam in jur de 5 mil de locuitori si mi se pare destul de mare... da 35 mil :blink: IMENS

Da unde stai u de sunt 5 milioane de locuitori?!

Veniti sa vedeti Craiova un oras super linistit prin unele cartiere :P si centrul este zuperrr :readthis:

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...