Jump to content
IceMan

Interamerican: 2,8 mil. de contribuabili la pensii private anul acesta

Recommended Posts

Imagine IPB

Numarul contribuabililor la sistemul de pensii administrate privat este estimat la 2,8 milioane pentru acest an, iar pana in 2016, acesta va atinge un nivel de circa 4,5 milioane de participanti, in timp ce valoarea activelor se va ridica la aproape noua miliarde de euro in zece ani, potrivit lui Besim Jawad, directorul programului Pensii Private din cadrul companiei Interamerican.

"Noi avem mari asteptari pentru pilonul II. Asteptarile sunt justificate de faptul ca in Romania este o perioada scurta de inscrieri. Dupa aceasta perioada, piata pensiilor private va fi in mare parte divizata", ne-a declarat Besim Jawad. Totodata, acesta a aratat ca piata pensiilor facultative va inregistra o evolutie lenta si va fi partial una corporativa, cu diferite tipuri de pensii, si nu se va dezvolta intr-o perioada de patru luni, ci pe termen mai lung. Pentru pilonul III este estimat un numar de 250.000 de participanti in acest an, urmand sa ajunga la 1,2 milioane pana in 2016, iar valoarea activelor este estimata la 2,3 miliarde euro in acest interval de timp.

Riscurile sistemului, acoperite aproape in totalitate

Totodata, acesta a mentionat ca implementarea pilonului II este ceva mai problematica deoarece cadrul legal este inca in constructie si mai este foarte putin pentru autorizare, in timp ce termenul-limita se apropie. "Avem insa incredere ca Autoritatea (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - n.r.) va veghea ca implementarea sa decurga corect pentru toti participantii la sistemul de pensii private", a mai spus Besim Jawad. Acesta a aratat, facand referire la cele patru categorii de risc, ca sistemul pensiilor private va fi afectat per ansamblu de un grad redus de risc, acesta fiind acoperit in cea mai mare parte. "Pentru pilonul III, toate categoriile sunt bine acoperite. Pentru pilonul II sunt unele riscuri operationale, referitoare la implementarea sistemului. Aceste riscuri sunt bine cunoscute si intelese de CSSPP si noi avem incredere ca Autoritatea le va reglementa", a afirmat Jawad.

Jawad: Romanii nu cunosc destul de bine pensiile private

Intrebat care este atitudinea romanilor fata de sistemul pensiilor private, reprezentantul Interamerican Pensii ne-a declarat ca, bazandu-se pe un studiu realizat la inceputul lunii iunie, "am inteles ca romanii nu cunosc destul despre pensiile private, ei sunt reticenti pe de o parte din cauza lipsei de cunostinte si a dorintei de a obtine informatii, pe de alta parte din cauza faptului ca ei nu sunt destul de convinsi de importanta de a detine o pensie privata si de faptul ca este necesara implicarea financiara personala, un efort facut acum pentru o batranete tihnita. Chiar daca oamenii ar fi constienti si informati de pensiile private, exista inca un blocaj legat de posibilitatea de a pierde investitia". Comparand sistemul romanesc cu cel din alte tari central-europene (Polonia, Slovacia, Polonia), acesta a aratat ca sistemul pensiilor din Romania este aproape similar cu sistemele de pensii din alte tari central-europene. Principalele diferente, insa, sunt nivelul contributiilor, care este mult mai inalt in alte tari, si modul in care noul sistem este implementat. "Contributiile incep la un nivel relativ scazut, comparativ cu alte tari central-europene. Acestea trebuie sa creasca la un nivel de 6%, desi acest nivel nu este foarte inalt comparativ cu alte tari", ne-a spus Jawad.

Strategia Interamerican

Strategia de atragere a clientilor se bazeaza, la Interamerican, pe extinderea retelei de agenti de vanzari si pe diversificarea canalelor de distributie a serviciilor oferite, arata Jawad. Scopul final este atragerea unei cote de 10-15% din piata romaneasca. Pentru acest deziderat, Interamerican se diferentiaza de competitori ca parte a unui solid grup financiar european (Eureko), arata Besim Jawad.

Interamerican intentioneaza sa activeze atat pe piata pensiilor private obligatorii, cat si pe cea a pensiilor facultative. Pensiile private obligatorii sunt vizate in mod special, "datorita oportunitatii unice aduse de faptul ca perioada de inscriere pentru aceste pensii este de numai patru luni", arata Besim Jawad. De altfel, oficialii Interamerican sunt interesati sa atraga aceeasi cota de piata si pentru pilonul III, dar estimeaza o evolutie mai lenta in timp a acestui sector de piata.

sursa

ps. cei care doresc mai multe informatii despre pilonul II ma pot contacta pe privat

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...