Jump to content
IceMan

Socar va vinde direct petrol si gaze in Romania

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Sefii MOL si OMV au fost deja in Azerbaidjan Tara noastra, aleasa pentru pozitia la Marea Neagra Compania azera SOCAR intentioneaza sa livreze direct titei si gaze naturale pe piata romaneasca, urmand sa foloseasca piata autohtona pentru a se extinde in Europa, a declarat ieri reprezentantul companiei azere in Romania, Hamza Karimov.

"Dorim sa intram cat mai repede pe piata din Romania. Produsele noastre sunt deja prezente aici, dar prin intermediari, insa noi vrem sa livram direct la preturi mai bune", a spus Karimov, la un seminar pe teme energetice.

Precizand ca Socar si-a deschis deja, in luna aprilie, o reprezentanta in tara noastra pentru a prospecta piata si contabilitatile comerciale din Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria si alte state, Karimov a aratat ca Romania prezinta un punct de interes major pentru Socar.

"Relatia politica dintre Romania si Azerbaidjan este la un nivel foarte inalt. Romania este a doua tara care a recunoscut independenta Azerbaidjan-ului.

Am ales Romania si pentru pozitia acesteia la Marea Neagra", a mai aratat Karimov.

Potrivit acestuia, compania azera este totodata interesata si de gazoductul Nabucco si de oleoductul Constanta - Trieste, urmarind posibilitatile de achizitii si parteneriat cu firme din Romania si Europa.

"Avem posibilitatea financiara pentru a ne implica in proiecte", a spus Karimov, afirmand ca firma discuta despre eventuale posibilitati de colaborare cu importante companii europene, care sunt prezente si pe piata romaneasca. Dintre acestea, el le-a mentionat pe MOL si OMV, sustinand ca sefii lor au fost deja in Azerbaidjan pentru discutii cu SOCAR.

Estimari pentru 2007: 44 mil. tone titei si 60 mld. metri cubi de gaze

Potrivit responsabilului azer, Gaz de France este, la randul sau, interesata sa aduca gaze de la Socar pe piata din Romania. Karimov a adaugat ca eventualele colaborari cu aceste companii pe piata internationala se vor extinde si pentru Romania. De altfel, Socar a achizitionat, recent, un terminal petrolier in Georgia, cu o capacitate de depozitare de 30 milioane de tone, urmand sa construiasca si o rafinarie in Portul Ceyhan din Turcia. Intrebat daca Socar este interesata sa cumpere o rafinarie in Romania, Karimov a spus ca nu stie sa existe o astfel de oportunitate pe piata. Dupa ce anul trecut a produs 33 de milioane de tone de petrol,

Socar estimeaza pentru anul acesta o productie de 44 milioane tone titei si 60 miliarde metri cubi de gaze, ajungand in 2010 la aproximativ 60 milioane tone titei. Productia de petrol a companiei creste rapid, ca urmare a unui contract de productie cu BP Plc si cu alte companii care au mari platforme petroliere la Marea Caspica.

Contract pe termen lung cu Rompetrol

Oficiali ai companiei azere declarau luna trecuta, citati de NewsIn, ca Socar va semna un contract de furnizare de petrol pe termen lung cu Rompetrol Romania. Potrivit acestora, furnizarea de petrol urma sa inceapa in luna iunie, Socar putand livra lunar un milion de barili de titei fie prin porturile Marii Negre, fie prin portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterana catre portul Constanta.

"Rompetrol vinde o participatie de 25% la una dintre rafinariile sale, iar Socar ar putea cumpara integral pachetul de actiuni sau parte din el", a declarat, sub anonimat, una dintre sursele citate de NewsIn. Reprezentantii Rompetrol anuntau, la sfarsitul lunii martie, ca se negociaza cu sase investitori interesati sa preia pana la 24% din actiunile companiei.

Ei au aratat ca Rompetrol intentioneaza sa se implice in proiectele de dezvoltare din Azerbaidjan, adaugand ca rafinariile companiei primesc titei din aceasta tara, dar ca firma vrea sa semneze contracte pe termen lung privind livrarea directa din Azerbaidjan.

Compania isi extinde aria de clienti

La inceputul lunii trecute, Socar a semnat o tranzactie prin care vinde un milion de barili de petrol pe luna companiei energetice PTT din Thailanda, timp de un an. Tranzactia a fost primul acord de furnizare la termen pentru Socar, care isi vindea marfa prin licitatii. Incercand sa-si extinda aria de clienti, Socar deruleaza negocieri asemanatoare cu companii petroliere din China, Japonia si cu unele tari mediteraneene, luand in calcul si un posibil contract cu o mare companie indiana din sectorul petrolier.

Socar detine o participatie de 10% la proiectul din Marea Caspica pe care il conduce compania BP. Analistii estimeaza ca acest proiect va produce o medie de 700.000 de barili pe zi anul acesta. Productia va creste la mai mult de un milion de barili pe zi pana la sfarsitul acestei decade.

Socar controleaza doua rafinarii din Azerbaidjan cu o capacitate totala de peste 400.000 de barili pe zi, dar care nu sunt folosite, deoarece sunt foarte vechi si nu fabrica produse de buna calitate. In martie, compania Socar a anuntat ca va licita pentru o participatie de 51% la firma de produse petrochimice Petkim si ca va construi o rafinarie cu o capacitate de prelucrare de 200.000 de barili pe zi in portul mediteranean Ceyhan.

sursa

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...