Potyike Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 Buna Ziua, pt ziua de maine am de facut cateva exercitii de casa (compuneri si vreo 5 exercitii) si as avea ca o rugaminte daca e cineva destul de cunoscator la figurii de stil sa ma ajute :) iata exercitiul:
Guest Bogdan Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 Pentru ce clasa sunt? :blink: muuult a trecut de cand faceam si eu dinastea...vreo 3 ani :D .... banuiesc ca ai nevoie de hiperbole si minuni dinastea...foarte nasoale oricum!
blk Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 Doamne la ce ajunge forumul asta sa fie folosit :)Ma rog.. my 2 centsprima: personificare (banuiesc ca e vorba de lalele)a doua: metafora a 3-a: epiteta 4-a: comparatiea 5-a: metonimie.Repet, CRED. Nu sunt sigur. Poate sunt alti oameni mai apropiati de perioada BAC-ului care te pot ajuta.
Thade Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 2 nu e epitet cromatic? zic si eu, s-au dus vremurile de limba romana :D
blk Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 2 nu e epitet cromatic? zic si eu, s-au dus vremurile de limba romana :D Mie de fapt a 2-a mi se pare o comparatie. Pescarusii sunt comparati cu spuma alba a valurilor. Dar in general exercitiile astea au cate o figura de stil din fiecare deci nu poate sa fie 2 epitete sau 2 comparatii. Ma rog o fi epitet cromatic.. eu nu stiu nimic din ce scrie acolo =)) Si de ce ai postat?
Potyike Posted June 4, 2007 Author Posted June 4, 2007 Pentru ce clasa sunt? :blink: muuult a trecut de cand faceam si eu dinastea...vreo 3 ani :D .... banuiesc ca ai nevoie de hiperbole si minuni dinastea...foarte nasoale oricum! clasa a 10-a :) (mda stiu are trebui sa ma tin de invatat dar ce sa faci asta e :) Doamne la ce ajunge forumul asta sa fie folosit :) Ma rog.. my 2 cents prima: personificare (banuiesc ca e vorba de lalele) a doua: metafora a 3-a: epitet a 4-a: comparatie a 5-a: metonimie. Repet, CRED. Nu sunt sigur. Poate sunt alti oameni mai apropiati de perioada BAC-ului care te pot ajuta. ms foarte mult :) poate mai e cineva (oricum mai astept putin sa vad) :) eu nu stiu nimic din ce scrie acolo =)) hai cu spamu :)
Sergiu11 Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 1: personificare2: metafora3: epitet (cromatic)4: comparatie5: habar n-am... (poate pentru ca n-am invatat inca fiind a 8-a acum)
4 Real Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 Eu as zice asa:#1 - personificare/ metafora#2 - metafora#3 - metafora + personificare#4 - comparatie#5 - metafora + metonimie (putin fortat)In principiu, metafora se intalneste cel mai adesea... daca stii si sa explici, e perfect.
Guest byankutzza Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 La 2 si 3 eu zic ca e si epitet cromatic("spume albe" si ruguri verzi")...in rest de acord cu 4 Real:D
blk Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 La 2 si 3 eu zic ca e si epitet cromatic("spume albe" si ruguri verzi")...in rest de acord cu 4 Real:DVoua cred ca va place cuvantul "cromatic".."spume albe" e destul de redundant. spuma in general e alba.un epitet cromatic ar fi "ochii ardeau cu o flacara verde".Oricum nu il intreaba nimeni ce fel de epitet sau ce fel de metafora. Figura de stil de baza e importanta.p.s. tineti minte ca in general la exercitile astea (99% din cate am facut eu in genul asta) era cate o figura de stil / vers. Niciodata nu am vazut 2 metafore sau 2 epitete sau 2 repetitii in acelasi exercitiu. Probabilitatea ca 2 si 3 sa fie ambele epitete este infirma.
Potyike Posted June 4, 2007 Author Posted June 4, 2007 Voua cred ca va place cuvantul "cromatic".."spume albe" e destul de redundant. spuma in general e alba.un epitet cromatic ar fi "ochii ardeau cu o flacara verde".Oricum nu il intreaba nimeni ce fel de epitet sau ce fel de metafora. Figura de stil de baza e importanta.p.s. tineti minte ca in general la exercitile astea (99% din cate am facut eu in genul asta) era cate o figura de stil / vers. Niciodata nu am vazut 2 metafore sau 2 epitete sau 2 repetitii in acelasi exercitiu. Probabilitatea ca 2 si 3 sa fie ambele epitete este infirma.deci sa-ti multumesc nu am cu ce.. :) ai fost scurt si la obiect :) ca de explicat ii pot eu explica ce si cum :)ms MULT :)
ShadyMonto Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 Sustinandu-l pe blk , pot spune cu 99% siguranta ca 2 e metafora!