Jump to content
Angel of Darkness

Just Joost

Recommended Posts

Una din celebrele previziuni ale lui Bill Gates din urma cu cativa ani vorbea de mutarea pe Internet a multora dintre serviciile clasice, printre care si televiziunea. La acea vreme, cel putin vazut din Romania, presedintele Microsoft parea un visator care indrazneste prea mult. Acum insa, previziunea incepe sa prinda contur si sa devina realitate. Intr-un interviu difuzat de postul national cu ocazia vizitei in Romania, doamna Rodica Culcer il chestiona pe Bill Gates, printre altele, chiar in legatura cu aceasta transformare a televiziunii. Departe de a-i risipi temerile legate de viitorul nu tocmai roz al oamenilor care lucreaza in prezent in televiziune, presedintele Microsoft nu numai ca si-a sustinut teoria, dar a venit si cu argumente in favoarea sa. Insa nici chiar Bill Gates nu a prevazut la acea ora cat de repede se vor misca lucrurile in acest sens, nestiind poate ca doi oameni deja lucrau la un astfel de proiect. Niklas Zennstr?m si Janus Friis, cei care stau la baza proiectului Joost (se pronunta juiced) au la activ alte succese precum Skype si Kazaa. In prezent, Joost este beta iar conturile pot fi create doar pe baza de invitatie.

Joost? Un post de televiziune online?

Nu, mai mult un tonomat de emisiuni, filme si seriale. In 2006 cand s-a inceput lucrul era cunoscut sub numele de cod The Venice Project. Pana la aceasta ora, Joost a semnat deja contracte de difuzare cu mai multi producatori importanti cum sunt Warner Music, Indianapolis Motor Speedway Productions si Viacom (companie proprietara printre altele a Paramount Pictures, MTV Networks si BET Networks). In prezent se duc negocieri de difuzare cu FOX Networks. Pentru a beneficia de serviciile oferite de Joost utilizatorul trebuie sa-si creeze un cont (deocamdata doar pe baza de invitatie) si sa instaleze pe propriul calculator aplicatia cu acelasi nume. Difuzarea continutului multimedia, se face folosind tehnologia P2PTV (peer-to-peer TV). Aceasta functioneaza pe aceleasi principii ca alte tehnologii peer-to-peer cum ar fi BitTorrent. Avantajul consta in conexiunile directe realizate, utilizatorii facand download pentru receptionarea datelor si in acelasi timp transmitand mai departe informatia prin upload.

Canale, posturi, emisiuni

Posturile disponibile sunt grupate in 8 categorii tematice: Cartoons & Animation, Comedy, Documentary, Entertainment, Lifestyle, Music, Music Entertainment, Sports & Games. In afara de acestea mai sunt predefinite trei canale: New on Joost, Most Popular si Staff Picks. Printre posturile ce pot fi vizionate prin Joost se numara Alliance Atlantis Sci-Fi, AXN, Explora Channel, Guinness World Records TV, IndyCar Series, MTV, VH1, National Georgraphic, The Soccer Channel etc. Lista completa include in prezent cateva zeci de programe si poate fi gasita la adresa https://www.joost.com/whatson/channels.html. Insa, din cauza clauzelor contractuale, posturile disponibile nu pot fi vizionate in orice zona de pe glob. Unele pot fi vizionate doar in Statele Unite, altele doar in Europa, altele in toata lumea cu exceptia anumitor tari. Aceste cazuri nu sunt totusi numeroase, majoritatea posturilor fiind disponibile indiferent de zona geografica. Pretul pe care utilizatorul trebuie sa-l platesca pentru acest serviciu este suportarea reclamelor strecurate intre si in timpul emisiunilor. La momentul acesta secventele de publicitate nu sunt nici lungi si nu intervin nici foarte des, insa acest lucru este posibil sa se schimbe pe viitor.

Aplicatia software - calcaiul lui Ahile

Programul pe care utilizatorii trebuie sa-l foloseasca pentru a avea acces la continutul digital furnizat de Joost este veriga slaba a acestui serviciu. Cel mai mare repros pe care il putem face aplicatiei bazate pe runtime-ul XULRunner este consumul mare de resurse. Aceasta ajunge sa ocupe procesorul in mare proportie si este avida dupa memorie RAM. Ergonomia acesteia desi departe de a fi ideala nu se poate spune ca face dificila folosirea functiilor incluse. Alegerea postului sau a emisunii dorite se face doar prin cateva click-uri iar controlul redarii nu este cu mult diferit de playerele video clasice. Panoul de control este plasat in partea inferioara a ferestrei, pe centrul ecranului. Dintre bug-urile importante ale aplicatiei, cel mai evident este jump-ul eronat. Uneori, chiar daca se doreste saltul la un anumit timp al emisiunii, Joost esueaza in a reda exact de la secunda selectata. Merita mentionate functiile interactive precum informatiile trivia despre filmele si emisiunile disponibile.

Televiziunea sociala

Ca mai toate serviciile online moderne si Joost ofera asa-numitele social features. Aceste functii vizeaza comunicarea si schimbul de informatii intre utilizatorii aceluiasi serviciu. In cazul de fata, aspectul social este dat de widget-urile pe care Joost le ofera si ale caror facilitati variaza de la Instant Messaging, la receptionarea fluxurilor RSS sau postarea pe blog.

Joost este un proiect care are potentialul de a deveni unul dintre simbolurile a ceea ce va reprezenta Internetul in viitor. Este mai mult decat ceea ce prevedea Bill Gates. Are insa nevoie de timp pentru a se perfectiona si a se ridica la pretentiile utilizatorilor.

Site official

@sursa

Link to comment

Superb. Se pare ca peste cateva (mai multe) decenii o sa fie cum vedem acum in filmele Star Wars sau altele cu robotii si arme laser :rofl1: =)) . Si cred ca salile de internet o sa se desfiinteze mai toate cat de curand poate doar cele de la care se joaca in PGL sau alte competitii nu :) . Internetul e fundatia iar Microsoft parterul :rofl1:

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...