Jump to content
IceMan

Seceta din ultimele zile i-a determinat in sfarsit pe guvernanti sa ia masuri

Recommended Posts

Posted

Imagine IPB

Agricultura romaneasca este in criza. Seceta a compromis culturile agricole iar fantanile din foarte multe judete ale tarii au secat.

Specialistii in agricultura cer ca unele zone sa fie declarate calamitate, insa Guvernul refuza, venind cu argumente care ii contrazic pe experti. Au hotarat insa dublarea cuantumului subventiei pentru irigatii si acordarea de subventii pentru repararea sistemelor de irigatii. Chiar si asa, agricultorii din zonele cele mai afectate prefera sa irige terenurile prin forte proprii, cu costuri mai mici.

De cateva zile, agricultura romaneasca se afla in criza: caldura a determinat compromiterea culturilor iar fantanile din foarte multe judete au secat, in special in sudul si sud-estul tarii, si se estimeaza pentru perioada urmatoare ca deficitul de apa din sol sa se accentueze. Specialistii din agricultura au cerut ca unele zone sa fie declarate calamitate, insa Executivul nu a luat o astfel de decizie.

In sedinta de ieri a Guvernului, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian a declarat ca agricultorii vor beneficia de electricitate ieftina de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica, la preturi care vor fi convenite intre cumparatori si furnizori. De asemenea, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat o serie de masuri pentru limitarea pagubelor, respectiv dublarea cuantumului subventiei pentru irigatii la 700 lei, extinderea termenului pentru decontarea facturilor la 60 de zile, prelungirea pana la sfarsitul lunii iunie a perioadei de incheiere a contractelor pentru servicii de irigatii si, daca lipsa precipitatiilor se prelungeste, oprirea exportului de electricitate la Hidroelectrica. Şi ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes a dat asigurari ca prin recalcularea bugetului, se vor asigura conditii adecvate agricultorilor afectati de seceta. El a adaugat ca sume din bugetul Ministerului Agriculturii au fost redistribuite pentru acordarea unor subventii majorate si pentru reparatia, intretinerea si paza sistemelor de irigatii.

Masuri tardive, bune pentru cine?

In timp ce mintile luminate din Guvern au gasit "solutiile-minune", situatia in tara s-a agravat si continua sa se agraveze. Numai in Dolj, au fost afectate de seceta 56.000 de hectare de teren, potrivit datelor Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Dolj. Desi producatorii agricoli din judet au contractat irigarea a 35.000 de hectare, doar 4.800 de hectare sunt irigate. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea a afirmat ca fermierii au preferat sa irige terenurile prin forte proprii, cu costuri mai mici. De asemenea, conform sefului Directiei Agricole Dolj, Cornel Popa, doar 25 la suta din culturi au fost asigurate. "Guvernul ofera despagubiri doar pentru cei care si-au asigurat culturile. In Dolj, sunt asigurate cam 100.000 de hectare din 480.000 arabile", a declarat Popa. In Covasna, jumatate din culturile de sfecla au fost afectate de seceta. Potrivit directorului Directiei Agricole Covasna, Barabas Geza, daca nu va ploua in maxim o saptamana, cel putin jumatate din culturile de sfecla si alte culturi vor fi calamitate. In ceea ce priveste irigatiile, in Covasna exista posibilitate de irigare pentru 1.000 de hectare, prin instalatiile aflate in satul Campu Frumos, din apropierea municipiului Sfantu-Gheorghe (din 86.000 de hectare de teren arabil in tot judetul) iar irigatia de aici va fi pusa in functiune zilele urmatoare. O alta instalatie de irigatii se gaseste la Moacsa, dar aceasta nu a mai fost folosita de aproape 20 de ani si a ruginit. Prefectul Gyorgy Ervin a declarat ca saptamana viitoare va face o deplasare la Bucuresti pentru discutii privind problema irigatiilor. Din cauza caldurii mari, strazile principale din Sfantu-Gheorghe sunt stropite in fiecare zi, iar in statiunea Covasna locuitorii folosesc apa pentru a stropi zarzavaturile din gradini si scad astfel presiunea apei la robinet.

A fi sau a nu fi zona calamitata?

Chiar daca specialistii in agricultura au cerut ca unele zone sa fie declarate calamitate, ministrul agriculturii argumenteaza ca in cazul in care anumite zone vor fi declarate calamitate, proprietarii suprafetelor de teren agricol nu vor mai avea dreptul sa primeasca subventia din fonduri UE, de circa 50 de euro pe hectar, intrucat incadrarea terenului nu va mai corespunde cu declaratia fermierului din cererea de plata. Este contrazis insa de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, care spun ca fermierii vor primi atat plata unica pe suprafata acordata de UE, cat si sumele complementare de la bugetul de stat vor fi acordate si fermierilor din zone calamitate. "Plata este decuplata de productie. Noi verificam doar daca terenul este lucrat si sunt respectate toate normele in aceasta privinta" a declarat un reprezentant al APIA.

sursa

Posted

la fel cu nu mi-e mila de cei din Borsa carora le pleaca pamantu de sub casa asa nu dau 2 lei pt astia ce plang acum ca raman fara pamant si totul se transforma in desert pe langa ei , au avut paduri pe langa ei ( cei din Borsa ) le-au taiat acum coboara pamantul peste ei , astia cu agricultura au avut sisteme de irigatii pompe si toate conditiile le-au furat si pt 2 beri dadeau tona de teava probleme de genul asta au fost si pe vremea lui Ceausescu cand s-au facut aceste sisteme de irigare ........... au dat cu picioru si acum asteapta sa fie ajutati asta e omu prefera sa faca 5 bani acum pe moment si nu se gandeste la ce il asteapta

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...