Jump to content
IceMan

Romania isi va redeschide magazinele duty-free de la frontiera, riscand un proces cu UE

Recommended Posts

Imagine IPB

Deputatii au respins, ieri, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii de respingere a ordonantei prin care Guvernul impunea desfiintarea, dupa data aderarii, a magazinelor duty-free in frontierele de stat si la bordul aeronavelor care calatoresc in tarile UE.

OUG 48/2006, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, interzice functionarea magazinelor duty-free in frontierele de stat ale Romaniei. Masura a dus la desfiintarea a 105 magazine. In prezent, mai functioneaza doar trei magazine diplomatice. Magazinele duty free pot sa-si desfasoare activitatea doar in aeroporturi pe fluxurile de plecari externe si la bordul aeronavelor care au ca destinatie directa state terte.

In cazul in care se va reveni la reglementarile valabile inainte de 1 ianuarie, magazinele duty-free isi vor relua activitatea in frontierele de stat externe UE, cu Ucraina, Moldova si Serbia.

Basescu si Vladescu s-au pronuntat pentru desfiintare

Singurii care s-au pronuntat pentru reexaminarea legii de respingere a ordonantei au fost deputatii PD si PLD, informeaza NewsIn.

In luna februarie, si Senatul a respins, in unanimitate, cererea sefului statului de reexaminare a ordonantei privind comercializarea marfurilor in regim duty-free si duty-paid. Potrivit cererii de reexaminare, desfiintarea acestui tip de magazine va elimina contrabanda, evaziunea fiscala si concurenta neloiala, infractiuni care au adus atingere dreptului de proprietate intelectuala. Cererea de reexaminare a fost inaintata Parlamentului si la solicitarea fostului ministru al finantelor, Sebastian Vladescu.

Fostii proprietari ai magazinelor vor despagubiri

Potrivit unor surse din Finante, respingerea ordonantei si de catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala, ar putea duce la aparitia unor actiuni in instanta impotriva ministerului de catre firmele care au fost autorizate, pana la 31 decembrie, sa desfasoare comert duty-free in frontierele de stat. Acestea ar putea invoca faptul ca li s-a interzis functionarea printr-o ordonanta respinsa de Parlament si ar putea cere daune financiare pentru perioada in care au ramas fara autorizatie, intrucat taxa anuala este de 10.000 de euro. Prin urmare, Finantele propun prin actul normativ ca firmele respective sa opteze fie pentru prelungirea perioadei de autorizare cu perioada care a trecut de la 1 ianuarie pana la reintrarea in vigoare a sistemului anterior de autorizare, fie pentru restituirea proportionala a sumei datorate intr-un an.

Potrivit acelorasi surse, Comisia Europeana (CE) nu interzice existenta acestui tip de magazine pe frontiera externa, dar, la elaborarea ordonantei de guvern, Directia CE de Taxe si Uniune Vamala a recomandat interzicerea acestora.

Rom?nia risca un proces cu UE

Dupa votul Camerei Deputatilor de ieri, tara noastra risca un proces cu CE, in conditiile in care Comisia va considera ca actul normativ contravine normelor UE. Recent, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca exista posibilitatea ca Romania sa fie data in judecata de UE la Curtea Europeana de Justitie, daca va reinfiinta magazinele duty-free din vamile terestre. Ministrul a precizat ca Guvernul isi va asuma decizia Parlamentului, indiferent care va fi aceasta.

Marilena Dan

sursa

Link to comment

incep sa cred ca oamenii care "ne conduc" nu sunt romani....asa ceva mi se pare de-a dreptul aberant...e ok sa urlam ca vrem in uniune si ne chinuim de ani de zile,si deja ne dam cu fundul in balta iar (vezi si cazul cu taxa de prima inmatriculare)...mi se pare normal ca odata ce intri in hora,sa te conformezi la anumite reguli...si cred ca sunt lucruri care erau stiute cu mult dinainte totusi,faptul ca vor fii desfiintate aceste duty-free-uri si interzise.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...