Jump to content
IceMan

Taxa de drum va putea fi platita si pe perioade mai mici de un an

Recommended Posts

Taxa de utilizare a drumurilor nationale, in sistemul de rovinieta, va putea fi achitata, incepand cu luna mai, si pentru o perioada mai mica de un an, potrivit unei legi de modificare a prevederilor unei ordonante din anul 2002 care reglementa modalitatea de plata a taxei.

Astfel, rovinieta va putea fi achizitionata pentru o perioada de sapte zile, 30 de zile, trei luni, sase luni sau 12 luni, informeaza Mediafax.

Taxa de drum poate fi achitata la 430 de oficii postale si la 40 de centre CEC din intreaga tara, precum si la benzinariile Petrom, MOL, Rompetrol, OMV, Lukoil si Fix Oil. Rovinietele vor putea fi cumparate si de la 76 de centre ale CNADNR.

Documentele necesare la achizitia rovinietei sunt certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului (in copie sau original, dupa caz), in timp ce pentru autovehiculele cumparate in sistem leasing este nevoie de o copie a contractului. In cazul firmelor, va fi prezentat in plus si certificatul unic de inregistrare a societatii (in copie).

Cuantumul taxei de drum pentru un an este de 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II.

In cazul microbuzelor va fi achitata o taxa anuala de 216 euro (non-Euro), 210 euro (Euro I) si 204 euro (Euro II). Posesorii de autocare vor plati 510 euro (non-Euro), 450 de euro (Euro I) si 390 de euro (Euro II). Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone va fi achitata o rovinieta, in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 de euro, 78 de euro sau 60 de euro.

Taxa de drum pentru autovehiculele cu masa totala maxima admisa cuprinsa intre 3,5 tone si 7 tone va fi cuprinsa intre 210 euro si 240 de euro, in timp ce la camioanele de peste 7 tone, dar mai mici de 12 tone, valoarea rovinietei va fi cuprinsa intre 420 de euro si 540 de euro, in acord cu nivelul emisiilor poluante.

In functie de masa totala maxima autorizata, numarul de axe si emisiile poluante, posesorii de camioane grele vor achita o taxa anuala cuprinsa intre 450 euro si 576 euro (pentru camioanele cu cel mult trei axe), respectiv intre 750 de euro si 930 de euro pentru vehiculele cu cel putin patru axe.

Cuantumul amenzilor aplicate pentru neachitarea taxei de drum va fi cuprins intre trei milioane lei si 4,5 milioane lei in cazul autoturismelor, intre 15 si 25 de milioane lei pentru microbuze, intre 30 de milioane lei si 45 de milioane lei pentru autocare si intre zece si 70 de milioane lei in cazul vehiculelor destinate transportului de marfa.

M.D.

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...