Jump to content
Mr.Master

Tariceanu, gata sa amane euroalegerile

Recommended Posts

El spune ca va face acest gest daca Basescu si Geoana continua discutiile despre uninominal si suspendarea presedintelui.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu ameninta cu amanarea euroalegerilor daca presedintele Basescu si opozitia nu renunta la referendumuri. La finalul consultarilor de ieri cu partidele parlamentare, seful guvernului a apreciat ca suspendarea presedintelui (dorita de opozitie) si votul uninominal (sustinut de Basescu) sunt teme politicianiste care influenteaza buna desfasurare a alegerile pentru Parlamentul European, programate pe 13 mai.

"Apelul meu ultim pentru politicienii din Romania este sa amane atat chestiunile legate de suspendarea presedintelui, cat si de votul uninominal. Daca nu veti renunta, domnule Traian Basescu si domnule Mircea Geoana, ma vad in situatia de a lua o masura impotriva convingerilor mele: voi decide amanarea alegerilor pentru Parlamentul European pana in momentul in care ele vor primi atentia necesara si cuvenita", a declarat Tariceanu.

El a apreciat ca atat seful statului, cat si opozitia ar trebui sa renunte la "jocurile politicianiste si sa se gandeasca la interesul romanilor". Daca situatia va ramane neschimbata, a adaugat Tariceanu, Mircea Geoana si Traian Basescu vor fi responsabili de nerespectarea angajamentelor in fata romanilor si a partenerilor europeni.

Pro si contra

Opozitia i-a cerut premierului amanarea euroalegerilor pana in toamna. Argumentul PSD, PRM si PC a fost ca rezolvarea crizei politice este mai importanta. "Este anormal sa chemi populatia in mod succesiv la vot. Prioritatea absoluta pentru Romania este rezolvarea crizei politice", a spus liderul PSD, Mircea Geoana, invocand si cutuma UE potrivit careia temele de politica interna nu se suprapun peste scrutinul european.

De cealalta parte, democratii nu vor sa auda de amanarea europarlamentarelor. "Nu exista niciun fel de ratiune politica sau tehnica pentru amanarea alegerilor pentru PE", a afirmat liderul PD, Emil Boc. El a adaugat ca singurul rationament pentru decalarea datei alegerilor este frica unor partide din opozitie de rezultatele electorale.

Boc a precizat ca referendumul pentru votul uninominal poate fi stabilit prin hotarare prezidentiala, astfel incat sa nu fie afectata data euroalegerilor, in timp ce referendumul pentru suspendarea presedintelui este intr-un stadiu "virtual".

Intelegeri parlamentare

Liberalii spun si ei ca alegerile trebuie sa se tina la termenul stabilit, dar se declara preocupati de faptul ca acestea ar putea fi "parazitate" de teme de politica interna. Dincolo insa de declaratiile oficiale, PNL nu a refuzat o intelegere cu opozitia care ar putea duce la amanarea euroalegerilor.

Liberalii au votat in parlament pentru infiintarea comisiei de ancheta a sefului statului, care, potrivit termenelor stabilite, ar suprapune procedura de suspendare a presedintelui peste calendarul alegerilor pentru Parlamentul European.

De altfel, potrivit vicepresedintelui PNL Teodor Melescanu, eventuala amanare a europarlamentarilor nu poate constitui un motiv de ingrijorare in privinta credibilitatii Romaniei, obligatia ce revine Bucurestiului fiind organizarea scrutinului pana la finalul lui 2007.

Scrisoare

Basescu insista pentru data de 13 mai

Presedintele Traian Basescu (foto) i-a trimis ieri premierului Calin Popescu-Tariceanu o scrisoare prin care-i cere sa nu amane organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.

"Va rog sa nu acceptati, din motive ce reflecta interese personale sau de partid, modificarea calendarului deja stabilit pentru alegerile europene. Data fixata, 13 mai 2007, trebuie sa devina testul maturitatii noastre politice, in calitate de nou stat-membru al Uniunii Europene", considera presedintele.

In opinia sa, organizarea scrutinului european si informarea cetatenilor cu privire la temele acestuia sunt prioritare. "Personal, imi afirm speranta ca partidele politice nu doresc sa evite prezentarea in fata electoratului. Sper, de asemenea, ca ele vor propune candidati competenti si am convingerea ca electoratul va sti sa-i aleaga pe cei mai buni dintre cei inscrisi in competitie", se mai spune in scrisoare.

Potrivit purtatorului de cuvant al executivului, scrisoarea presedintelui a venit la guvern, prin fax, in timp ce premierul cobora sa faca declaratii presei despre intalnirea cu partidele. (Laura Gafencu)

OPINIA ANALISTILOR

Opozitia face calcule electorale

"Partidele din opozitie doresc sa organizeze alegerile dupa convocarea referendumului pentru suspendarea lui Traian Basescu", considera analistul Cristian Parvulescu. El spune ca partidele din opozitie spera ca lunga operatiune de anchetare a presedintelui sa afecteze imaginea acestuia din urma, ceea ce ar avea drept consecinta directa scaderea in sondaje a PD-ului.

"Astfel voturile s-ar indrepta catre partidele din opozitie, ipoteza destul de improbabil, dar de luat in calcul", a adaugat analistul. Aceeasi viziune o are si analistul Bogdan Teodorescu. "PSD a luat aceasta decizie dupa un simplu calcul electoral. PSD spera ca PNL-PD sa aiba un trend descendent pentru ca ei sa obtina un scor mai bun la alegeri daca acestea se vor amana pana in toamna", a explicat Teodorescu.

DOSAR FT

Luna de miere s-a incheiat

"O tara ii priveste pe fostii aliati politici Calin Popescu-Tariceanu - prim-ministru si lider al Partidului Liberal, si Traian Basescu, presedinte al Romaniei si lider al PD - incheindu-si "luna de miere"", comenteaza "Financial Times" (FT) in editia electronica de ieri.

"Judecand dupa ciorovaielile lor publice violente, este greu de crezut ca, in urma cu doi ani, cei mai proeminenti doi politicieni ai Romaniei erau aliati apropiati. (...) Situatie care ameninta sa destrame guvernul de coalitie liberal-democrat, care a aplicat reforme substantiale si a condus Romania in UE la 1 ianuarie", sustine cotidianul.

FT mai precizeaza ca Basescu este un politician de stil vechi, care se concentreaza prea mult asupra consolidarii puterii in jurul presedintiei. (Alexandra-Livia Dordea)

sursa:

http://www.evz.ro/article.php?artid=294531

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...