Jump to content
Mr.Master

Papioanele lovesc din nou! Trei liberali au blocat referendumul lui Basescu

Recommended Posts

Imagine IPB

Senatorii si deputatii au blocat, ieri, in Parlament, referendumul pentru votul uninominal dorit de Traian Basescu. Solicitarea sefului statului nu se considera nici respinsa, dar nici adoptata, ci pur si simplu nu a reusit sa întruneasca numarul necesar de 235 de voturi ca sa treaca

Asa ca Birourile Permanente se vor reuni luni într-o noua sedinta pentru a decide daca reformuleaza cererea prezidentiala sau propun plenului respingerea acesteia

Oricum, ieri, nici macar mobilizarea PSD, PD si PNL nu a eliminat surprizele. Trei liberali au votat contra referendumului: Ioan Ghise, Paul Pacuraru si Tiberiu Aurelian Prodan

Prin urmare, daca cei trei votau „pentru“, pragul de 235 ar fi fost depasit cu un vot. Cu alte cuvinte, referendumul presedintelui trecea de Parlament.

Doar doua voturi au mai lipsit pentru ca propunerea presedintelui Traian Basescu privind referendumul pentru votul uninominal sa primeasca acceptul Parlamentului. Solicitarea sefului statului nu se considera nici respinsa, dar nici adoptata, ci pur si simplu nu a reusit sa întruneasca numarul necesar de 235 de voturi ca sa treaca. Asa ca Birourile Permanente se vor reuni luni într-o noua sedinta, pentru a decide daca reformuleaza cererea prezidentiala sau propun plenului respingerea acesteia. Oricum, ieri, nici macar mobilizarea PSD, PD si PNL nu a eliminat surprizele. Trei liberali au votat contra referendumului: Ioan Ghise, Paul Pacuraru si Tiberiu Aurelian Prodan. Prin urmare, daca cei trei votau „pentru“, pragul de 235 ar fi fost depasit cu un vot. Cu alte cuvinte, referendumul presedintelui trecea de Parlament.

Dupa îndeplungi dispute legate de formularea mult prea generala din cererea presedintelui privind organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal la viitoarele alegeri, parlamentarii nu au putut sa ia o decizie finala. Cererea presedintelui cuprinsa în textul unei Hotarâri care prevedea avizul favorabil al Parlamentului a primit doar 233 de voturi pentru, insuficiente ca sa treaca. Pentru adoptare ar fi fost necesare 235 de voturi, adica jumatate plus unu din numarul total al senatorilor si deputatilor. Avizul Parlamentului este pur consultativ, însa, dat fiind rezultatul votului, alesii nu pot trimite nici un raspuns la Cotroceni - nici ca au adoptat, nici ca au respins referendumul cerut de presedinte.

Dispute constitutionale

Ca sa clarifice situatia, conducerile Camerei si Senatului vor convoca o noua sedinta comuna si vor decide daca reformuleaza textul în sensul de a preciza clar pentru ce tip de vot uninominal se opteaza - preferential pe liste, mixt sau majoritar -, sau daca propun o hotarâre a Parlamentului care sa avizeze negativ cererea presedintelui. Pe de alta parte, juristii-parlamentari trebuie sa rezolve si o neconcordanta între prevederile Constitutiei (art. 76 alin 2 care spune ca hotarârile Parlamentului se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti) si norma legala, în cazul de fata Legea referendumului (care stipuleaza ca un aviz consultativ pe o chestiune de importanta majora cum este referendumul se da cu votul majoritatii parlamentarilor). În functie de decizia Comisiilor Juridice nu ar fi exclus ca la viitoarea sedinta cererea presedintelui sa fie considerata admisa cu majoritate simpla.

Voturi dispersate

Teoretic, parlamentarii PSD, PNL, PD si PC au votat pentru avizarea de catre Parlament a cererii presedintelui de organizarea a unui referendum pe votul uninominal, care sa fie introdus de la viitoarele alegeri. Practic însa, o serie de parlamentari si de la PSD, si de la PNL au votat împotriva acestei solicitari. La asta se mai adauga si numarul mare de parlamentari care au absentat, fiind prezenti doar 329 din totalul de 469. Doar PD si PC au votat in corpore pentru votul uninominal. Senatorul Sabin Cutas a explicat ca PC a dat un vot deschis pentru cererea presedintelui doar pentru a arata ca nu le e teama de votul uninominal.

UDMR si PRM, de aceeasi parte a baricadei

PRM si UDMR au fost singurele formatiuni care au declarat ferm ca nu voteaza cererea presedintelui. Dar fiecare a avut motivul sau. „Ne asumam public raspunderea pentru un referendum, dar nu suntem de acord cu votul uninominal“, a spus Lucian Bolcas, liderul grupului PRM din Camera. Pozitia UDMR a fost contrara PRM, dar tot împotriva presedintelui. „În cel mai bun caz, suntem de acord cu un vot uninonimal, dar nu cu referendumul“, a precizat deputatul Marton Arpad, solicitând aviz negativ pe solicitarea presedintelui. Asa ca parlamentarii celor doua partide, ca si cei din grupul minoritatilor nationale, dar si parlamentarii independenti au votat împotriva.

Contra deciziei propriului partid

Desi oficial Alianta a fost ajutata de PSD si PC pentru a trece votul uninominal, voturile au fost tot insuficiente, multi parlamentari votând împotriva deciziei sustinute de propriul partid. Senatorul liberal Paul Pacuraru a explicat ca a dat un vot negativ, nu pentru ca nu ar fi de acord cu votul uninominal ( n.r.: are trei initiative legislative pe aceasta tema), dar contesta referendumul. „Sustin votul uninominal, dar consider categoric ca referendumul este o prostie, un moft si nimic altceva, care înseamna o suma imensa cheltuita, multi oameni mobilizati si care nu are nici o finalitate“, s-a justificat Pacuraru. Si senatorul Sabin Cutas a explicat ca PC a dat un vot deschis pentru cererea presedintelui, întrucât e de acord cu votul uninominal, „dar suntem împotriva unui referendum, pe care-l consideram inutil“. Senatorul Antonie Iorgovan crede ca este neavenita solicitarea presedintelui de a organiza referendum, dat fiind faptul ca seful statului se afla în procedura de demitere. „Când s-a declansat aceasta procedura, presedintelui i s-a pus o stampila, el a intrat în procedura de tragere la raspundere politica, iar institutia referendumului, care este la îndemâna presedintelui pe perioada procedurii, devine inoperanta“, considera Iorgovan, care a votat împotriva cererii presedintelui.

Se cauta un nebun pentru bolovanul din apa

La sfârsitul unei sedinte ramase în coada de peste, senatorul PRM, Gheorghe Funar, a explicat situatia. „Sedinta s-a terminat asa cum a început... ca o furtuna într-un pahar cu apa. Bolovanul aruncat de Traian Basescu este acum în fântâna si nu se gaseste nici un nebun care sa-l scoata“, a explicat Funar. Pentru ca Hotarârea de avizare a solicitarii presedintelui nu a trecut de plen, Funar spune ca ar fi nevoie ca seful statului sa se adreseze din nou Parlamentului si sa explice ce fel de vot uninominal vrea sa aplice de la viitoarele alegeri.

Circa 50 de parlamentari ai Aliantei au absentat de la vot

Dintre senatorii Aliantei au absentat de la vot - Vasile Blaga, Radu Berceanu, Ion Basgan, Radu Stroe, Radu Câmpeanu, Mihai Lupoi, Teodor Melescanu, Gh. Mereuta, Varujan Vosganian, Virgil Serbu. Pe lânga cei zece absenti de la Senat, tot Alianta a înregistrat si vreo 40 de absenti la Camera (unii dintre ei ministri, unii europarlamentari, iar altii au iesit lipsa nemotivat). În plus, liberalii Ioan Ghise, Paul Pacuraru si Prodan Tiberiu Aurelian au votat împotriva cererii lui Basescu, dar si a deciziei propriului partid. De la PSD au votat împotriva Antonie Iorgovan, Bogdan Niculescu Duvaz si Ion Stan.

Seful statului a invitat partidele la consultari

Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari pentru analizarea variantelor de scrutin uninominal, în vederea schimbarii modului de alegere a Camerei Deputatilor si Senatului, discutii care vor avea loc în 6 si 7 martie, informeaza Administratia Prezidentiala, informeaza Mediafax. Conform sursei citate, marti, 6 martie, seful statului va avea consultari separate cu liderii PSD, PD si UDMR, iar miercuri, 7 martie, cu cei ai PNL, grupului minoritatilor nationale, cei ai PRM si ai PC.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...