Jump to content
vudu

Betie la Armata de doua milioane de euro !

Recommended Posts

Betie la Armata de doua milioane de euro

Ministerul Apararii a avut anul trecut 300 de actiuni de protocol in 240 de zile lucratoare. In ultimii doi ani, MAp a cheltuit doua milioane de euro pe bauturi si mincaruri fine, desi Legea bugetului interzice expres acest lucru.

In ultimii doi ani, Ministerul Apararii a cheltuit doua milioane de euro pe bauturi si mincaruri fine, in cadrul unor complexe operatiuni de protocol. Apetitul ce a trebuit satisfacut a fost si el pe masura: 60.000 de sticle de vin, 3.000 de sticle de vodca si whisky, 1.300 de sticle de sampanie, 120 de tone de bere. Legea bugetului interzice expres folosirea banilor public pentru asa ceva.

In anul 2005, MAp a cumparat aproximativ 210 tone de carne si produse din carne, pentru care a platit 28 de miliarde de lei vechi. Ca sa alunece mai bine bucatele, a achizitionat si 32.390 de sticle de vin si peste 120 de tone de bere. Iar cum pofta vine mincind, in 2006 a cumparat 240 de tone de carne si mezeluri pentru care a scos din buzunar tot cam 28 de miliarde de lei. Consumul de vin s-a mai domolit in 2006, ajungind la 28.840 de sticle, insa a fost completat de un aport substantial de bauturi fine. Doar in 2006, s-au consumat: 1.300 de sticle de sampanie Martel, 680 de sticle de whisky (Chivas Regal, Grant, Johnny Walker, Teacher?s, Queen Anne), 2.000 de sticle de votca (Finlandia, Bartenders, Smirnoff etc.), 1.600 de sticle de coniac (Zaraza, Jidvei, Alexandrion, Metaxa, Olympus), 734 de sticle de gin, 400 de sticle de palinca, 109 sticle de Cinzano si 111 de Campari. Asemenea bauturi fine au fost asortate si cu peste pe masura: 1,4 tone de pastrav, 170 kg de pastruga, 1,3 tone pana de somon, 30 kg de nisetru, 300 kg somon rondele, 50 kg somon afumat, 21 kg de icre Manciuria, 20 kg icre negre, 5 tone de salau, merlucius, macrou, chefal etc.

Reprezentantii MAp se incurca in explicatii

Cind vine vorba despre scopul si destinatia acestor produse, reprezentantii MAp se incurca in declaratii. Initial, Biroul de presa al MAp ne-a explicat ca ?produsele au fost consumate numai in cadrul popotelor si bufetelor din incinta unitatilor militare proprii si subordonate“, ceea ce inseamna ca din aceste mincaruri si bauturi fine s-ar fi infruptat toti ofiterii si militarii Armatei romane. Locotenent-colonelul Gelaledin Nezir, seful Directiei de Informatii si Relatii Publice din cadrul MAp, isi contrazice colegii: ?In unitatile militare din Romania nu se consuma alcool, nici macar la popota. Cantinele si popotele unitatilor militare isi fac aprovizionarea din surse proprii, de la firme prestatoare de servicii. Produsele cumparate de catre MAp au deservit in proportie de 60% cele trei restaurante mari din tara ale ministerului si centrele de refacere a capacitatii de munca. Restul produselor au fost destinate activitatilor de protocol organizate de catre MAp“. Intrebat cum se face achizitia acestor produse si cum se stabileste cantitatea si tipul acestora, lt.-col. Nezir ne-a explicat: ?Aceste produse se achizitioneaza prin UM 02030 Bucuresti. La fiecare sfirsit de an, se face o estimare a produselor care trebuie cumparate pentru anul viitor, produse necesare restaurantelor si protocolului de la minister. Se face o lista, apoi se organizeaza licitatia publica. Se cumpara mai multe tipuri de whisky, coniac, votca sau gin pentru ca, atunci cind un client vine si cere o anumita marca de produs, chelnerul sa nu fie nevoit sa cumpere de peste drum“.

?Au fost chiar si 4-5 protocoale pe zi“

Locotenent-colonelul Ion Marian, seful Directiei Juridice din MAp, ne-a declarat ieri ca in 2006 MAp a avut 300 de actiuni de protocol, majoritatea acestora desfasurindu-se la restaurantul Cercului Militar National din Bucuresti. Fara simbete si duminici, un an are 240 de zile lucratoare. De aici rezulta ca oficialii MAp au avut cite un protocol si jumatate pe zi. ?Nu au fost protocoale zilnic, dar au fost cazuri cind au fost chiar si 4-5 protocoale pe zi. Din cele 300 de protocoale din 2006, majoritatea dintre ele au fost cu delegatii straine. Aceste delegatii nu au fost numai la nivel de ministru, ci si la nivel de secretar de stat. Pe linga acestea au mai fost citeva protocoale ale ministerului, de Ziua Armatei, de Ziua Nationala a Romaniei etc.“, ne-a explicat lt.-col. Ion Marian.

* MAp a incalcat Legea bugetului

Toate aceste produse au fost cumparate de catre MAp cu bani proveniti de la bugetul de stat, lucru confirmat atit de lt.-col. Nezir, cit si de lt.-col. Ion Marian. Incepind cu anul 2003, in Legea bugetului a fost stipulat an de an ca ?institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale care au in administrare hoteluri, case de odihna si de oaspeti, baze de odihna, tratament si alte asemenea unitati asigura finantarea cheltuielilor curente si de capital pentru respectivele unitati exclusiv din veniturile proprii ale acestor activitati“. Mai mult, in urmatorul alineat se spune clar: ?Se interzice ordonatorilor de credite sa finanteze activitatile legate de administrarea unitatilor prevazute la alineatul 1 din sume alocate de la bugetul de stat“. Referitor la acest lucru, explicatia juridica a lt.-col. Ion Marian este halucinanta: ?Restaurantele si centrele de refacere a capacitatii de munca ale MAp nu se incadreaza in prevederile Legii bugetului. Diferenta dintre centrele noastre de refacere si celelalte case de odihna sau de oaspeti e ca la centrele noastre se face doar recuperare. Aceasta este o activitate care nu presupune tratament, ci doar cazare si masa prin popota“.

* La altii, fara alcool si carne

Ministerele Agriculturii, Integrarii, Sanatatii, Educatiei, Mediului si Economiei nu au cumparat pentru actiunile de protocol alcool sau produse din carne. Acestea s-au limitat doar la cafea, apa minerala, sucuri si fursecuri. Ministerul Integrarii, care a primit anul trecut mai multe delegatii la nivel inalt, a organizat actiuni de protocol la o serie de restaurante din Bucuresti, dar la masa nu s-a consumat alcool, afirma oficialii ministerului.

sursa

cum sa bei mai de 2mil de euro cand jumate din tara moare de foame?astia chiar nu au inima? :banghead::banghead:

Link to comment

nu zic ca sunt de acord cu ce fac ei...dar sa nu comparam cele 2 milioane de euro cheltuiti in 2 ani, bani despre care stim macar pe ce anume s-au dus, cu cele 40 de milioane de exemplu pentru acea aripa "inexistenta" a palatului Victoria (care trebuie construita, ma rog,dar am impresia ca nu o vor apuca nici nepotii mei..). si aceste 40 de milioane sunt numai un subtil exemplu. Oricum un politician castiga mai bine ca un militar..spre deosebire de ei, militarii nu cer in fiecare an bani de la buget pentru masini noi (inca am vazut ca se mai poarta

vechiile dacii 1310), nu au atatea vacante precum "alesii nostri" si lista poate continua.

intr-adevar, e anormal totusi numarul de protocoale (300 intr-un an...la naiba..unii oameni cred ca au uitat ce e o bautura fara alcool..), dar in momentul in care asa ceva are loc, nici nu poti servi lumea cu apa si ciupercute.cum ziceam, mi se pare anormala suma cheltuita, dar a fost cheltuita in decurs de 2 ani si se stie pe ce s-a dus exact..ma rog, aproape exact :P, caci sunt convins ca au fost opriti cativa euroi si in contul unor persoane de la conducerea MAN, altfel nu s-ar mai simti romani.ma indoiesc ca putea fi hranita multa lume de banii astia sau ca se construia vreun kilometru de autostrada.si cei responsabili in drept sunt cei care au aprobat ca aceasta suma sa dispara de la buget.

Link to comment

nu le ajunge ca au salarii mari ..mai sparg banii si pe chefuri..sa fac o comparatie: un sofer la pompieri angajat de 2 luni are 12,8 mil pe luna in mana..intr-un an ajunge la 20...pe cand marea majoritate a inginerilor sau a doctorilor proaspat angajati au 7-8-9 mil...si intr-un an de zile ajung la banii pe care ii iau pompierii in prima luna...faci facultate 5 ani (inginerii) ..doctori 5 ani + inca nush cati ani de stagiatura..si ajungi sa castigi mai putin decat unul care are o scoala profesionala, sau vreun seral ...comentati voi..

Link to comment

Viitorul ofitzer saluta ministerul apararii nationale care il asteapta cu "bauturi si mincaruri fine" :)

AMR 2 ani :P

ofitzereee..vreau si io :gun::hello:

or avea clan de cs pe acolo?

Ofitere tu n-ai terminat Politehnica?! ce cauti in armata??

Link to comment

nu le ajunge ca au salarii mari ..mai sparg banii si pe chefuri..sa fac o comparatie: un sofer la pompieri angajat de 2 luni are 12,8 mil pe luna in mana..intr-un an ajunge la 20...pe cand marea majoritate a inginerilor sau a doctorilor proaspat angajati au 7-8-9 mil...si intr-un an de zile ajung la banii pe care ii iau pompierii in prima luna...faci facultate 5 ani (inginerii) ..doctori 5 ani + inca nush cati ani de stagiatura..si ajungi sa castigi mai putin decat unul care are o scoala profesionala, sau vreun seral ...comentati voi..

Si eu sunt inginer, dar nu sunt invidios pe pompieri, de exemplu. Tu te gandesti la ce riscuri se expune un pompier? Tu te gandesti ca e un regim de armata? Si pana la urma, daca esti inginer foarte bun, poti ajunge sa castigi mult mai mult. Depinde numai de tine. Si chefurile alea... daca primesti o delegatie straina, ce-i dai? Apa minerala si pateuri? Hai sa fim seriosi. La nivelul unei intregi tari, 2 mil de euro nu mi se pare mult. Daca luam in calcul ca in romania sunt aprox 6 milioane de oameni in campul muncii, inseamna ca fiecare a platit 0,33 de euro intr-un an. Compara asta cu banii care se duc pe asigurarile de sanatate (care-s bani aruncati in vant, daca mergi la doctor, desi tratamentul este gratuit teoretic, tot scoti bani din buzunar). Asa ca nu-i mai compatimii pe "saracii" doctori care sunt niste javre (cu cateva exceptii). Si poate javre e putin spus, cunosc un caz in care un om a murit pentru ca nu a avut bani sa dea la doctor pentru o operatie, desi isi platise toate taxele. Iar toti "inginerii" care au trecut prin facultate copiind sau platind examenele poate isi merita soarta. Unul bun, care a invatat ceva in facultate sigur ajunge intr-un post bine platit. Daca nu ajunge, inseamna ca nu e bun. Simplu, nu?

Link to comment

Si eu sunt inginer, dar nu sunt invidios pe pompieri, de exemplu. Tu te gandesti la ce riscuri se expune un pompier? Tu te gandesti ca e un regim de armata? Si pana la urma, daca esti inginer foarte bun, poti ajunge sa castigi mult mai mult. Depinde numai de tine. Si chefurile alea... daca primesti o delegatie straina, ce-i dai? Apa minerala si pateuri? Hai sa fim seriosi. La nivelul unei intregi tari, 2 mil de euro nu mi se pare mult. Daca luam in calcul ca in romania sunt aprox 6 milioane de oameni in campul muncii, inseamna ca fiecare a platit 0,33 de euro intr-un an. Compara asta cu banii care se duc pe asigurarile de sanatate (care-s bani aruncati in vant, daca mergi la doctor, desi tratamentul este gratuit teoretic, tot scoti bani din buzunar). Asa ca nu-i mai compatimii pe "saracii" doctori care sunt niste javre (cu cateva exceptii). Si poate javre e putin spus, cunosc un caz in care un om a murit pentru ca nu a avut bani sa dea la doctor pentru o operatie, desi isi platise toate taxele. Iar toti "inginerii" care au trecut prin facultate copiind sau platind examenele poate isi merita soarta. Unul bun, care a invatat ceva in facultate sigur ajunge intr-un post bine platit. Daca nu ajunge, inseamna ca nu e bun. Simplu, nu?

salariile lor mi se par bune...ale noastre mi se par f mici..si aici vorbesc de majoritatea inginerilor care lucreza de 2-3 luni (primul job)..cu siguranta o sa castigi mai mult si ca inginer daca te duce capul..ideea era ca pentru inceput noi nu suntem stimulati cu absolut nimik..dupa 5 ani de facultate, pe care nu o faci degeaba, ai niste pretentii nu?!...si nu ma lua pe mine cu doctori care nu isi fac treaba ca sunt destui care o fac bine, astea-s cazuri izolate ce auzi..si eu aud multe , dar la sutele de mii de vietii pe care le salveaza te-ai gandit?!..si tot aici ma refeream la un viitor doctor, la un stagiar...care face 5 ani facultate + 5 sau 6 de stagiatura si stii cat are pe luna?! 5-6 milioane..scuza-ma dar nu am cum sa nu comentez cand unu cu 12 clase castiga la STAT! dublu unui viitor doctor...acum sa-ti dau un exemplu varu meu lucreaza la pompieri in Constanta de 2 ani sofer, stii cate interventii a avut pana acum?!..le numeri pe degete...pompierii sunt de baza, securitate nationala, bla, bla ..insa cu intelectualii ce faci?!...e frumos sa plece toti inginerii si doctorii din tara?...inca o data nu am nimik cu armata, pompieri etc...

Link to comment

Cazurile izolate sunt cele in care doctorul nu pretinde si nu accepta bani pentru ceva ce trebuie sa faca. Am intalnit unul singur, si am mai auzit din vorbe de inca 2 cazuri in care doctorii nu au pretins bani. Asa ca nu le mai tine partea. Desigur, le e greu cat timp sunt stagiari, dar au grija sa recupereze. Cat despre pompieri, ce sa zic, desigur ca sunt platiti bine pentru inceput, dar crezi ca le mai cresc salariile? Si crezi ca oricine poate fi pompier? Si ai idee ce inseamna sa fi pompier? Cunosc un caz in care un pompier a intrat intr-o casa cuprinsa de flacari sa scoata doua butelii pline de gaz pentru ca exista pericolul sa explodeze. Omul ala si-a riscat viata pentru a nu fi raniti altii.... si tu zici ca un asemenea om nu merita decat un salariu de 6-7 milioane?

Link to comment

Cunosc un caz in care un pompier a intrat intr-o casa cuprinsa de flacari sa scoata doua butelii pline de gaz pentru ca exista pericolul sa explodeze.

Am facut-o si eu (doar o butelie, ce-i drept), inainte de asta am sarit pe geamul de la parter cu televizorul in brate. Eram la o cunostinta si a luat foc casa din vecini. Pompierii au ajuns la aproape doua ore dupa ce vecinii au stins focul care a distrus trei sferturi din casa. Baza pompierilor era la mai putin de 7 km. Dar sa nu vorbim de cazuri izolate.

Cea mai riscanta meserie este cea de sofer. Consultati statisticile, daca nu ma credeti. In comparatie, cea de pompier sau militar este meserie de pensionar :P.

Revenind la salarizari si cheltuieli de protocol, nu ale lor sunt prea mari. Salariile celorlalte categorii sunt prea mici.

Link to comment

Cazurile izolate sunt cele in care doctorul nu pretinde si nu accepta bani pentru ceva ce trebuie sa faca. Am intalnit unul singur, si am mai auzit din vorbe de inca 2 cazuri in care doctorii nu au pretins bani. Asa ca nu le mai tine partea. Desigur, le e greu cat timp sunt stagiari, dar au grija sa recupereze. Cat despre pompieri, ce sa zic, desigur ca sunt platiti bine pentru inceput, dar crezi ca le mai cresc salariile? Si crezi ca oricine poate fi pompier? Si ai idee ce inseamna sa fi pompier? Cunosc un caz in care un pompier a intrat intr-o casa cuprinsa de flacari sa scoata doua butelii pline de gaz pentru ca exista pericolul sa explodeze. Omul ala si-a riscat viata pentru a nu fi raniti altii.... si tu zici ca un asemenea om nu merita decat un salariu de 6-7 milioane?

te rog citeste cu atentie ce am scris...am zis ca merita sa aibe salariul atat cat il au..problema este ca noi nu avem cat meritam...cat despre doctori acelasi lucru, daca ar fi stimulati printr-o leafa buna cred ca ar scadea numarul spagarilor...si ajungem ca de obicei sa scoatem vinovat tot statul roman...adik...no one

Link to comment

TV-ul e miezu` :D ...

A mai fost si o combina muzicala Philips, un aparat de ras Philips (in buzunar), un minicongelator, covoare, haine etc... Frigiderul l-am luat doi :P Era prin 94, toate astea erau o avere. Casa era construita (de fapt, extinsa si renovata) de doi frati care au lucrat din 90 in Olanda si Germania, mai aveau de pus gresia cand a luat foc. Urata treaba.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...