Jump to content
IceMan

Suplimentele cu vitaminele A si E pot scurta durata de viata

Recommended Posts

Imagine IPB

Suplimentele care contin vitaminele A, E si betacaroten pot duce la scurtarea duratei de viata, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori danezi, transmite AFP.

Rezultatele acestui studiu dau o lovitura puternica imaginii pozitive asociate cu acesti compusi care se gasesc pe rafturile farmaciilor.

Potrivit rezultatelor a 47 de studii clinice la care au participat 180.938 de voluntari rezulta ca administrarea regulata de suplimente cu vitaminele A, E sau betacaroten contribuie la cresterea cu 5% a riscurilor de mortalitate, concluzioneaza profesorul Goran Bjelakovic de la Centrul de cercetari clinice din cadrul Spitalului universitar din Copenhaga. Acest studiu coordonat de profesor a fost publicat in editia de marti a Journal of the American Medical Association.

Astfel, consumul de vitamine E, betacaroten si A este asociat cu o crestere a riscului de mortalitate cu 4%, 7% si, respectiv 16%. Acest lucru are loc pe baza combinatiei vitaminelor respective cu alti antioxidanti.

Vitamina C din suplimente nu prezinta riscuri

In schimb, cercetatorii au aratat ca suplimentele cu vitamina C sau seleniu nu prezinta riscuri.

"Nu exista dovezi ca vitamina C ar contribui la cresterea longevitatii sau ar avea efecte nefaste asupra sanatatii", spun cercetatorii, precizand ca, in schimb, "seleniul pare a contribui la reducerea mortalitatii". "Concluziile noastre contrazic rezultatele studiilor care pretind ca suplimentele cu antioxidanti imbunatatesc sanatatea", spun cercetatorii.

In masura in care 10 - 20% din populatia Americii de Nord si a Europei, adica 80 - 160 de milioane de persoane, iau regulat aceste suplimente cu vitamine, "consecintele pentru sanatatea publica sunt foarte importante". "Eliminand radicalii liberi din organism cu ajutorul antioxidantilor, actionam, poate, impotriva mecanismelor naturale de aparare ale corpului", au indicat cercetatorii.

Suplimentele vitaminice sunt sintetice si nu sunt supuse acelorasi studii riguroase de toxicitate ca si celelalte medicamente. Fabricantii de vitamine nu sunt, in general, constransi sa-si inregistreze produsele la agentia de reglementare a medicamentelor si produselor alimentare si nici sa aiba permisiunea pentru a le produce sau comercializa.

sursa

Link to comment

Eu nu cred ca vitaminele A si E pot scurta durata de viata! Mi se pare o prostie sa faca comercializarea acestor vitamine, daca intr-adevar pot scurta viata omului!

Banul vorbeste ma. Pe cine crezi ca intereseaza sanatatea cuiva? :)

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...