Jump to content
IceMan

Atentie la paine!

Recommended Posts

Imagine IPB

Specialistii in nutritie recomanda: mancati putina paine!. Si, in orice caz, evitati-o pe cea alba in favoarea celei integrale!.Majoritatea romanilor aleg painea alba, cu toate ca specialistii o recomanda pe cea integrala.

Aceasta din urma nu este procesata asemeni celei albe, si este mult mai sanatoasa, deoarece contine vitamine, minerale, dar si fibre vegetale.

Sortimentele care au invadat piata fac alegerea destul de dificila: sa cumparam paine integrala, graham, cu seminte sau sa ramanem la cea alba? Decizia depinde de varsta, de bolile de care suferim, de dorinta de a ne pastra silueta, dar si de cat de mult tinem la sanatate.

Retetele traditionale, greu de readus pe piata

Painea de calitate are gust, miros si consistenta placuta. E putin grunjoasa, putin sarata si pastreaza aroma cuptorului in care a fost preparata. A stat mult la dospit, nu miroase a drojdie si nu e acrisoara. Tine cam sapte zile, apoi mucegaieste. In caz contrar, inseamna ca are prea multi aditivi.

Dintre toate tipurile de paine, cea mai hranitoare este cea integrala. Fata de painea alba, aceasta pastreaza toate principiile nutritive ale bobului de grau - vitamine, minerale, gluten, dar si fibre vegetale care asigura un tranzit intestinal mai bun. Mai mult, este mai saraca in calorii decat cea alba, care ingrasa din cauza continutului mare de amidon.

Romanii, mari consumatori de paine, prefera insa in mica masura franzelele integrale. "Painea alba se vinde cel mai bine. Populatia cere in proportie de 92a paine alba, deoarece o considera o delicatesa", spune Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (Rompan).

Satui de paine neagra de pe vremea comunismului, romanii s-au orientat dupa Revolutie spre painea de import, mai pufoasa si mai atragatoare, dar nu neaparat si mai sanatoasa. "Din cauza acestor obiceiuri, este greu sa readucem pe piata painea preparata dupa retete traditionale", marturiseste Aurel Popescu.

Painea alba nu contine fibre si vitamine

Chiar daca e mai grunjoasa, painea integrala este mai buna pentru organism fiindca are un grad mai mic de rafinare. "In painea alba, vitaminele si fibrele dispar", spune nutritionistul Eduard Adamescu de la Spitalul "Malaxa" din Bucuresti.

In timpul procesului de fabricatie, morarii indeparteaza de pe bobul de grau invelisul care contine vitamina B, ceea ce o face mai putin hranitoare. Asemanatoare cu painea integrala este franzela alba in care s-au introdus coloranti. Arata ca un chec, iar coaja nu contine acele mici bobite de grau, intalnite in painea integrala.

"Este un soi de paine pe care nu o recomand. Aceasta contine, pe langa coloranti si aditivi, si grasimi hidrogenate, si emulgatori", avertizeaza Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie si director al Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Franzelele etichetate, mai sigure

Cei care vor sa fie siguri de calitatea painii pe care o mananca este bine sa o ia pe cea etichetata si ambalata. "Asa e cel mai sigur ca produsul nu a fost contaminat cu microbi", completeaza profesorul Mencinicopschi.

Potrivit directorului Rompan, mii de unitati care prepara si distribuie paine ar trebui inchise. "Se foloseste inca faina necernuta, painea se transporta in lazi nespalate, iar vanzatorii nu s-au obisnuit cu faptul ca nu trebuie sa atinga produsul fara manusi din plastic", adauga Aurel Popescu.

El este insa impotriva ambalarii painii, deoarece asta ar duce la scumpirea produsului si la modificari in procesul de fabricatie, cum ar fi sporirea numarului de aditivi. "Ca sa o mentina mai mult timp proaspata, producatorii vor fi tentati sa puna mai multi aditivi in continut", explica acesta.

PERICOLE

Conservantii din paine

Orice tip de paine poate contine conservanti artificiali, indiferent daca este graham, integrala sau alba. Cea ambalata are, de regula, conservanti. Este obligatoriu ca pe eticheta sa scrie ce conservanti sunt in paine (pot fi propinat de calciu sau de sodiu). Copiilor le este contraindicata painea cu conservanti.

INDICATII

Pentru copii e buna painea alba

Un roman obisnuit mananca aproximativ 300 de grame de paine pe zi, ceea ce este mult, spun nutritionistii. Cantitatea de paine care trebuie consumata zilnic depinde de sex, varsta si gradul de efort fizic pe care-l depune fiecare.

> Dupa sase luni, liber la paine. Un copil poate manca paine sau produse care sa contina gluten de la varsta de sase luni. "Painea, cerealale, biscutii trebuie introduse gradat in alimentatia unui copil", recomanda profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

El ii sfatuieste pe parinti sa le dea copiilor mai intai paine mai alba, fara fibre. Ulterior, copilul poate primi si paine din macinis integral. Specialistii nu recomanda painea graham pentru copii.

> Sunteti sanatosi? Mancati doar paine integrala! Daca nu aveti probelme de sanatate, specialistii va sfatuiesc sa mancati doar painea integrala. "Grahamul are in compozitie atat macinis de secara, cat si de grau. Contine fibra mai multa, e mai completa si asigura o nutritie de calitate. In plus, e hipocalorica (aduce mai putine calorii in alimentatie), in timp ce painea alba cu tarate ingrasa", completeaza specialistul in alimentatie.

In cazul varstnicilor, alegerea celei mai bune paini tine de afectiunile pe care le au. Spre exemplu, daca sufera de colon iritabil, gastrita, ulcer, ar trebui sa consume paine alba. Daca nu, si ei pot sa manance paine integrala. Gravidele, pe de alta parte, pot consuma paine cu fibre, multe dintre ele avand probleme cu tranzitul intestinal. In plus, elementele continute de painea integrala sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului.

Imagine IPB

Preferinte

Cele mai cautate tipuri de paine de pe piata

Daca, acum cativa ani, romanii gaseau doar cateva tipuri de paine pe piata, acum exista zeci de sortimente dintre care pot alege: cu malai, cu masline, cu cereale, cu secara, paine alba, paine neagra, graham.

"Ca si francezii, romanii prefera in special franzela alba, aceasta inregistrand cele mai mari vanzari", spune Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour Romania.

Totusi, adauga managerul, si painea neagra a inregistrat cresteri ale vanzarilor in ultima perioada, iar tendinta se va mentine, deoarece consumatorii sunt din ce in ce mai preocupati de un stil de viata sanatos.

1. Paine alba cu malai

> Pret: 1,35- 2,29 lei

> Face parte din gama painilor speciale, fiind un sortiment care are din ce in ce mai mare cautare

2. Paine neagra

> Pret: 1,49 lei

> A inregistrat cresteri ale vanzarilor in ultima perioada, iar tendinta se va mentine, spun expertii, pentru ca tot mai multi oameni au devenit preocupati de o alimentatie sanatoasa

3. Painici cu soia

> Pret: 0,95 lei

> Au un continut nutritiv ridicat. Indicate pentru orice regim alimentar echilibrat

4. Paine cu masline

> Pret: 1,49 lei

> Face parte din categoria painilor speciale, maslinele contin antioxidanti care protejeaza celulele organismului

5. Paine cu cereale

> Pret: 1,49 lei

> Scade nivelul colesterolului din sange, in conditiile unei diete echilibrate

6. Graham

> Pret: 0,89 lei

> Paine din tarate de grau amestecate cu faina (faina neagra, faina graham), vitamine, minerale, fibre

> Indicata in afectiuni gastrointestinale

7. Paine cu secara

> Pret: 2,99 lei

> Contine, printre altele, sare, gluten, granule de soia

> Indicata in orice regim alimentar echilibrat

8. Paine la tava cu cereale

> Pret: 3,25 lei

> Paine cu valoare energetica redusa, in conditiile unui regim alimentar echilibrat

9. Paine Pave cu sare iodata

> Pret: 2,29 lei

> Utila mai ales celor cu deficit de iod

10. Paine alba rotunda

> Pret: 1,89 lei

> Este printre painile cu cele mai mari vanzari. Din obisnuinta, dar si datorita pretului mic in comparatie cu alte tipuri de paine, romanii o prefera

11. Paine integrala cu cereale

> Pret: 3,99 lei

> Este mai putin procesata si mai saraca in calorii decat painea alba. Sursa naturala de vitamine, minerale si fibre

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...