Jump to content
IceMan

Ceausescu a dat mita pentru functie

Recommended Posts

Stefan Andrei sustine ca nici el, nici dictatorul nu au fost antisovietici.In a doua parte din interviul acordat EVZ, Stefan Andrei contrazice cateva dintre miturile la moda despre Ceausescu si comunisti.

Dictatorul nu a fost antisovietic si nici nu era un tip manevrabil. Pe de alta parte, pentru fostul ministru de externe comunist, fundalul arata cam asa: nu mai suntem cu rusii, ci cu americanii. Am fi schimbat doar firma. O viziune tip "Razboiul Rece".

EVZ: Ati facut 30 de ani politica lui Ceausescu.

Stefan Andrei: Intai, sa clarific o serie de probleme Sunt lucruri prezentate din sursa lautareasca Ca Ceausescu a fost antisovietic. Nici el, nici eu nu am fost antisovietici, ci impotriva manifestarilor politicii URSS de mare putere, de interventie in politica interna.

Spuneti ca Ceausescu a jucat dublu?

Politica noastra a fost la lumina zilei. Am vrut relatii cu toate statele. Exemplu personal: am avut relatii foarte bune cu Eugen Barbu, dar si cu Marin Preda, desi intre ei era polemica. Nu trebuia deci ca, daca URSS avea conflicte cu o tara, sa avem si noi cu acea tara. Noi aveam interese ca pentru un stat de marimea si potentialul nostru. URSS avea alt potential, juca alt rol. A cazut guvernul din Chile, a fost inlaturat Allende. Eu l-am cunoscut personal, am fost la el acasa de doua ori, dar n-am intrerupt relatiile cu Pinochet, care a eliberat un numar mare de socialisti, apreciind gestul nostru.

Bun, n-am rupt relatiile cu rusii, dar ei au recurs la gesturi extreme de amestec. De exemplu, ca vorbeati despre Preda, episodul legat de romanul "Delirul", cand ambasada sovietica a protestat vehement.

Da

Cum puteau romanii sa fie rusofili?

Nu puteau. Nu eram rusofili, dar nici antisovietici.

Adica, la mijloc Dar am avut o Directie anti-KGB.

Am militat pentru dezvoltari largi cu URSS, dar nu in genunchi.

Politic, suntem rupti de Moscova, dar nu si economic Au pe aici diverse afaceri, unele cu paravane

E o greseala. Eu am zis si cand am iesit din inchisoare sa fim pentru dezvoltare in relatiile acestea. Dar, chiar daca lumina vine de la Rasarit, sa nu stai cu spatele la Moscova.

Avem de-a face, inspre est, cu o zona in care economia s-a ridicat pe ruinele unui imperiu si unde au venit fosti ofiteri KGB, fosti activisti. Chiar trebuie sa fim de acord ca astfel de persoane sa vina si sa privatizeze dubios unele firme, sa investeasca, sa primeasca beneficii de la stat. Adica, e neloiala competitia asta, nu credeti?

E bine ca vin rusii aici.

Dar sa vina curati.

Ei, daa€™ ce, sa le fac eu vizita medicala? Ce pot sa spun? Sa interzicem?

Sa interzicem spaga, sa zicem.

Ha-ha, daa€™ vrei sa seci Marea Neagra?

Gorbaciov voia echipa "Perestroika" in Romania

De ce credeti ca a fost Ceausescu tradat de Securitate?

Pentru ca era infiltrata de KGB, de sus pana jos. Gorbaciov considera, in tampenia lui, ca salvarea socialismului sta in Perestroika. De fapt, ce incepuse in Uniunea Sovietica era distrugerea socialismului. Considera ca Romania avea nevoie de o echipa pentru Perestroika. Deja aranjase cu bulgarii, unde rusii aveau cea mai puternica retea, cu ramificatii pana la ministrul apararii, si-a zis ca face si la noi.

Ati primit vreo oferta pentru o echipa "Perestroika"?

Nu, nici nu voiam. Am spus primul ca, bine sau rau, Gorbaciov merge pe distrugerea socialismului. Dupa vizita mea din a€�87,

le-am spus impresiile mele Elenei Ceausescu si lui Bobu. Lui Ceausescu i-am spus ca rusii vor sa se sparga URSS ca sa nu mai duca in spate toate republicile si sa le vanda gazul si alte materii prime.

"Nu eram bun nici de primar in Oltenita"

Erati considerat posibilul succesor la "tron".

Nu eram bun nici macar de primar in Oltenita. Nu aveam acel minim de absurd pe care trebuia sa-l aiba un astfel de organizator. As fi fost un infirm ca prim-ministru.

V-a spus Ceausescu vreodata: "Tu o sa fii bun sa ma inlocuiesti"?

Nu, nici nu avea obiceiul asta. Au fost niste articole in strainatate. Eu m-am impus in clubul ministrilor de externe si am avut primiri bune. M-am intalnit cu toti, de la Gerald Ford la Deng Xiaoping. Cand m-au arestat, multi au intervenit ca sa fiu eliberat. Au trimis scrisori la Iliescu.

O VIZIUNE ANTIAMERICANA

"Al-Qaida a facut "Stefan Gheorghiu" cu bani americani"

Politica internationala e o mare piata. Pe vremuri, Stefan Andrei facea zeci de vizite in Irak, pentru afaceri, si se intalnea cu Saddam. Afaceri, datoria externa, petrolul Azi, in Irak sunt americanii care, "dupa Razboiul Rece, si-au motivat enormele cheltuieli militare prin faptul ca e terooooorism". "Toti conducatorii miscarilor islamice - al Qaida si ceilalti - au facut "Stefan Gheorghiu" cu bani americani, in Afganistan".

Nu mai avem afaceri mari cu Irakul, arme nu mai vindem "ca pe vremuri". "Totul luam de la altii, pana si gloante". In plus, "o sa fie o mare pleasca, cu terenurile Armatei, terenuri centrale".

De vina ar fi si americanii. "Ce e gresit in a fi aliati ai americanilor?". Raspunsul: "Sunt prea pragmatici, iar noi contam prea putin. In a€�48, eram subordonati URSS, acum ne subordonam Americii. Am schimbat doar firma".

Despre fostul "coleg de regim" Pacepa, numai de rau. "Ei (CIA - n.r.) umbla cu dezinformarea, deci nu-mi cita mie din Pacepa". O veche batalie, de pe vremea Razboiului Rece, dar fara sfarsit.

"OMUL NOU" DE DUPA DEJ

Cum si-a cumparat dictatorul "postul"

Momentul 1965, stim ca Gheorghe Apostol (activist din grupul Gheorghiu-Dej - n.r.) ar fi trebuit sa fie presedinte, nu Ceausescu.

I-am cunoscut bine si pe el, si pe Ceausescu. Daca era asa, s-ar fi hotarat pe timpul lui Gheorghiu-Dej. Apostol i-a fost totusi devotat. Oricum, daca Ceausescu era pe locul doi, in scurt timp ii lua fata.

Adica era "caine".

Era abil pana la perversitate, fara mama, fara tata si un foarte bun "manovreur". L-ar fi doborat rapid pe Apostol. Maurer chiar spunea odata sa-l punem pe Apostol, pentru ca Dej nu rezolvase problema. Draghici (fost sef al Securitatii si Internelor - n.r.) si Chivu Stoica (fost premier - n.r.) nu au fost de acord.

A fost ceva intre Ceausescu si Maurer.

Da. Ceausescu i-a spus: "Tu ai fi bun in locul lui Dej, dar esti neamt si e munca de alergat, or, tie-ti place si o vanatoare. Deci, as putea fi eu, daca accepti sa fii prim-ministru cat vrei tu, iar la pensie sa ai aceleasi drepturi". Pe Maurer l-a tentat si a avut acelasi salariu, vila, masina, bodyguard. Ceausescu a discutat si cu Bodnaras (fost sef MApN - n.r.): "Ai putea fi tu, dar sunt confuzii, cu URSS Pot fi eu, daca vei fi vicepresedintele Consiliului de Stat, pe viata".

In ce postura erati in a€�65?

Sef Relatii internationale la Uniunea Tineretului si sef Comisia internationala a Uniunii Studentilor. Aveam contacte speciale cu Petre Lupu (activist de frunte - n.r.), Gisela Vass, ma intalneam cu Ceausescu, care m-a si pus adjunct de sef de sectie la partid.

Petreceati timpul liber cu Ceausestii. Avem o fotografie, aici, erati cu ei la iarba verde. Va mai amintiti?

Da, jucam sah cu el.

Cine batea de obicei la aceste partide?

El. Ea juca table si septica. Erau intalniri bine-venite. La sah am obtinut plecarea lui Iordanescu peste hotare, a lui Pisti Covaci, a tatalui lui Lupescu, a lui Dan Coe (fotbalist la nationala - n.r.). Puneam la cale probleme internationale, stabileam cine sa vina, cum sa vina.

Necunoscuta

"Cine l-a pus pe Iliescu presedinte?"

In decembrie a€�89, ministrul Stefan Andrei superviza comertul exterior si era membru CPEx. Dupa fuga dictatorului "M-au condamnat pentru complicitate la omor deosebit de grav. Cu cine am fost eu complice?". Armata si Securitatea ii raportau lui Ceausescu, care nu l-a mai consultat la Revolutie. De ce a fost arestat? "Se voia decapitarea partidului, ca sa-si aranjeze altii ploile". Firul "scurt" duce, de fapt, la Ion Iliescu: "Hotararea, pentru mine, e din 25 decembrie, odata cu procesul lui Ceausescu. Prima sedinta a CFSN e pe 27 ianuarie. Cine il alesese pe Iliescu pana atunci? Cine l-a pus pe el presedinte?" "Pai, s-a pus singur, cum s-a pus si Ceausescu in a€�65". "Nuuuuuu, acolo a fost plenara".

Ruptura

"Iliescu a fost seful meu"

L-ati amintit pe Ion Iliescu. A trecut si el pe la Uniunea Studentilor.

Am lucrat cu el.

Erati in relatii bune?

A fost seful meu, deci eram in relatii bune cu el.

Ati avut o ascensiune concomitenta.

Dar diferita.

Ati vorbit cu Iliescu dupa a€�89?

De putine ori. Am o rugaminte. Eu am tot vorbit despre Ion Iliescu, incat gata

E subiect inchis?

Nu mai vreau sa vorbesc.

Cum apreciati trecerea lui de la un sistem la altul si faptul ca nu se retrage?

Pune-mi alta intrebare.

A avut Romania, dupa a€�89, cel mai potrivit lider?

Va veni.

Cravata romaneasca

Calaghan si Craxi, in clubul "Select"

Pentru fostul ministru, demonstratia ca industria Romaniei e la pamant pleaca de la cravate. "Eram cu Ceausescu in Anglia, marea vizita cu caleasca. Ceausescu era cu James Calaghan, primul-ministru, si le traducea Sergiu Celac. Ma cheama Ceausescu sa fac un comunicat comun cu omologul meu. La un moment dat, Calaghan zice, domnule ministru, ce cravata frumoasa aveti! E romaneasca? Da, "Select". Ma vad cu Bettino Craxi (n. red. - premier italian), in a€�87. Si Craxi imi spune, domnule ministru, ce cravata frumoasa aveti! I-am lasat-o la bodyguard. Noi, inainte, aveam cravate de-o mare frumusete. Unele le exportam, trecand pe spate marca straina. Stii ca, astazi, la noi nu se mai fac cravate? Si nici chibrituri. Si pe astea le aducem

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...