Jump to content
IceMan

Metroul, oprit de grevisti

Recommended Posts

Imagine IPB

Greva generala care va incepe marti va afecta peste 400.000 de bucuresteni care folosesc zilnic transportul subteran.Angajatii de la metrou au hotarat sa intre in greva incepand de marti, 27 februarie.

Trenurile Metrorex nu vor circula intre orele 4.00 si 17.00, sindicalistii fiind obligati sa asigure doar o treime din activitate. "Asa cum prevede legea, dupa ora 17.00, metroul va circula normal, pana la terminarea programului", a spus liderul sindical Ioan Radoi.

Greva care va incepe saptamana viitoare este rezultatul negocierilor care au esuat miercuri, cand sindicalistii, nemultumiti, au refuzat oferta conducerii Metrorex: o crestere salariala de "doar" 13%. "Au spus ca vor 30% pentru ca acest lucru, spun ei, ar fi fost stipulat in proiectul de buget. Dar nimeni nu le-a promis acest lucru", a declarat directorul Metrorex, Liviu Soava. "Am hotarat o noua intalnire pentru ieri, la ora 10.00. Asa cum au venit au si plecat, fara sa-si explice decizia de a intra in greva", a adaugat Soava.

Potrivit directorului Metrorex, chiar daca negocierile vor fi reluate zilele urmatoare, oferta de majorare facuta miercuri va ramane neschimbata. "Am anumite limite in care ma pot incadra. Bugetul pe 2007 este de aproximativ 114 milioane de lei, din care Metrorex isi poate permite doar cresterea salariala propusa si nimic mai mult", a concluzionat directorul.

Radoi contra Soava

Referitor la protestul angajatilor, Soava a apreciat ca acesta este ilegal si asteapta sa-i poata aduce pe grevisti in instanta. "Dupa cate mi-au spus chiar ei, Directia de Munca nu le-a comunicat in scris, asa cum cere legea, ca actiunile lor au o baza legala si ca exista un conflict de interese", a spus ieri Soava.

Ioan Radoi contreaza insa si sustine ca Ministerul Muncii a inregistrat acest conflict, iar Soava nu cunoaste legis-latia. "Il vom da in judecata pentru ca se antepronunta asupra grevei inaintea instantei, afirmand ca este ilegala", a spus liderul, adaugand ca asteapta o noua runda de negocieri. Radoi ameninta ca actiunile de protest vor continua, iar in paralel se vor strange semnaturi pentru declansarea grevei generale.

Nota de plata

Greva din 2005, doua miliarde de lei vechi

Ultima greva generala a angajatilor de la metrou s-a desfasurat in noiembrie 2005. Actiunea sindicalistilor a adus societatii Metrorex pierderi de peste doua miliarde de lei si a scazut vanzarile la chioscurile subterane cu 80%. Principalele revendicari au fost, la fel ca si acum, cresterea salariala (23%) si conditii mai bune de munca. In timpul celor doua zile de greva generala, trenurile nu au circulat intre orele 4.00 si 18.00, iar RATB-ul abia a facut fata aglomeratiei, desi a suplimentat numarul masinilor pe anumite trasee.

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...