Jump to content
IceMan

Asigurarea CASCO se scumpeste cu pana la 100%

Recommended Posts

Imagine IPB

Firmele de asigurari dau vina pe service-urile auto pentru majorarea politelor Pretul asigurarilor CASCO va creste, de la 1 martie, cu o proportie cuprinsa iintre 30% si 100%, au anuntat reprezentantii firmelor de asigurari.

Acestia dau vina pe service-urile auto, care ar fi majorat pretul reparatiilor cu pana la 50%.

Asigurarea auto CASCO se va scumpi, pĂĄna la 1 martie, in medie cu 30%, tariful politei urmĂĄnd sa fie calculat de fiecare asigurator in parte, potrivit reprezentantilor companiilor de asigurari. Scumpirea ar putea fi chiar de 100% pentru unii asiguratori, in functie de calculul facut pentru acoperirea costurilor. Aceasta majorare este motivata prin numarul mare de accidente care conduc la cresterea costurilor cu daunele.

Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), a declarat ieri ca, in prezent, sunt mari probleme pe segmentul auto. "Daca putem spune ca stam bine pe RCA, nu acelasi lucru se poate constata in cazul CASCO, unde fiecare este liber sa-si creeze propriile tarifea€ś, a spus Constantinescu. Acesta e subliniat ca este foarte greu de apreciat cu cat ar putea creste acest tip de asigurare, dar, daca se face un calcul la nivelul pietei, ar putea fi vorba de o majorare de 30%. Cu toate acestea, presedintele UNSAR crede ca, probabil, vor exista si companii care vor majora tarifele cu 100%, pentru a-si acoperi costurile. "Reprezentantii industriei service-urilor auto le-au comunicat companiilor de asigurari ca vor majora preturile la reparatiile auto cu 20-50%, ceea ce face necesara revizuirea tarifelor la asigurarile auto, in caz contrar, piata putand intra in incapacitate de plataa€ś, a spus Constantinescu. El a adaugat ca unul dintre cele mai mari riscuri cu care se va confrunta piata asigurarilor este acela al neprofitabilitatii, intrucat multe dintre companii sunt interesate doar de cota de piata. Acestea mentin in mod artificial un pret scazut al politelor in special la asigurarile auto, in timp ce costurile de lichidare a daunelor sunt in continua si accentuata crestere, a spus Constantinescu.

Pierderi in 2006 pe piata asigurarilor

Piata romanesca de asigurari a inregistrat, la nivel global, pierderi in anul 2006, dupa ce in 2005 profitul a fost de sub 1% din cifra totala de afaceri, din cauza competitiei si a investitiilor de capital, a mai declarat Cristian Constantinescu. "Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu dispune de date in acest sens, dar, estimarile mele arata ca piata romaneasca a asigurarilor a incheiat anul 2006 cu pierderia€ś, a spus presedintele UNSAR. "In 2006 investitiile pentru recapitalizarea companiilor de asigurari au reprezentat 1% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piata, iar cea mai mare parte din aceasta suma a fost destinata acoperirii datoriilor din trecuta€ś, a completat Constantinescu.

CSA crede ca asiguratorii straini n-au sanse la RCA

Presedintele CSA, Angela Toncescu, este de parere ca va fi dificil pentru companiile straine de asigurari sa obtina autorizatie pentru a vinde polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) in Romania, deoarece reglementarile cer ca acestea sa aiba sucursale in toate judetele.

"Pana in prezent, CSA a primit notificari din partea a sase companii din Anglia care doresc sa vanda RCA in Romania, insa cred ca le va fi dificil sa respecte normele legale romanesti mentionatea€ś, a explicat Toncescu. Asigurarea obligatorie a locuintei ar putea fi amanata pana in 2008

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei nu poate fi aplicabil, pentru ca nu genereaza profit, a afirmat Cristian Contantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). "L-am vazut si cred ca este in regula, dar nu poate fi aplicabil, ca mod de functionare. Cine ar putea investi daca nu are profit, daca nu sunt acoperite costurile? Eu sunt pesimist in aceasta privintaa€ś, a spus Constantinescu. Pe de alta parte, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a declarat ca este posibil ca proiectul sa intre in vigoare la 1 iulie 2007 sau, cel mai tarziu, anul viitor. "Proiectul de lege este avizat de CSA, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor. Mai are de luat cateva semnaturi, va merge apoi la Guvern spre aprobare, urmand, in cele din urma, sa fie inaintat Parlamentului spre dezbaterea€ś, a spus Toncescu. Acesta a adaugat ca, daca nu va fi adoptat pana in iunie de Parlament, nu va mai putea fi aplicat la 1 iulie, ci de la 1 ianuarie 2008.

Senica Micu

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...