Jump to content
IceMan

Vizele de munca pentru Spania incalca normele UE

Recommended Posts

Imagine IPB

Blocul National Sindical (BNS) acuza Ministerul Afacerilor Externe de neimplicare in restrictiile impuse romanilor care pleaca la munca in Spania Zeci de mii de romani care pleaca anual la munca in tara iberica sunt nevoiti sa astepte ore sau chiar zile pentru a obtine viza de intrare, chiar daca au contracte valabile pe o perioada mult mai mare decat cea pe care o permite viza.

Situatia este neconforma cu legislatia Uniunii Europene. In aceeasi situatie se afla si bulgarii.

Organizatia sindicala confederativa BNS impreuna cu Aurel Teodorescu, seful Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca a€“ "in calitate de simplu cetatean" a€“ au trimis o plangere la mai multe organisme europene, prin care au atras atentia asupra acestei situatii in neconcordanta cu legislatia comunitara.

Discriminare atat interna, cat si externa

"Capsunarii" pentru Spania sunt tratati mai prejos decat ceilalti romani, chiar in propria lor tara. "Cei care pleaca la munca in Spania au nevoie de viza si a€“ implicit a€“ de pasaport, in timp ce romanii care pleaca pentru turism, afaceri sau in vizita la rude, nu!", a atentionat Aurel Teodorescu. El a aratat ca si pe plan extern, "noi si bulgarii suntem asezati in planul secund de catre spanioli, fata de ceilalti cetateni ai Uniunii Europene".

In afara de Spania, mai sunt alte 14 state care au impus restrictii temporare romanilor care doresc sa munceasca pe teritoriul lor. "Ceilalti ne-au impus masuri mult mai drastice decat spaniolii, dar din alte puncte de vedere. Si aici ma refer la Germania si Austria. Dar niciun alt stat din UE nu a conditionat intrarea romanilor pe teritoriul sau de obtinerea de vize, asa cum au facut spaniolii", a precizat Dumitru Costin. Presedintele BNS a semnalat un caz in care un roman, desi avea contract de munca perfect legal pe o perioada de 12 luni cu angajatorul spaniol, acesta nu a reusit sa obtina o viza pe o perioada mai mare de 90 de zile. Si cu dreptul unei singure intrari in tara respectiva.

Strainii raspund, MAE mimeaza dialogul

Institutiile europene la care a ajuns plangerea semnata de BNS si Aurel Teodorescu s-au declarat ingrijorate de situatie, potrivit liderului BNS. Dar MAE roman a avut o indiferenta de neinteles asupra acestei situatii. Desi cunoscuta inca din 26 decembrie 2006, problema vizelor nu i-a intrigat pe oficialii ministerului amintit.

In schimb, singurele oficialitati din Romania care au reactionat inca de atunci au fost ministrul muncii, Gheorghe Barbu, care a anuntat restrictii similare pentru toate tarile UE care iau acest tip de masuri impotriva romanilor, si cei de la Departamentul Relatii Externe din Ministerul Integrarii Europene.

"Din pacate, MAE a tratat cu indiferenta problema romanilor de peste granita. Nu ar fi prima data cand se intampla. Au mai fost multe alte cazuri izolate, semnalate si de presa", a remarcat Dumitru Costin.

Dovada sta si raspunsul MAE la acuzatiile aduse de liderul sindical. "Suntem in dialog permanent cu autoritatile spaniole pentru identificarea solutiilor pentru sprijinirea cetatenilor romani. Se doreste simplificarea procedurilor care sa permita accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Spania. Se preconizeaza ca in viitor lucratorii romani sa poata solicita autorizatia de munca in Spania", suna, laconic, raspunsul oficialilor MAE la acuzatiile de ieri.

Costin a precizat ca plangerea trimisa in 9 februarie la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, la Comisia Europeana, la Consiliul Uniunii Europene, la Parlamentul European si la European Ombudsman (echivalentul Avocatului Poporului in UE) a avut mai mult ecou la destinatarii mentionati, deja primind cateva raspunsuri favorabile.

Niciun alt stat din UE nu a conditionat intrarea romanilor pe teritoriul sau de obtinerea de vize, asa cum au facut spaniolii

Dumitru Costin,

presedintele BNS

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...