Jump to content
POLAND

Un asteroid ar putea lovi Pamintul in 2029 sau in 2041 sustin ONU si NASA

Recommended Posts

Cercetatori din Comisia ONU pentru exploatarea in scopuri pasnice a spatiului extraatmosferic dezbat zilele acestea, la Viena, pentru a ?identifica si cataloga toate obiectele cosmice care ar putea reprezenta un pericol real pentru Pamint“. Subiectul a fost introdus pe agenda intilnirii la solicitarea NASA si a Congresului american.

Scenariul de film devine real

Scenariul filmului ?Armaghedon“ este ?perfect plauzibil“, spune Dumitru Prunariu, actualmente reprezentantul Romaniei in Comisia de specialitate a ONU si ca atare participant la reuniunea din Austria. Specialistii in domeniu estimeaza ca, in 2029, un asteroid, botezat Afobis, ar putea ajunge la o distanta ?ingrijoratoare“ de Pamint, iar la o urmatoare trecere, dupa circa 12 ani, ar putea chiar sa loveasca Pamintul. ?Desi obiecte cosmice, mai mici sau mai mari, ajung in fiecare zi in preajma Pamintului, si asta de sute de ani, in prezent au crescut informatia despre acestea, precum si numarul cercetatorilor implicati in supravegherea lor“, mai spune Prunariu.

Tractorul spatial

Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic, infiintata in 1985 si formata din cei circa 370 de astronauti care au zburat in spatiu, cauta ?solutii pasnice“ pentru evitarea coliziunii cu Terra a obiectelor care se apropie de Pamint (Near Earth Objects). Problema consta in faptul ca detonarea unui asteroid de mari dimensiuni, ca in ?Armaghedon“, poate da nastere la bucati de diverse dimensiuni, care, odata intrate in atmosfera, au o traiectorie imprevizibila si pot duce tot la catastrofe. O solutie propusa de Asociatie este crearea unui ?tractor spatial“. Acesta ar urma sa se deplaseze cu citiva ani inainte in preajma asteroidului presupus ca ar urma sa intersecteze orbita Pamintului si sa aplice acestuia o forta pe o directie data, astfel incit orbita asteroidului sa se modifice ?chiar si cu citeva zecimi de secunde de arc, dar suficient pentru a-i modifica traiectoria si a ocoli Pamintul“. Potrivit lui Prunariu, daca acest lucru este facut cu ?ani buni inainte, daca motoarele tractorului spatial ar functiona suficient de mult timp - ani multi - pentru ca e vorba nu de motoare obisnuite, ci de forme de propulsie care sint acum gindite si dezvoltate, atunci asemenea scenarii pot avea succes“.

Pamintul, salvat de la Sibiu

Un concept de o asemenea amploare necesita implicarea tuturor marilor specialisti. Prin urmare, cele doua structuri mentionate, Comisia ONU si Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic, au demarat un proiect de anvergura, primele etape fiind reprezentate de organizarea a patru reuniuni ale expertilor, in urmatorii doi ani. In 2007, prima conferinta, la care participa 35 de persoane, va avea loc la Strasbourg, in luna mai. A doua se va desfasura in Romania, la Sibiu, in noiembrie, pentru ca, spune Prunariu, putem ?profita de Capitala Culturala Europeana pentru a promova si actiuni stiintifice de o inalta calitate“.

Tehnologii spatiale in viata de zi cu zi

Reuniunea subcomisiei ONU de la Viena, care se va finaliza in 24 februarie, are in vedere si alte subiecte - cum ar fi utilizarea tehnologiilor spatiale pentru dezvoltarea economica si sociala (in principal a tarilor in curs de dezvoltare), dar si in medicina. Prin transmiterea de date, informatii si parametri medicali, in timp real, la distanta, despre pacienti, se poate pune un diagnostic urgent de catre specialistii aflati la celalalt capat al firului si se pot stabili masurile de interventie pe care le poate lua, in cunostinta de cauza, chiar si un medic generalist. Nu sint uitate domenii precum agricultura, dar si dezastrele naturale si modul in care poate fi imbunatatit managementul imediat dupa un asemenea dezastru, prin utilizarea informatiilor ?operative si la obiect transmise de satelitii de teledetectie“.

Sursa: Click

Link to comment

gasest americanii ceva, precum ei au baze secrete de care nu stiu cetatii de rand ci doar soldatii... cum ca einstein a inventat teoria relativitatii(teorie cu care a putut teleporta un vas in alta parta, si chiar a mers, insa nu a fost facuta publica deoarece multi din acel vas(echipajul) au murit, cativa inebunit si erau doar vreo 3 supravietuitori) astfel si ei vor gasi cum sa opreasca asteroidul

Link to comment

gasest americanii ceva, precum ei au baze secrete de care nu stiu cetatii de rand ci doar soldatii... cum ca einstein a inventat teoria relativitatii(teorie cu care a putut teleporta un vas in alta parta, si chiar a mers, insa nu a fost facuta publica deoarece multi din acel vas(echipajul) au murit, cativa inebunit si erau doar vreo 3 supravietuitori) astfel si ei vor gasi cum sa opreasca asteroidul

:blink: tuu..chiar nu stii ce este de fapt teoria relativitatii, nu?...n-are nimic cu teleportatul, ci cu timpul...cu time travel. si einstein doar a gandit si a elaborat teoria...there were no tests.

si..daca meteoritul asta chiar se indreapta spre pamant...nu stiu voi, dar eu unul nu am de gand sa stau chill pe spate si sa astept sa faca americanii ceva. cred ca m-asi implica, asi ajuta cat de mult asi putea...doar sa fiu sigur ca vom mai exista ca specie si in urmatorii ...1000 de ani (asta daca nu se apuca astia sa dea cu bomba atomica in stanga si in dreapta)

Link to comment

de unde stiu ei ca un asteroid vine spre noi in 20 de ani ? dak ar putea ca pana atunci sa fie deviat de altceva :whistle: ...in fine poate cred ca o sa fim si noi loviti de vreun asteroid intr-un sf...nu azi, nu maine in sute/mii de ani :), ca si in '94 cand cometa Shoemaker-Levy 9 a lovit Jupiter..si dak nu`l lovea pe el aveam mari sanse sa vina spre noi ;)

Link to comment

Mai ziceau babele acum vreo cativa ani "Vine cataroiu al mare, muica, si se intuneca cerul. Iti luasi fa baterii la lanterna?" (Not Kidding, ce-am mai ras, ma intreba strabunica daca am baterii la lanterna :rofl1: )

Si daca vine... macar sa fie din aur, sa ne alegem cu ceva :lol:

OT: Nu cred...

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...