Jump to content
IceMan

Pasaport pentru copiii sub 14 ani

Recommended Posts

Imagine IPB

Vreti sa plecati intr-o calatorie in afara granitelor impreuna cu copiii si nu stiti care sunt conditiile pentru a putea iesi din tara? Reprezentantii Politiei de Frontiera va spun cum trebuie sa procedati ca sa nu aveti probleme.

Copiii sub 14 ani pot pleca din tara numai daca sunt trecuti pe pasaportul parintilor sau au pasaport individual, cu mentiunea ca acesta din urma este valabil doar 3 ani. Cei peste 14 ani pot calatori in tarile membre UE doar cu buletinul.

Pasaportul pentru minori poate fi facut numai la cererea ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat copilul prin hotarare judecatoreasca sau, dupa caz, a reprezentantului legal.

In cazul in care copilul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, autoritatile pot elibera pasaportul chiar daca exista acordul unui singur parinte.

Micutii nu pot parasi tara singuri

Este bine sa stiti ca micutii pot iesi din Romania numai in anumite conditii. Iata care sunt acestea:

-calatoresc impreuna cu ambii parinti;

-sunt insotiti de unul dintre parinti, daca acesta prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei;

-sunt insotiti de unul dintre parinti, iar acesta face dovada decesului celuilalt parinte sau a faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;

-sunt insotiti de o alta persoana majora, iar aceasta prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat.

Este obligatorie obtinerea cazierului

In plus, "potrivit legii, in cazul in care copilul este insotit de o alta persoana, aceasta trebuie sa faca dovada ca nu a savarsit infractiuni grave si de aceea la punctul de frontiera i se va cere cazierul", ne-a declarat Fabian Badila, seful biroului de presa din cadrul Politiei de Frontiera.

Unde se elibereaza documentele necesare pentru calatorie

Pasapoartele simple se elibereaza de Ministerul Administratiei si Internelor, prin serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor. Valabilitatea actelor este de 3 ani pentru copiii de pana la 14 ani; 5 ani pentru persoanele cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani; 10 ani pentru cei care au peste 25 de ani. Termenul pentru eliberarea pasapoartelor simple este de 20 zile lucratoare. Acestea pot fi gata si in regim de urgenta, adica le puteti avea in 3 zile lucratoare in schimbul sumei de 100 de lei.

sursa

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...