Jump to content
IceMan

Romanii au o zecime din veniturile nemtilor

Recommended Posts

Imagine IPB

Faptul ca romanii sunt printre cei mai prost platiti din UE nu mai e o noutate. Ca de altfel nici faptul ca muncim mult dar fara folos.

Un studiu al Societatii Academice din Romania (SAR) arata ca romanii au venituri medii saptamanale, in sectorul privat, de peste zece ori mai mici ca nemtii (9%, mai exact). Totusi, exista state in care populatia activa se descurca in conditii de si mai mare austeritate, cu salarii minore. Spre exemplu, un indian castiga 3% din venitul unui neamt, iar un chinez sau un bulgar, 5%! Acest fapt insa confera economiilor din zonele respective avantaje in atragerea investitiilor straine.

Un studiu al Societatii Academice din Romania (SAR) arata ca romanii au venituri medii saptamanale, in sectorul privat, de peste zece ori mai mici ca nemtii. Totusi, exista zone cu salarii si mai mici, ceea ce le confera avantaje in atragerea investitiilor straine. Spre exemplu, un indian castiga 3% din venitul unui neamt, iar un chinez sau un bulgar, 5%!

Prognoza economica a SAR pentru 2007 este in linii mari pozitiva, cu o crestere a economiei de 6,3%, o inflatie de 5,2% si un deficit bugetar mai ridicat, arata raportul de analiza si prognoza anuala al SAR, prezentat joi. Raportul prezinta o sumedenie de elemente interesante printre care trebuie sa remarcam si faptul ca am ramas la fel de energofagi, lucru care ne va costa odata cu alinierea preturilor la energie.

"Consumul energetic este mare in raport cu consumurile din Uniunea Europeana, pe unitatea de produs intern brut", a punctat si presedintele Basescu, prezent la eveniment. Momentan, Romania are preturi mici la energie, doar Cehia, Estonia si Lituania fiind in urma noastra (pret kwH/consumator rezidential).

Analistii SAR prevad un deficit bugetar de 2,9% pentru 2007 si avertizeaza ca principala ingrijorare in privinta evolutiei economiei este legata de capacitatea guvernului de a-si ajusta politicile la conditiile post-aderarii la Uniunea Europeana.

SAR estimeaza un produs intern brut de 95,128 miliarde euro pentru anul 2006, care descrie o crestere a economiei cu 7% in anul trecut.

In 2007 economia isi va incetini cresterea, iar PIB in valoare absoluta ar putea depasi 112,1 miliarde euro, estimeaza analistii de la SAR.

Investitiile straine directe sunt estimate la un total de 8,5 miliarde euro in 2006, iar in 2007 s-ar putea situa la o valoare de 5,8 miliarde euro, se mai arata in raportul SAR.

sursa

Link to comment

naspa, dar se stia de mult ca suntem saracii Europei, acum trebuie sa ne si aliniam la conditiile ei ceea ce va provoca, cred eu, un haos enorm. Vis-a-vis de Basescu sper sa impuna "votul uninominal", ceea ce teoretic ar diminua coruptia in mijlocul parlamentarilor; iar legat de investitii straine "let them come" :D

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...