Jump to content
Nimeni

Diacriticele "scumpesc" SMS-urile

Recommended Posts

Majoritatea telefoanelor mobile conţin softuri care codifică diacriticele în două sau trei caractere, extinzând lungimea reală a unui mesaj scurt (SMS) şi implicit costul SMS-ului respectiv, au declarat vineri, pentru NewsIn, specialişti din piaţa telecom.

"Un mesaj scris poate conţine maxim 160 de caractere, iar modul de tratare şi interpretare a diacriticelor depinde de softul telefonului şi nu de capabilităţile reţelei mobile", a declarat pentru NewsIn Gabriel Sora, director de producţie în cadrul Vodafone Romania.

"Vina" o poartă doar programele informatice care codifica diacriticele. "În funcţie de numărul de diacritice dintr-un mesaj şi de lungimea sa, este posibil ca acel mesaj să fie transmis în mai multe părţi", a adăugat Sora. Aceasta este singura modalitate prin care un mesaj se poate taxa mai mult. Totuşi,din punct de vedere tehnic, "taxarea mesajelor cu diacritice este identică cu cea a mesajelor obişnuite", a încheiat Sora.

Reprezentanţi ai LG Electronics au declarat pentru NewsIn că "problema este relativ simplă, legată doar de codificarea diacriticelor". Există softuri de telefoane care permit utilizarea caracterelor cu diacritice şi altele care nu permit astfel de codificări. "Un caracter cu diacritice sau alte caractere speciale caracteristice altor limbi corespund într-adevăr unui număr mai mare de caractere aşa-zis universale", au explicat reprezentanţii LG Electronics.

În general, caracterele româneşti cu diacritice ocupă trei locaţii de memorie corespunzătoare caracterelor universale, au declarat softişti din piaţa telecom.

De cele mai multe ori, un SMS care conţine diacritice e trecut automat în format de trei mesaje, în variantă extinsă, informează aceleaşi surse. Tariful, însă, corespunde numărului locaţiilor de caractere universale ocupate. "Dacă ai scris un mesaj de 159 de caractere care conţine şi diacritice, se vor taxa cu siguranţă două mesaje", arată sursele.

Această problemă a apărut relativ recent, de când există telefoane capabile să trimită două, trei sau chiar patru mesaje deodată. "Cu ceva timp în urmă era mai uşor: pur şi simplu se termina spaţiul, iar utilizatorul trebuia să compună un alt mesaj", arată aceiaşi specialişti. În prezent operatorii permit, în general, compunerea de mesaje extinse de până la 4x160 (640 n.r.) caractere.

Softiştii contactaţi de NewsIn recomandă SMS-urile fără caractere cu diacritice. Altfel, "folosirea nuanţelor scrise ale limbii române vă poate costa în plus... vreo şapte cenţi".

Sursa:Click

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...