Jump to content
vudu

Atenţie cu alcoolul!

Recommended Posts

Cei care consumă băuturi pot să-şi calculeze singuri concentraţia de alcool din organism şi perioada după care se pot urca din nou la volan. Se apropie Sărbătorile, iar procentul celor care vor fi surprinşi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice va creşte considerabil. Ideal este să nu consumi nimic pentru că noul Cod Rutier nu este flexibil din acest punct de vedere. Dacă n-ai consumat foarte mult, rămîi fără permis 90 de zile. Dacă ai întrecut măsura, te alegi cu dosar penal şi eşti pasibil de închisoare de la 1 la 5 ani. Cele mai neindicate sînt băuturile albe, tăriile, care au cea mai mare concentraţie de alcool, iar la polul opus este berea.

Mulţi însă cad în capcană. Consumă toată noaptea, se odihnesc cîteva ore, mănîncă şi cred că nu mai au nici o problemă. Concentraţia de alcool în sînge rămîne! Acesta se elimină treptat şi contează foarte mult şi vîrsta consumatorului, rezervele organismului fiind mai mari atunci cînd persoana respectivă este tînără. Aproximativ între 5-10 % din alcoolul din sînge părăseşte corpul prin aerul expirat şi o şi mai mică parte prin urină şi transpiraţie. Ficatul procesează 90-95% din alcoolul asimilat.

Închisoare de la 1 an la 5 ani

Conducerea vehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sînge ori o concentraţie ce depăşeşte 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat

Rămîi fără permis 90 de zile

Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune

Program de autotestare

NoFlite este un program pentru estimarea alcoolemiei, care poate fi descărcat de la adresa www.noflite.ch. Se introduc datele - ce ai băut, cît şi cînd -, apoi NoFlite calculează alcoolemia actuală şi cît durează pînă la ajungerea la un nivel normal de alcoolemie. Sînt menţionate cîteva efecte secundare posibile pentru valorile respective. Din păcate, NoFlite este operabil în sistemul PalmOS, nu în Windows.

Cum se calculează alcoolemia

Alcoolemia se calculează după formula Widmark: C egal A/(Gxr), unde

C: concentraţia alcoolului în sînge

A: cantitatea de alcool pur exprimată în grame

G: greutatea corporală

r: factorul de difuzie (0,7 la un bărbat, 0,6 la o femeie).

O alcoolemie de 1 la mie înseamnă 1 milimetru cub de alcool pur la un litru de sînge

Exemplu:

O sticlă de vin de 0,75 litri, avînd o concentraţie de 12 la sută, densitatea alcoolului fiind de 0,8, înseamnă 72 grame alcool pur. Introducem datele în formula Widmark.

Pentru un bărbat de 70 kg: 72/(70x0,7) egal 1,46 la mie

Pentru o femeie de 55 kg: 72/(55x0,6) egal 2,18 la mie

Atenţie, aceste cifre sînt valabile imediat după consumarea sticlei de vin!

Eliminarea alcoolului din sînge se face aproximativ astfel: se diminuează cu 0,15 la mie sau cu 7-10 grame de alcool pur pe oră.

Exemplu:

0,81 la mie - dispare în 5,4 ore

1,21 la mie - dispare în 8,06 ore

1,46 la mie - dispare în 9,73 ore

2,18 la mie - dispare în 14,50 ore

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...