Jump to content
IceMan

Umbra lui Ceausescu, gonita din Sala Palatului

Recommended Posts

Imagine IPB

Vechiul loc al congreselor cu "tovarasi" se pregateste sa devina un centru cultural european.Sala Palatului, locul in care se tineau congresele PCR si gazda a spectacolelor din Capitala, va fi transformata intr-un centru cultural modern.

Aroma europeana pluteste peste fostul gigant al PCR, schimbarile par sa fi prins radacini aici, dar mai pot fi gasiti angajati vechi care isi mai amintesc de 1 Mai Muncitoresc si de cei 4.060 de aplaudaci, cate locuri are sala.

Schimbarea la fatada

In luna august, Sala Palatului a trecut de la RA-APPS, in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Din cei 125 de angajati, 90 vor trebui sa-si caute de lucru. Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC, spune ca, deocamdata, nu se stie cum va arata si ce se va intampla cu aceasta cladire, insa in curand va fi imbunatatita acustica pentru a functiona mai bine ca sala de spectacole.

"Se doreste constructia unui centru cultural intr-o ultima faza. Abia atunci se va trece la remodelarea intregii cladiri", a declarat Ni-tulescu. Jana Ciobanu, noul director al Salii Palatului, asteapta un semn de la minister pentru a se pronunta clar. "Sala era totusi invechita, trebuia modernizata. Se preconizeaza ca la 1 ianuarie sa inceapa lucrarile. Deocamdata nu stiu ce suma va fi investita", a spus directorul salii.

Supraveghere de zile mari

Construita cu scop propagandistic in 1960 de un grup de arhitecti tocmiti de Partidul Muncitoresc Roman, Sala Palatului pastreaza ca amintiri si aplauzele in cinstea "conducatorului iubit". Tot aici au ramas si momentele de o ironie rara de dupa 1989, cum ar fi celebrul apelativ "tovarase", atribuit in 2005 de Ion Iliescu lui Adrian Nastase, tot la un congres, de data aceasta al PSD.

Alexandru Mihailescu, 65 de ani, angajat al Salii Palatului din 1971, isi aminteste perfect atmosfera zilelor festive ale PCR. "De 1 Mai, 23 august, ziua lui tovarasua€™, ziua lui tovarasa si altele se faceau repetitii masive", spune el. In asemenea momente locul era impanzit de securisti. Se organiza un comandament al Securitatii, in birourile de la parter, de unde erau evacuati functionarii.

Supravegherea era facuta prin camere video care se montau in sala, in special pe intrari, si se punea si un dispozitiv de control tehnic la usi. "Se dadeau un fel de carti de vizita cu "timbru sec" - o imprimare in relief - care marcau manifestarea respectiva. Celor implicati in organizare li se dadeau carduri cu diferite culori: rosul avea dreptul peste tot. Eu am avut astfel de intrare", spune batranul Mihailescu.

Spectacolul opozitiei la un congres PCR

Vechiul angajat al Salii priveste cu un aer firesc la ceea ce se intampla atunci. Singurul lucru mai spectaculos pe care

l-a vazut a fost la Congresul al XII-lea, din 1979, cand a luat cuvantul Constantin Parvulescu, unul dintre semnatarii faimoasei "Scrisori a celor sase" din 1989. Presa straina era intr-una din salile separate, de unde urmarea la televizoare ce se intampla la congres. Domneau plictiseala si rutina.

"A luat cuvantul acest Constantin Parvulescu si a inceput sa spuna: "Cine e tovarasul Ceausescu? Ca vrea iar in fruntea partidului. Sa ne mai lase!". Am ramas ca la fotograf. Si presa straina, deodata, a ciulit urechile si au inceput toti sa noteze. Se uitau unii la altii, bagau intr-o disperare. Si, bineinteles, ca nu a apucat ala sa spuna ce avea de spus ca l-au intrerupt cu aplauze, cu urale. Si pe urma au inceput sa ia cuvantul cei care-l aparau pe Ceausescu", spune Alexandru Mihailescu. Parvulescu a ramas pe moment in prezidiu. Dar la pauza a disparut. Presa straina avea sa interpreteze momentul ca unul de slabiciune in interiorul PCR.

Securistii spuneau bancuri cu Ceausescu

Fost membru in Ansamblul "Ciocarlia", pana l-a desfiintat Ceausescu in a€˜70, odata cu "paralelismul in arta", Alexandru Mihailescu zice ca, desi era in cor, s-a ferit sa cante "la urechea sefului". "M-am ferit ca dracua€™ de tamaie. Ii banuiam pe cei dintre noi care erau in colaborare cu "Cooperativa Ochiul si Timpanul". Asa le ziceam si in fata securistilor care veneau pe-aici. Si nu s-au suparat niciodata", spune Alexandru Mihailescu.

Tot el sustine ca, in Sala Palatului, nu au fost niciodata instalate microfoane. Sau, daca au fost, oricum ei nu stiau de ele. "Noi nu ne-am ferit niciodata. Am spus si bancuri cu Ceausescu pe-aici si chiar si securistii spuneau bancuri politice. Si nu ca sa te provoace, le facea placere. Ziceau ca nu are cine sa-i reclame pe ei", sustine batranul.

Circul si Tovarasa

Cand a fost ridicata Sala Palatului s-a demolat tot ce era in jur pentru a se construi centrul modern al Capitalei. Sala a fost ridicata in curtea Palatului Regal, unde era si o bisericuta a slujbasilor regali, demolata atunci. Din a€˜71 pana in a€˜78 s-au tinut aici, mai mult pacalind sistemul, spectacole si filme. Activitatea ca sala de spectacole a incetat pentru o vreme, in 1978, cand un concert cu Rika Zarai a coincis cu o intalnire politica. Elena Ceausescu a fost revoltata si a ordonat inchiderea salii, spunand: "Ce-i acolo? Circ?". Sala avea, mai apoi, sa fie renovata si redeschisa.

Vechiul angajat spera ca schimbarile ce urmeaza sa includa si "drepturile angajatilor castigate de-a lungul timpului". "Vorba aia: ne-a patronat partidul, ne-au patronat apoi partidele, ne poate patrona si un minister. Munca este aceeasi", spune Alexandru Mihailescu.

Istorie sub cupola

Pasi celebri pe trepte comuniste

Conceputa in 1960 ca spatiu destinat numai congreselor comuniste, Sala Palatului si-a gasit de-a lungul timpului locul in lumea spectacolului. Mai cu o pacaleala, mai cu un compromis, cei de-aici au reusit sa aduca in perioada anilor a€˜70 bugete anuale de aproape 20 de milioane de lei. Sala a functionat din a€˜70 pana in a€˜78 mai mult ca cinematograf.

Aici au tinut concerte interpreti straini precum Suzy Quatro, Josephine Becker, sau au avut loc vizite ale unor personaje ca Gorbaciov si Brejnev. "Brejnev era un tip foarte plin de el. Se vedea ca erau niste relatii foarte reci intre el si Ceausescu", zice Alexandru Mihailescu.

Pe Gorbaciov l-a vazut tot la fel: destul de rezervat si rece. "Cred ca a venit sa-i puna probleme de incredere lui Ceausescu. Ori asa, ori asa", spune domnul Mihailescu.

CATACOMBE

Legenda underground

Arhitectul cuplului Ceausescu, Camil Roguski, afirma ca pe sub Calea Victoriei exista o legatura subterana intre fostul sediu al CC si Palat, respectiv Sala Palatului. Aceasta ar fi fost construita intre 1970 si 1975. In corpul de legatura dintre Sala Palatului si Palat se afla un birou care i-a apartinut lui Ceausescu. "El mergea direct din biroul lui din CC in cel din corpul de legatura", spune Roguski. Angajatii salii spun ca fostul birou al lui Ceausescu a fost inchiriat ca sediu de Marea Loja Nationala din Romania.

Dupa declaratiile lui Roguski, tunelul ar fi o trecere subterana executata simplu, doar cu o mocheta pe jos. "In general, astfel de tuneluri au fost proiectate de armata. Doar militarii faceau buncare si tuneluri de evacuare. asta n-a fost un tunel de evacuare. Doar Regele Ferdinand a avut un astfel de pasaj subteran, de la Palat pana la una dintre iesirile din Cismigiu. Dar sa spui ca nu exista un tunel intre CC si Palat este o prostie. Am fost eu acolo", spune arhitectul. Acesta adauga faptul ca pe-acolo a fost carata arhiva CC, in a€˜89.

Alexandru Mihailescu, angajat vechi al salii, nu a vazut pana acum niciun tunel. El crede ca legendele ar fi aparut pentru ca Nicolae Ceausescu intra pe nevazute in Sala Palatului, coborand pe scarile din marmura din spatele scenei, printr-o intrare de legatura dintre Palat si Sala.

"Astfel de legende au aparut dupa Revolutie. Ca este un tunel de la CC, prin care se merge pe apa, cu barca pneumatica si se iese tocmai la Glina. Exista niste "prapastii" de-astea de te doare capul. Palatul avea insa un adapost antiaerian care mergea din Palat pana in fata Bisericii Kretzulescu. La Revolutie, cautand "teroristii", aia care au fost si n-au fost, au sapat cu excavatorul sa vada daca nu cumva s-a ascuns ceva acolo", spune Alexandru Mihailescu.

Sursa: Stiri

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...