Jump to content
IceMan

Vamesii, probleme cu integrarea

Recommended Posts

Imagine IPB

Lucratorii vamali de la frontiera de vest si de la cea de sud trebuie sa se transfere in alte localitati.Aproape 1.000 de vamesi care lucreaza in prezent la frontiera de vest si la cea de sud vor fi nevoiti ca, pana la mijlocul lunii decembrie, sa-si schimbe locul de munca.

Acestia vor trebui sa aleaga: fie se muta in alta localitate, fie renunta la meseria de vames.

Si asta pentru ca, dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii la Uniunea Europeana, marfurile comunitare nu vor mai fi supuse controlului vamal la granitele cu Ungaria si Bulgaria. De asemenea, nici persoanele nu vor mai fi verificate vamal la trecerea din Romania in Ungaria sau in Bulgaria.

Schimbarea impusa de momentul integrarii necesita si reorganizarea directiilor vamale, numarul posturilor disponibile dupa reorganizare in regiunea de vest si cea de sud fiind mai mic decat cel de acum.

"Lucratorii vamali vor fi redistributi pe baza de examen la birourile vamale din interior, intrucat birourile vamale de frontiera isi pierd obiectul de activitate pe granita cu Ungaria", ne-au spus reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV). La frontiera cu Bulgaria, activitatea va fi foarte redusa dupa 1 ianuarie 2007, aici vor ramane doar vamesii care controleaza traficul fluvial de marfuri.

Diana Borcea, purtatorul de cuvant al ANV, ne-a declarat ca toti cei 1.000 de vamesi pot opta pentru o alta localitate. "Fiecare dintre acesti lucratori au primit o instiintare prin care li s-a adus la cunostinta ca vor trebui sa se mute la un alt birou vamal", spune Diana Borcea.

In 2007, Romania va avea acelasi numar de posturi ca in 2006, cu posibilitati de majorare in masura in care ANV va prelua si alte atributii, potrivit normelor de organizare si functionare ale vamilor comunitare, sustin reprezentantii ANV. In acest moment, in cadrul autoritatii exista 4.150 de posturi.

Teama de somaj

Dislocarea posturilor de la frontierele de vest si sud este privita cu teama de vamesii in cauza pentru ca, spun ei, isi pot pierde locurile de munca.

"Noi stim ca se va crea o noua structura si ca vom fi dati afara toti, iar apoi se va organiza un concurs pentru ocuparea posturilor in noua structura. Asa este ordinul de la Bucuresti", declara un functionar vamal care a dorit sa-i fie protejata identitatea.

Diana Borcea confirma ca se vor desface contractele de munca, dar adauga faptul ca vamesii au ocazia sa ramana in cadrul ANV daca iau examenul la birourile vamale unde exista posturi disponibile.

Inscrierea la examen se poate face pana la 15 decembrie. "Daca nu vor lua examenul din prima pot da din nou in alta parte", mai spune oficialul ANV.

Unii isi schimba meseria

Exista posibilitatea ca foarte multi vamesi sa-si schimbe meseria dupa 1 ianuarie 2007. "In cazul in care lucratorii vamali implicati nu doresc sa se transfere la aceste birouri vamale este optiunea lor personala, deoarece un principiu de baza al exercitarii functiei publice este acela al respectarii interesului public in raport cu interesul personal", declara reprezentantii ANV. Diana Borcea spune ca acesti vamesi nu se vor putea bucura de plati compensatorii.

Autoritatea Nationala a Vamilor sustine ca, in acest moment, nu au cunostinta de numarul celor care se vor decide sa paraseasca institutia. "Asta o vom sti doar pe 15 decembrie", ne-au spus oficialii ANV.

Reorganizare

O singura regionala vamala in vest

Gabriel Moldovan, directorul Directiei Regionala Vamala Timisoara, a explicat cum va fi reorganizata activitatea vamala in regiunea de vest a tarii.

"Acum sunt doua directii regionale vamale la Timisoara si Arad. Cea de la Timisoara are si Caras-Severin in subordine, si cea de la Arad are si Hunedoara. In urma reorganizarii se va crea o singura regionala pe cele patru judete, cu sediul la Timisoara. Va avea 535 de angajati".

Moldovan a declarat ca se vor organiza concursuri pentru posturile nou aparute in noua structura: "Se va face prin concurs reorganizarea si vor putea opta cei care vor fi in situatia asta. In final, se poate da examen pe orice post vacant de pe statul de functii al ANV la birouri vamale ale altor regionale".

Dupa reorganizare, 253 de functionari vamali vor ramane fara posturi pentru ca acum in cele patru judete exista 788 de posturi, din care 339 la Directia Regionala Vamala Timisoara si 449 la Directia Arad.

Venitul unui vames este, in medie, conform sefului ANV, Gelu Stefan Diaconu, de 262 de euro. Insa valoarea medie a mitei pe care o incaseaza anual un vames este, potrivit aceluiasi Gelu Diaconu, de 11.500 de euro.

O data la trei zile, o firma cu activitati legate de vama da spaga 83 de euro unui functionar vamal, se arata intr-un studiu bazat pe rezultatele unei anchete sociologice efectuate de institutul de sondare a opiniei publice CURS.

Sursa: Stiri

Link to comment

Venitul unui vames este, in medie, conform sefului ANV, Gelu Stefan Diaconu, de 262 de euro. Insa valoarea medie a mitei pe care o incaseaza anual un vames este, potrivit aceluiasi Gelu Diaconu, de 11.500 de euro.

11.500 de euro pe luna ? Si eu as fi suparat daca as pierde un astfel de loc de munca :)

Link to comment

Au furat destul pana acuma, era si timpul sa se puna capat acestor porcarii pe care o faceau. Lasau in pace rudele, cunostintele si parlamentarii si ii taxau pe cei saraci. Eu as si inchide multi dintre ei ;)

Ideea e ca ei s-au obisnuit toata viata lor cu furtul, le-a fi greu sa inceapa un lucru normal. Nu m-ash mira sa devina hotzi de buzunare :D

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...