Jump to content
IceMan

Leul creste. De ce?

Recommended Posts

Imagine IPB

Leul face legea pe piata valutara autohtona. Cistigul promis de moneda nationala bate la scor presiunile traditionale de depreciere a leului fata de euro in sezonul de toamna-iarna.

Cursul de schimb s-a mentinut ieri sub pragul de 3,5 lei noi (3,4995 RON, cursul mediu comunicat de BNR) marcind totusi o usoara corectie fata de ziua precedenta cind, sub presiunea vinzarilor de valuta, euro a scazut sub 3,49 RON.

"Sedinta valutara de miercuri s-a deschis la un curs de 3,4860 lei/euro, iar pina la prinz leul a pierdut teren pina la 3,4920 lei/euro. Ordinele de cumparare de valuta par sa vina de la investitorii straini care si-au marcat profiturile, dar e posibil ca deprecierea leului sa fi fost sustinuta si de ordinele de cumparare de valuta ale importatorilor", a declarat pentru Newsin un dealer bancar. Ultimele sedinte de tranzactionare au marcat o tendinta de apreciere rapida a leului fata de euro. Spre deosebire de anii trecuti, leul intra tare in iarna valutara.

Sub asaltul investitorilor straini

Dealerii din piata pun evolutia leului pe seama nerezidentilor, care au revenit pe pietele emergente si care au un comportament regional, moneda noastra evoluind in tandem cu zlotul si cu forintul, care au intrat si ele pe un trend de apreciere. Cistigul promis de moneda nationala bate deocamdata presiunile traditionale de sfirsit de an in sensul deprecierii, presiuni determinate, in anii trecuti, de cererea mare de valuta pentru importurile de consum destinate sarbatorilor de iarna. Actorii de pe piata valutara explica faptul prin aceea ca, in acest moment, componenta financiara domina autoritar evolutia cursului pe piata valutara interbancara, cu alte cuvinte, actiunile fondurilor speculative au un impact asupra cursului de schimb mult mai pregnant decit cel al ordinelor de vinzare-cumparare venite din partea agentilor economici cu activitate de import-export.

Evolutia leului in aceasta toamna are loc intr-un context cu totul diferit fata de anii trecuti si de aceea situatia doar pare atipica, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale. "Avem o economie care are in acest moment patru mari atuuri: o crestere economica ce a implineste sapte ani consecutiv, o dezinflatie constanta si consolidata care implineste tot sapte ani, un somaj extrem de redus, plus noutatea cresterii productivitatii muncii. Acesta este contextul in care este normal sa vedem miscari ale leului total diferite fata de anii trecuti", spune Adrian Vasilescu.

"Spre finele anului ar trebui sa vedem o depreciere a leului, daca nerezidentii isi marcheaza profiturile. Pe de alta parte, aderarea la UE la 1 ianuarie poate avea un efect in sensul mentinerii leului la o cota excesiv de apreciata pentru aceasta perioada a anului. Dupa aderare, evolutia leului va depinde de deficitele externe si speculatiile nerezidentilor", este de parere profesorul de economie Daniel Daianu.

Sursa: Stiri

Link to comment

Stiti cum e..leul creste - preturile raman pe loc...daca euro creste - preturile cresc si ele...e un paradox care nu am putut niciodata sa il inteleg...

Pai majoritatea preturilor sunt exprimate in euro :D

Pana se va apropia leu de euro va trece foarte mult timp :(

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...