Jump to content
IceMan

Cand chemati ambulanta?

Recommended Posts

Imagine IPB

Expertii in medicina de urgenta explica semnele la care trebuie sa va alarmati si sa cereti ajutorul unui medic specializat in urgente.Durerile de piept, arsurile severe sau reactiile alergice dure, o durere de cap brusca si care nu trece, toate sunt semne care va anunta ca aveti nevoie urgenta de un doctor.

De altfel, astfel de manifestari ar trebui incadrate de serviciile de ambulanta la "urgente de gradul 0" sau la "cod rosu", iar Salvarile ar trebui sa ajunga foarte repede.

Durerile toracice si arsurile pe fata, cod rosu

Durerile de piept severe pot indica un infarct. "Cel afectat poate chema singur ambulanta numai daca infarctul miocardic nu se complica si cu un stop cardiac. Bolnavii trebuie sa stea linistiti, sa nu faca efort pana la sosirea ambulantei", explica Raed Arafat, medic-sef la SMURD Targu-Mures si presedintele Comisiei de Medicina de Urgenta a Ministerului Sanatatii Publice (MSP).

Arsurile severe sunt un alt motiv pentru care este obligatorie chemarea unui Salvari. Adesea, severitatea arsurilor este evidenta din intensitatea durerilor. Victimele pot deveni reci, se simt rau si sunt confuze.

"Arsurile pe suprafete mai mari si pe anumite regiuni, cum ar fi fata sau mainile, sunt urgente, iar victimele trebuie sa ajunga foarte repede la un spital specializat. Cele de la nivelul fetei pot impiedica respiratia, ceea ce reprezinta un risc major iar cele de la maini pot cauza disfunctionalitati pe toata viata", completeaza presedintele Comisiei de Medicina de Urgenta din MSP.

Alergii de la alune si albine

Alergiile severe pot fi cauzate de anumite substante, dar si de alune sau de intepatura unei albine. Cei afectati pot avea dificultati in respiratie si li se poate umfla limba. Victimele se inrosesc adesea. "Cei care stiu ca sunt alergici ar trebui sa aiba la ei medicamente pe care sa si le administreze pana la sosirea Salvarii", recomanda Raed Arafat.

Si oasele rupte sunt un motiv pentru a chema ambulanta. De regula, nu sunt urgente de cod rosu, ci de cod gaben, ceea ce inseamna ca ambulanta va ajunge mai greu.

Nici hemoragiile nu trebuie ignorate. "Este dificil de spus cat sange pierde o persoana", sustine medicul britanic Reyes Huges, specializat in urgente. Daca o hemoragie este sau nu o urgenta depinde si de zona unde este localizata.

In cazul celor de la nivelul capului se pierde mult sange din cauza faptului ca zona scalpului este foarte bine vascularizata. Oricum, specialistii recomanda ca si in cazul unei hemoragii sa fie chemata ambulanta.

ESTIMARI

Salvare in 8 minute, in 2014

Specialistii SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta si Descarcerare) stabilesc gravitatea unui caz in functie de trei coduri: rosu, galben si verde. Cod rosu inseamna ca exista riscul ca persoana ranita sa-si piarda viata, cod galben, bolnavul suporta amanare, dar nu de ore, ci de minute, in timp ce pacientul "codat verde" poate astepta mai mult de cateva ore pana sa primeasca ajutor.

In cazul serviciilor publice de ambulanta judetene, urgenta de grad 0 echivaleaza cu cod rosu. "Pana in 2014, in zonele urbane, pentru urgentele cu cod rosu Salvarea ar trebui sa ajunga in opt minute", mai spune Raed Arafat. Servicii SMURD exista in Targu-Mures, Cluj, Hunedoara, Bihor, Iasi, Timisoara, Craiova, Sibiu si urmeaza sa apara si in Galati si Arad.

Atat SMURD, cat si serviciile de ambulanta publice pot fi apelate la numarul 112. Serviciile private pot fi sunate la 973 (Puls),

9761 (SOS), 9505 (BGS), acestea fiind disponibile in special in Bucuresti.

Sursa: Stiri

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...