Jump to content
Dani

Libertate si Restrictii

Recommended Posts

Norvegia ar putea permite accesul muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii

Norvegia ar putea deschide piaţa muncii pentru muncitorii din România şi Bulgaria, după ce în ultimii ani a avut de câştigat de pe urma imigraţiei est-europene, a declarat joi un oficial guvernamental, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Economia în plin avânt a Norvegiei, sprijinită de preţurile ridicate ale petrolului, are nevoie de mai mulţi muncitori pentru a opri creşterea nedorită a salariilor, care deja figurează printre cele mai mari din lume. Potrivit unor estimări, de la extinderea UE din 2004, mai mult de 100.000 de est-europeni, majoritatea din Polonia, au venit să lucreze în Norvegia, care are o forţă de muncă de 2,4 milioane de angajaţi.

După aderarea României şi Bulgariei la UE, muncitorii din aceste ţări se vor bucura probabil de acelaşi tratament ca al celorlalţi imigranţi, beneficiind inclusiv de protecţie faţă de salarii prea mici sau faţă de condiţii de muncă sub standarde, mai ales în domenii precum industria construcţiilor.

"Suntem în favoarea deschiderii pieţei pentru muncitorii din România şi Bulgaria începând din 2007", a declarat Jan-Erik Stoestad, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Integrării Sociale. "Vrem să aplicăm măsuri de tranziţie care au drept scop să ne asigurăm că aceşti muncitori primesc acelaşi salariu şi beneficiază de aceleaşi condiţii de muncă precum colegii lor norvegieni", a declarat oficialul. El a precizat că în curând ministerul său va propune un plan guvernului.

Norvegia nu este membră UE, dar a semnat cu ţările blocului european acorduri ce permit libera circulaţie a forţei de muncă.

http://new.themoneychannel.ro/stiri/Econom...ata_muncii_.htm

Ungaria, singura tara est-europeana care va impune restrictii romanilor

Ungaria, singura ţară din UE care se învecinează cu România, va deveni şi singurul stat dintre cele care au aderat la blocul european în 2004 care va impune restricţii muncitorilor români, după aderarea ţării lor în 2007. Oficialii guvernamentali ungari, care au susţinut joi, la Budapesta, o şedinţă de cabinet comună cu omologii lor români, au declarat că nu au deocamdată o listă precisă de restricţii, dar au în vedere protejarea unor industrii.

Premierul Tăriceanu a solicitat, joi, la Budapesta, Guvernului ungar să deschidă piaţa muncii pentru români, precizând însă că nu a discutat pe marginea acestui subiect, în particular, cu omologul său ungur. "Nu am avut convorbiri particulare cu premierul maghiar, ci o şedinţă de guvern comună", a declarat Tăriceanu, care s-a arătat convins că Executivul de la Budapesta va lua o decizie favorabilă României, având în vedere ca o măsură contrară ar afecta şi etnicii maghiari din România.

Şeful Executivului a argumentat totodată că Ungaria este una dintre ţările care militează pentru liberalizarea pieţei muncii în statele vechi, membre ale UE. "Va fi foarte greu să susţină o poziţie ambivalentă - pe de o parte, restricţionarea pieţei muncii faţă de Romania şi pe de altă parte, liberalizarea pieţei faţă de alte ţări", a spus Tăriceanu.

"Propunem o politică de deschidere parţială a pieţei muncii în aşa fel încât să nu ameninţe încă interesele ungare cele mai sensibile", a declarat premierul Ferenc Gyurcsany într-o conferinţă de presă după şedinţa de guvern. Decizia a provocat indignare printre reprezentanţii celor 1,5 milioane de maghiari care trăiesc în România, care consideră că guvernul de la Budapesta îi discriminează în mod nedrept.

http://new.themoneychannel.ro/stiri/Econom...i_romanilor.htm

Link to comment

nu vorbiti prostii domnilor... norvegia nu a intrat in ue din cauza ca populatia a votat contra. de ce? un scandal cu pescarii care a pornit de la legile ue! pe scurt, statul norvegian vroia ue, populatia insa decide si ea a decis: NU!

cat despre norvegia si spania, stai linistit, oamenii aia nu sunt obisnuiti cu tigania. cand unul face scheme, l-au ars. si cand esti dat afara din scandinavia, au aia grija sa iti pune stampila in pasaport cu care nu mai parasesti tara 5 ani de zile!

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...