Jump to content
Dani

Nu ne mai intereseaza nici de zimbri

Recommended Posts

Dinozaurii alunga zimbrii din Tara Hategului

Autoritatile incearca sa readuca o regiune istorica in cicuitul turistic, dar nu stiu pe ce sa mizeze.

Aflat pe cale de disparitie la nivel national, zimbrul a fost uitat de autoritatile din Hateg

In Tara Hategului, taram legendar romanesc situat in judetul Hunedoara, se da o lupta surda intre dinozauri si zimbri. Miza este una turistica si de identitate. Cum se poate pune in valoare o zona minunata din punct de vedere geografic si reprezentativa din punct de vedere istoric? Una dintre propuneri sustine crearea unui "Geoparc al Dinozaurilor", in conditiile in care in regiune s-au descoperit ramasite ale acestor animale preistorice.

Cealalta, aproape ignorata de autoritati, urmareste revigorarea rezervatiei de zimbri de la Hateg, aflata aproape in paragina. In jurul carui "simbol" ar trebuie grupate atractiile zonei - castele, biserici medievale, moteluri sau cabane, vechi obiceiuri, bucatarie traditionala - pentru a deveni un pachet turistic aducator de profit? Zimbrii sau dinozaurii?

In rezervatie, pustiu si liniste

Desi intentiile sunt bune, concurenta intre aceste simboluri exista mai degraba pe hartie. La rezervatia de zimbri, situata in apropierea orasului Hateg, se ajunge greu. Nu pentru ca s-ar afla pe un varf de munte greu accesibil, ci pentru ca panourile si indicatoarele lipsesc cu desavarsire. Singurul reper il reprezinta un zimbru din fier amplasat pe soseaua care duce de la Deva la Petrosani.

Dupa ce parcurgi aproximativ doi kilometri pe o alee cimentata, neincapatoarte pentru traficul pe doua benzi, ajungi la destinatie. O cabana de padurar, verde, cu etaj tine loc de casa de bilete si bucatarie unde se prepara mancarea pentru zimbri? vreo sase-sapte galeti cu porumb pe zi, aflam de la o doamna-ingrijitor. Preturile de intrare sunt accesibile: unu-doi euro de persoana. La mijlocul lunii septembrie, intr-o zi de luni, pe la amiaza, am fost singurii vizitatori ai rezervatiei.

"Acum mai avem doar patru zimbri. In lume mai sunt doua-trei mii. Masculul este foarte batran si avem mari probleme cu el. Din cauza ca nu avem bani de tranchilizante il tratam doar cu medicamente, pe care le amestecam in mancare. Nu ne putem apropia de aceste animale pentru ca pot deveni agresive", spune o doamna intre doua varste, in timp ce ne explica modul in care ajungem la zimbri: "O luati pe alee si dupa vreo 500 de metri ajungeti la tarcul lor". Fara ghid, fara instructajul necesar, fara pliante, fara istoria locului. Fara teama ca am putea fi niste derbedei care ar putea rani animalele.

Mutati la Targoviste de Elena Ceausescu

Am apucat-o pe drumeagul indicat. Nici tipenie de om. Niciun semn, doar padure, arbusti si pante line. Ajunsi la destinatie, ne-au incercat sentimente diverse: mila pentru cele patru animale tinute captive intr-un tarc nu prea mare; frustrare pentru lipsa de inters aratata acestor animale puternice; uimire pentru pustietatea care domnea imprejurul nostru? Le-am urmarit, de la departare, pret de cateva minute, sederea tihnita. I-am zarit cu greutate, prin gaurile putine pe care timpul le-a sapat in gardurile din beton si lemn.

Nu am gasit carti postale, brelocuri sau abtibilduri cu zimbri. Nici papusi sau baloane in forma acestor animale, adica obisnuitul arsenal de suveniruri care ar putea aduce bani

Ne-am intors la gazda noastra. "Rezervatia a fost infiintata in 1957, iar numarul maxim de exemplare a fost 20. Pe la inceputul anilor '80, din motive politice, au fost mutati la Targoviste, oras intrat in gratiile Elenei Ceausescu. Si astazi acolo mai exista cateva exemplare. Acestea nu pot fi vizitate, fiind folosite doar pentru reproducere". Despre viitorul rezervatiei? "Acum nu se implica nimeni". Daca se teme de concurenta dinozaurilor? "Nu, nu vin cu ei aici, am auzit ca-i duc intr-un sat numit General Berthlot".

Patru animale cazute din alte vremuri, pe cale de disparitie la scara globala, depun marturie ca, la Hateg, timpul sta in loc. Nimic nu s-a schimbat in rezervatie de doua decenii. Autoritatile au uitat sa mai scoata zimbrii in lume.

Un zimbru, 10.000 de euro

Sentimentele primarului din Hateg, Nicolae Timis, sunt impartite: "Ambele simboluri sunt bune. Pentru orasul nostru ramane zimbrul, pentru Tara Hategului poate fi dinozaurul. De altfel, am vazut emisiuni pe Discovery despre descoperirea unor oase si oua de dinozaur intr-o localitate din apropiere. Toate monumentele istorice si biologice din aceasta zona au fost grupate intr-un Geoparc. S-a decis ca dinozaurul sa fie simbolul lui".

Despre greutati, fara numar: "Geoparcul ar trebui sa implice 11 comune si orasul Hateg. Pentru ca nu exista fonduri, suntem doar la nivelul de simpozioane. Am pus in aplicare mici proiecte locale". In schimb, zimbrii sunt prinsi la mijloc intr-un razboi al intereselor locale. "Am facut o oferta ocolului silvic sa ne cedeze, la schimb, 44 de hectare pe care se afla si rezervatia de zimbri. Dar, ei se fac ca nu inteleg. Vrem sa facem o gradina zoologica mare, sa achizitionam un zimbru din Polonia pentru a mai schimba fondul genetic. Nu cred ca va costa mai mult de 10.000 de euro", povesteste primarul.

Proiect

Dinozaurii suna bine pe hartie

Dinozaurii care au trait in Tara Hategului la sfarsitul Mezozoicului par sa fii intrat mai adanc in gratiile autoritatilor. In 2004, guvernul a infiintat, prin decret, "Geoparcul Dinozaurilor - Tara Hategului", singurul din Romania acreditat de UNESCO. Fara insa a aloca si fondurile necesare.

De altfel, prea putina lume stie in zona despre aceasta initiativa. Reprezentantii Universitatii Bucuresti, care admnistreaza proiectul, vorbesc despre expozitii, un muzeu al dinozaurilor in aer liber, zece dino-stopuri. Proiectul ar costa cateva milioane de euro si ar urma sa se intinda pe 100.000 de hectare.

Tara Hategului are o suprafata de 145.158 hectare si o populatie de aproximativ 40.000 de locuitori, distribuita in 78 de asezari. Regiunea este strajuita de Muntii Sureanu, Retezat, Tarcului si Poiana Rusca. Cadrul geografic bine individualizat al regiunii a generat in timp datini folclorice si mestesuguri traditionale, un port popular inconfundabil, traditii si obiceiuri populare foarte bine conservate. Zona este presarata cu numerose castele sI biserici medievale.

Prodinozauri

Adrian Dragan - senior copywriter Saatchi&Saatchi: "Dinozaurii au avantajul universalitatii lor"

"Zimbrii au atras turisti in vremea Epocii de Aur cand se batea mare moneda pe simbolurile istorice "nationale". Astazi, aceste simboluri sunt, ca si rezervatia de la Hateg, istovite de o excesiva si nesanatoasa propaganda. In zilele noastre, poate mai important decat targetul de turisti romani, cei straini sunt mai interesanti, mai ales financiar.

Pentru acestia, zimbrii ca simbol istoric romanesc nu inseamna nimic. De aceea nu vom vedea cohorte de japonezi venind la Hateg. Poate singura atractie pe care aceste bovine rare o pot exercita asupra strainilor este asemanarea lor cu legendarii bizoni din Far West, din westernurile americane. Ca si mitologia national-comunista, zimbrii sunt pe cale de disparitie.

Dinozaurii prezinta avantajul universalitatii lor. Dinozaurii sunt o atractie generala, ei nefiind legati de un anumit spatiu istoric si de o anumita simbolistica regionala. Este lesne de inteles ca Parcul Dinozaurilor" ar suna familiar pentru cei care au gustat din mitologia "Jurassic Park", indiferent de cultura din care provin acestia. Un asemena parc al dinozaurilor ar fi mai usor de promovat in scopuri turistice.

Pro-zimbri

Sanda Veber - copywriter Tempo: "Cum iti poti imblanzi imginea cu un zimbru"

"Zimbrul este cel mai greu animal de uscat european si se inrudeste cu bizonul american. Sunt convinsa ca nu stiati aceste lucruri, iar eu am aflat din Wikipedia.

De ce nu stim? Pentru ca nu ne spune nimeni. N-am vazut nicio campanie de strangere de fonduri pentru salvarea zimbrilor si nu cred ca apar in nicio strategie de branding de tara. Inainte de fonduri UE, de ONG-uri si de orice urma de nationalism sau de nostalgie, "let's talk about money".

Achizitionarea unui mascul costa 10.000 de euro. O campanie minima de strangere de fonduri ar rezolva problema. Sau, si mai simplu: un om de PR al unui politician s-ar putea gandi ca salvarea zimbrilor ar putea imblanzi imaginea sefului sau.

Pe de alta parte, mi-as putea inchipui pachetul de turism al tarii sustinut de un slogan hollywoodian: "Adevaratul Jurrasic Park, acum in Romania".

Numai ca, sufocati de mituri, de box-office si oferte de vacante stralucitoare, turistii cauta locuri salbatice, atractii inedite. Vor sa ramana fascinati de lucruri pe care nu le pot cumpara la Disneyland sau comanda la studioul de productie. Daca tot sunt in Romania, ar vrea ceva romanesc.

Sa fie dinozaurii sau zimbrii? Inainte de a lua o decizie, n-ati vrea sa vizitati locurile?

http://www.evz.ro/article.php?artid=280252

@avem si noi cativa zimbri si nu ne mai intereseaza de ei, penibil, vrem sa ne gandim la ceea ce nu mai exista (dinozaurii) in loc sa avem grija de ceea ce mai avem.. defapt asa suntem noi romanii.. nici nu ma mir..

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...