Jump to content
Nimeni

Proiectul "Un Laptop pt fiecare" respins de Senat

Recommended Posts

"Un laptop pentru fiecare" este prea scump pentru Ministerul Educaţiei

Proiectul deputatului PNL, Ioan Ghişe, în cadrul căruia cinci milioane de elevi şi profesori ar putea primi câte un laptop din 2007 nu va putea fi pus în practică. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că învăţământul are alte priorităţi.

"Priorităţile sunt refacerea infrastructurii în învăţământ. Mai sunt programe privind educaţia timpurie, construcţia de grădiniţe, reabilitarea căminelor studenţeşti, laboratoare de performanţă din universităţi", a declarat Mircea Mureşan, purtătorul de cuvânt al MEdC.

Proiectul "un laptop pentru fiecare" ar costa bugetul Ministerului Educaţiei 500 milioane euro. Laptopurile de 100 de dolari sunt destinate doar programelor educaţionale şi au capacităţi de memorie reduse. Proiectul a fost respins de Senat, dar va intra peste două săptămâni în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Sursa: http://realitatea.net

Link to comment

si eu sunt de acord cu respinsul, insa nu din cauza ca sunt alte prioritati, ci din cauza ca laptop-urile acestea au fost facute pentru tari ca africa, unde nu este nici macar electricitate pentru baterie (da, laptop-ul functioneaza cu o manivela). nu cred ca trebuie sa ne injosim chiar asa, sa acceptam lucruri din acestea pentru tari muritoare de foame. in plus, ce am face cu el? am juca counter strike la ore? doar se stie cat de seriosi sunt elevii romani...

PS: ce europa mah? unde vezi tu ca europenii cersesc bucati din astea de plastic? :hair:

Link to comment

Ca sa nu mai aberati atat pe tema laptop-ul cu sau fara manivela, el arata asa.

Acest laptop ar trebui sa fie utilizat de catre cei care nu cunosc nimic despre un calculator. In el sa fie programe educative, aplicatii necesare pt scoala, etc. In situatia asta se afla elevii din mediul rural dar acolo trebuie facute alte lucruri, nicidecum cheltuirea a 100$ pt laptop-uri.

Link to comment

Laptopul de 100 de dolari" costă 150 de dolari

Proiectul ?One Laptop per Child” şi-a prezentat joi cele mai recente prototipuri ale ?laptopurilor de 100 de dolari” destinate copiilor din ţările în curs de dezvoltare. Singura problemă este că în acest moment costul de producţie al unui asemenea laptop este de 150 de dolari.

Walter Bender, preşedintele pe partea de software a organizaţiei non-profit din spatele acestui program, spune că ecranul şi bateria laptopului au fost cele care au ridicat costurile de producţie.

?Obiectivul nostru este de a ajunge la un cost de producţie de 100 de dolari până în 2008”, a declarat Bender la Silicon Valley Challenge Summit, de la Santa Clara University.

Preţul pe unitate a tot crescut, faţă de cel stabilit iniţial la demararea proiectului. La începutul acestui an, fondatorul şi preşedintele OLPC, Nicholas Negroponte, a declarat că organizaţia se aşteaptă la un cost de producţie de 135 ? 140 de dolari.

Negroponte, care este şi co-fondator al Massachusetts Institute of Technology Media Lab, a prezentat iniţial proiectul la World Economic Forum, în ianuarie 2005. El şi-a imaginat un laptop la preţ scăzut, pe care guvernele să şi le permită şi să le redistribuiască gratuit elevilor, contribuind la îmbunătăţirea oportunităţilor lor educaţionale.

Aproape doi ani mai târziu, organizaţia non-profit a primit un prototip funcţional de la fabrica Quanta din Shanghai.

Bender spune că OLPC intenţionează să îmbunătăţească prototipul, numit B1, urmând să lanseze un al doilea prototip, numit B2. Până la sfârşitul trimestrului II al anului viitor, organizaţia intenţionează să aibă o versiune a laptopului gata pentru a putea fi livrată copiilor din Libia, Nigeria, Brazilia şi Argentina.

Organizaţia intenţionează să livreze 1,2 milioane de laptopuri copiilor şi profesorilor din Libia şi încă patru milioane în celelalte ţări.

Prototipul B1 este un laptop verde lime cu alb, care are aproximativ dimensiunile unui manual şcolar. Acesta este fabricat din materiale rezistente la praf şi printre caracteristicile tehnice oferă o cameră video integrată, funcţionalităţi voice over Internet Protocol (VoIP) şi un ecran rotativ care oferă un mod full-color şi unul alb-negru pentru condiţiile de lumină puternică.

Sistemul rulează o versiune a sistemului de operare Linux, ca şi o varietate de aplicaţii dezvoltate de cercetătorii MIT şi programatorii open-source din întreaga lume.

Laptopul este alimentat atât de la surse de curent convenţionale, cât şi de baterii. Pentru conectivitate, sistemul utilizează Wi-Fi.

Dezvoltarea primelor laptopuri a fost finanţată de companii precum Advanced Micro Devices, eBay, Google şi Red Hat.

Sursa: Click

Link to comment

c'mon decat un lapton de acela.. mai bine imi iau PCu' in spate si il duc la scoala :)) .. totusi la noi la liceu inca nu este nici conectiune internet.. (au zis cei de la minister ca va veni si linia cu calculatoarele (care erau primite de la ei) dar nu sa intamplat inca... si deja de 3 ani ) :)

Link to comment

c'mon decat un lapton de acela.. mai bine imi iau PCu' in spate si il duc la scoala :)) .. totusi la noi la liceu inca nu este nici conectiune internet.. (au zis cei de la minister ca va veni si linia cu calculatoarele (care erau primite de la ei) dar nu sa intamplat inca... si deja de 3 ani ) :)

la mine la scoala de vreo 3 ani deja au venit calculatoare si s-au echipat 2 laboaratoare de info cu ele si is destul de bunicele :P + net :>

Link to comment

Sunteti niste copii! Din cate vad eu, toti cei care ati vrea asa ceva aveti acces la un PC si o conexiune la net (probabil cei mai multi de acasa). ganditi-va si la altceva...mai am 2 ani de facultate...urmez si modulul de pedagogie insa imi este frica sa ma gandesc la un viitor in invatamantul preuniversitar. Scoli slab dotate, personal tanar prost platit.

NU sunt eu destept dar eu as indrepta banii spre sistemul rural. Nu conteaza asa mult daca in marile orase exista mai putine PC-uri in laboratoare pt ca de bine de rau majoritatea avem acasa un PC acceptabil (sa zicem ceva peste P200) si o conexiune la net...dar pentru acei amarati care dupa ce pleaca de la scoala se duc sa mulga vaca, sa curate la porci....ar fi o adevarata binecuvantare.

Eu va propun celor care aveti PC_uri vechi acasa, pe care nu puteti sa le vindeti mai scump de 200 de lei....donati-le undeva in mediul rural....la o scoala...sau cuiva care nu are...nu va puteti imagina ce bucurie ati face.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...