Jump to content
Sequenz 31

W32-Stration-BB, noul lider in topul celor mai periculosi virusi

Recommended Posts

În România, cel mai răspândit virus al lunii octombrie a fost W32-Stration-BB, un virus de tip “worm” care se răspîndeşte prin e-mail şi afectează sistemele de operare Windows, potrivit diviziei de securitate a Softwin, BitDefender.

E-mailul a rămas în luna trecută principala modalitate de răspândire a ameninţătilor informatice, iar în octombrie, în topul celor mai periculoşi viruşi s-a instalat noul venit W32-Stration-BB. Acest virus închide aplicaţiile antivirus, după care trimite un mail infectat către toate adresele de e-mail din lista de mesaje a aplicaţiei Outlook de pe computerul infectat. De asemenea, poate descărca coduri suplimentare de pe Internet, permiţând astfel hackerului să obţină controlul total asupra computerului infectat. Se adaugă în Registry pentru a rula de fiecare dată când este pornit computerul.

Pe locurile următoare rămân viruşii “permanenţi”, respectiv cei întâlniţi în toate topurile realizate anterior de BitDefender. Nyxem se află pe locul al doilea ca răspândire, fiind considerat cel mai periculos virus al anului până acum. Odată instalat pe calculatorul infectat, virusul şterge documente şi alte fişiere sau aplicaţii, putând face ca sistemul să devină inutilizabil. În fiecare zi de 3 a fiecărei luni, Nyxem caută pe hard-discurile disponibile fişiere cu extensii precum .doc .xls .zip .pdf .pps .ppt .psd .rar.mdb .mde .dmp, şterge conţinutul acestora şi îl înlocuieşte cu un mesaj de eroare.

Urmează cunoscutul Netsky, al cărui succes se bazează mai ales pe tehnicile de inginerie socială folosite de autori, foarte bine puse la punct. Mesajul pare sa fi ajuns la destinatar din greşeală şi include menţiunea că a fost scanat de un produs antivirus. De asemenea, ataşamentul are nume atrăgătoare, dându-se drept cărţi în format electronic, albume ale unor artişti la modă sau imagini cu conţinut pornografic ale unor celebrităţi.

Pe locul 7 se menţine virusul anti-manele, care şterge de pe hard-disc melodiile artiştilor cunoscuţi din acest domeniu.

BitDefender a lansat recent versiunea publică pentru testare a aplicaţiei sale antivirus pentru protecţia telefoanelor mobile şi a echipamentelor digitale de buzunar (PDA), realizat pentru sistemele de operare Symbian şi Windows Mobile, ca urmare a înmulţirii viruşilor care afectează aceste echipamente.

Topul virusilor dupa procentul de infectari:

1. Win32.Worm.Stration.BB@mm - 15%

2. Win32.Nyxem.E@mm - 10.34%

3. Win32.Netsky.P@mm - 7.10

4. Worm.Mytob.C - 7.00

5. Win32.Bagle.GL@mm - 3.47

6. Win32.Zafi.B@mm - 3.39

7. Win32.Antiman.C@mm - 2.54

8. Win32.Bagle.FG@mm - 2.30

9. Win32.Worm.Stration.BD - 1.74

10. Win32.Worm.Tearec.A - 1.63

Sursa: http://new.themoneychannel.ro/

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...