Jump to content
IceMan

Foto-sperietori pe pachetele de tigari

Recommended Posts

Imagine IPB

Prin imaginile horror aplicate pe pachetele de tigari, oficialii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) spera sa-i convinga pe romani sa renunte la fumat.

De anul viitor, producatorii si importatorii produselor din tutun vor fi obligati sa aplice pe fiecare pachet de tigari una dintre cele 14 imagini propuse de MSP printr-un ordin aflat acum in dezbatere publica.

Imaginile, mai graitoare decat cuvintele

"Mesajele care urmeaza sa fie aplicate pe pachetele de tigari sunt foarte explicite. Imaginile sunt mult mai graitoare decat cuvintele, ele adresandu-se si componentei emotionale. Mai ales in randul tinerilor, acest gen de mesaje o sa aiba efect", este de parere Magda Ciobanu, medicul coordonator al proiectului, de la Centrul de Consiliere pentru Renuntarea la Fumat.

In acest moment, in ordinul propus de MSP (www.ms.ro) sunt afisate 42 de imagini socante care avertizeaza asupra efectelor devastatoare pe care le poate avea fumatul. "Dintre acestea vor fi selectionate 14 imagini care urmeaza sa fie aplicate pe pachetele de tigari", mai spune medicul Magda Ciobanu.

Costul avertizarilor, platit de fumatori

Romania nu va fi singura tara care va avea un astfel de sistem de etichetare a pachetelor de tigari. Potrivit unei decizii a Comisiei Europene, ale carei norme de aplicare au aparut in acest an, toate tarile Uniunii Europene sunt obligate sa adopte un astfel de sistem de avertizare, sustin initiatorii proiectului.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pe site-ul MSP timp de 30 de zile. "Pot sa mai apara modificari in functie de propunerile opiniei publice sau ale celor din industria de profil", precizeaza Oana Grigore, purtator de cuvant al MSP. Noul act normativ prevede ca producatorii si importatorii produselor din tutun sa indeplineasca prevederile ordinului pana pe 15 mai 2007.

"Pretul pentru aplicarea acestor avertismente va fi acoperit de fumatori, prin scumpirea tigarilor. Interesul nostru este ca populatia sa nu mai fie atrasa de pachetele de tigari. Ne dorim sa nu mai fie asa de atractive, mai ales pentru copii", adauga medicul Magda Ciobanu. Pentru ca numarul fumatorilor sa scada, oficialii Comisiei Europene mai recomanda si cresterea preturilor la tigari (pana la cinci euro pe pachet).

EFECT

Fumatorii vor prefera tigarile contrafacute

Reprezentantii industriei tutunului se declara indignati de noua initiativa a ministrului sanatatii. Acestia sustin ca, desi propunerea legislativa a fost lansata spre dezbatere publica, nimeni nu i-a chemat pana acum la consultari.

"Suntem de acord ca trebuie sa-i informam pe consumatori asupra riscurilor la care se expun, dar asta nu inseamna ca vrem sa-i umilim. Pictogramele pe care vor reprezentantii Ministerului Sanatatii sa le vada pe pachetele de tigarete degradeaza atat imaginea producatorilor, cat si pe cea a consumatorilor", ne-a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI Romania.

Conform ordinului initiat de Eugen Nicolaescu, obligativitatea marcarii pachetelor cu pictograme ar trebui sa intre in vigoare la doar cateva luni dupa aplicarea noilor avertismente de pe pachetele de tigarete. Acestea, obligatorii de la 1 ianuarie 2007, vor ocupa 30% din suprafata primei fete a pachetului si 20% din cea de-a doua.

Infloreste contrabanda

Producatorii sustin ca intre cele doua "metamorfozari" pe care le vor suferi pachetele timpul este foarte scurt, contrar prevederilor comunitare. In plus, cheltuielile de modificare a designului si de tiparire a ambalajelor vor fi suportate tot de industrie.

"Nu avem date despre dimensiunea acestor pictograme. Vor veni peste avertisment sau in locul lui? Noi ne-am facut deja cilindrele tipografice pentru imprimarea avertismentelor obligatorii de la 1 ianuarie. Tehnic, implementarea acestui ordin nu este fezabila", sustine Peter Imre, director Corporate Affairs Philip Morris Romania.

Acesta mai sustine ca motivul pentru care a fost initiat acest ordin - diminuarea contrabandei - este compromis din start: "Daca se va implementa din mai 2007, vom avea pe piata trei tipuri de pachete de tigarete: pachetele de acum, cele cu avertismentele tiparite mari si cele cu pictograme - care vor circula in paralel pana in mai 2008. Pe un asemenea teren, contrabanda va inflori, asa cum s-a intamplat in urma aplicarii taxei de viciu". (Ana Jitarita)

Optional

Europa se mai gandeste

Gilda Lazar sustine ca prevederile Directivei Europene invocate nu fac nicio referire la obligativitatea de a introduce pictogramele, ci

lasa la latitudinea statului respectiv impunerea acestei masuri.

"Este inca o dovada de stahanovism", a mai adaugat reprezentantul JTI. Pana acum, pictogramele au fost introduse in Canada, Brazilia, Singapore si Malaysia, iar dintre tarile din UE, doar Belgia le va introduce de la 1 ianuarie 2007, Marea Britanie in 2008, in timp ce Portugalia sau Olanda au fixat ca termen inceputul anului 2009.

Restrictii

Publicitate interzisa, nicotina mai putina

Romanii fumeaza anual 35 de miliarde de tigarete, dar reprezentantii industriei cred ca piata va scadea, proportional cu populatia tarii. La aceasta data, 10a din piata este acoperit de tigarile de contrabanda, iar procentul s-ar putea tripla in numai trei ani, pagubele provocate bugetului de stat urmand sa creasca de la 135 milioane de euro/an in prezent, la 1,5 miliarde euro, valoare cumulata pentru urmatorii trei ani.

Taxe de un miliard de euro

Producatorii sustin ca piata tigaretelor a ajuns, anul acesta, la 1,4 miliarde de euro, suma din care un miliard reprezinta valoarea taxelor platite catre bugetul de stat.De la 1 ianuarie 2007, pe piata de profil vor aparea noi restrictii, impuse prin legislatia deja adoptata.

Va fi interzisa publicitatea prin presa si cea outdoor - bannere publicitare, panouri publicitare si firme luminoase, inscriptionari auto si vitrine - fiind permise doar forme de comunicare la punctele de vanzare. Tot de la inceputul anului viitor vor fi imprimate pe pachete noile avertismente de sanatate, iar producatorii vor trebui sa reduca si continutul de gudron si nicotina pentru toate tipurile de tigarete.

Imagine IPB

Sursa: Evenimentul Zilei

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...