Jump to content
IceMan

Hacker-ul de la manastire

Recommended Posts

Imagine IPB

Ierodiaconul Serafim Pantea isi petrece viata monahala intre slujbe la altar si dezasamblarea softurilor .Calugarul Serafim Pantea, ierodiacon la Manastirea Golia din Iasi, petrece peste zece ore pe zi in fata calculatorului.

Este administrator de retea la Tipografia Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, iar duminica si de sarbatori slujeste in biserica.

Are o experienta de utilizare a calculatorului de aproape 24 de ani. Tehnologia de ultima ora l-a convins ca nu mai exista niciun sistem de informatii sigur, conceptia de securizare a informatiei fiind doar teoretica.

"Securitatea pana la ce nivel e? Pentru ca Dumnezeu stie tot. Lumea n-ar trebui sa se bazeze pe atatea secrete si usi inchise", spune calugarul in varsta de 32 de ani.

A avut noroc

Pasiunea pentru calculatoare o are din copilarie. In clasa a opta a luat premiul intai pe tara la un concurs de utilizare a calculatorului. "Calculatorul l-a luat mama de la o colega de serviciu. L-a platit in rate", isi aminteste tanarul.

Timp de doi ani, a urmat cursurile Facultatii de Automatica, Informatica si Calculatoare din Iasi, fiind nevoit sa intrerupa studiul din motive de sanatate. I-a placut mult la facultate. Profesorii erau deschisi, iar colegii, de treaba.

Dar viata monahala de acum il multumeste ca om. "Am simtit ca asta e lucrul care m-ar implini cel mai bine. Nu mi-am dorit bani sau faima, ci sa fac ceva deosebit", spune el.

A imbratisat viata monahala pe cand era foarte tanar. A venit de la Timisoara la Manastirea Secu din Neamt de unde, la indemnul Inalt Prea Sfintitului Daniel, a ajuns la Iasi.

"O vreme, nu am mai lucrat pe calculator. Punandu-le in balanta, este mai important sa ajung un calugar bun decat programator sau administrator de sistem", marturiseste monahul.

Desi doctorul i-a interzis sa mai stea in fata calculatorului (unde petrece si cate 20 de ore pe zi), simte ca nu ar mai putea face altceva. A avut noroc.

Viata de calugar si pasiunea pentru calculatoare s-au impacat foarte bine dupa ce a ajuns administrator de retea la tipografia mitropoliei, Trinitas. Il poate sluji pe Dumnezeu si poate si sa-si urmeze pasiunea din copilarie.

Cine are pusca mai mare

Calugarul de la Golia a prins trei generatii de calculatoare, de la cele cu hartie perforata, imense, pana la cele simple de astazi. Il cuprinde mereu nostalgia cand se gandeste la vremurile cand se puteau face multe lucruri.

"Erau frumoase calculatoarele atunci, dar erau ca niste dulapuri, nu puteai sa iei acasa asa ceva. Erau putine locuri unde se gaseau, costau intre 100.000 si un milion, la vremea aceea, in centrele de calcul", isi aminteste ierodiaconul.

"Ma uit cu nostalgie la vremurile alea, aveam doar cateva kilo de RAM. Nu pot spune ca e un lucru bun sau rau. Este, pur si simplu", spune el. Si, adauga, calculatoarele de atunci erau foarte bine optimizate. "Acum oamenii isi bat joc de resurse. Este o dezvoltare prea rapida", mai spune Serafim.

"In zilele noastre, pentru ca se fac programe in masa, intr-o industrie de consum, ne batem joc de resurse", crede Serafim Pantea. "Ca intr-un western pe care l-am vazut, in care era o replica pe care o tin minte si imi place sa o citez: "Va fi mereu cineva cu o pusca mai mare". Vine mereu cineva cu o minte mai patrunzatoare", mai spune monahul.

"Cred in dreptul omului de a fi prost"

Ierodiaconul Serafim vorbeste cu pasiune despre Linux, Open Source si softuri, dar critica Microsoft pentru ca "si-a luat toate programele de la firme mai mici, prin metode neortodoxe". De aceea, militeaza pentru ideea de "free soft", adica nu neaparat gratuit, dar cu acces liber.

Pe Open Source gasesti orice ai nevoie, iei codul sursa al programului, il imbunatatesti si il pui la dispozitia altora. "Multumesti apoi pentru bucata de cod lui cutarica. E omeneste si de bun-simt", completeaza calugarul Serafim. "Daca Dumnezeu a dat vointa libera si nu intervine in ea in niciun fel, noi de ce s-o facem? La fel e si cu Open Source", explica acesta.

E convins ca sunt doar anumite persoane care au mintea suficient de ascutita sa priceapa informatica. Pentru ei ar trebui sa fie informatia mai ieftina, sa nu trebuiasca sa platesti o avere pentru ea.

Uneori, imparte oamenii in doua categorii: cei care nu stiu si cei care nu vor sa stie. "Evolutia poate avea loc doar daca se exploateaza cunostintele celor care vor", spune el.

Serafim Pantea crede in dreptul omului de a fi prost, daca asta isi doreste cu adevarat. "Dar asta nu inseamna ca persoanelor care vor sa invete ar trebui sa li se ingradeasca drumul spre cunoastere", precizeaza el. Poate si de aceea s-a considerat mereu un hacker, in sensul primar al cuvantului, adica de la verbul "to hack".

Acum, explica el, cuvantul hacker s-a perimat. "Inseamna, de fapt, un om care este ahtiat dupa cunostinte. Eu intotdeauna am fost hacker, am invatat dezasambland, de la oameni mai buni.

Astazi, "piratii" softurilor se numesc white hat (cei care invata) si black hat (spargatorii de sisteme), in functie de scopul in care folosesc informatia furata", explica barbatul in sutana.

FIORUL VENIT DE SUS

"Mi-am dorit sa fac ceva deosebit"

Calugarul Serafim s-a dedicat vietii monahale pe cand era foarte tanar, prin 1992. A fost un fior necunoscut, venit de sus. "Am mers la manastire. A fost hotararea mea, s-a schimbat ceva in modul meu de gandire. Am simtit ca asta e lucrul care m-ar implini cel mai bine. Nu mi-am dorit bani sau faima, ci doar sa fac ceva deosebit", povesteste ierodiaconul Serafim Pantea.

Tanarul calugar asociaza mereu pildele cu informatica si povesteste cu drag din cartile lui Steinhardt sau din Vechiul Testament.

Si isi aminteste de parintele Bejan, care era inchis la Jilava si avea parte in fiecare zi de un program de bataie.

"Intr-o zi, se apropia Pastele, parintele i-a zis unui gardian "Hristos a inviat"!. Gardianul l-a intrebat de ce-i spune asta. "Ca sa nu zici la Judecata de Apoi ca n-ai stiut", a raspuns parintele.

Din ziua aceea, gardianul nu l-a mai batut. La fel e si cu calculatorul: daca ii zici omului cum se face, si el face tot ce vrea, nu poate sa spuna ca n-a stiut", spune calugarul.

Monahul de la Manastirea Golia din Iasi si-a notat vorbele parintelui Teofil Paraian ca pe o profesiune de credinta: "Un calugar trebuie sa fie un batran frumos, un batran imbunatatit, un batran de care se bucura oamenii. Sa se bucure oamenii de existenta ta cum se bucura de o floare, cum se bucura de un peisaj frumos, de un rasarit de soare.

Toate lucrurile le-a facut Dumnezeu sa fie frumoase si la vaz, si la gust, si la miros. Ganditi-va la un fagure de miere cat este de minunat! Si miroase frumos si dulceata are si culoare placuta"

TAINE

Nu este de acord cu spovedania pe Messenger

Chiar daca nu are puterea de la Dumnezeu sa spovedeasca, ierodiaconul, care e mereu on-line, de dimineata pana seara, respinge ideea marturisirii pacatelor pe internet. De altfel, in Biserica Ortodoxa nu sunt admise spovedaniile on-line.

Spovedania este o taina, este lucrarea lui Dumnezeu in oameni, de aceea nu poate fi facuta decat de la om la om, spune calugarul Serafim. Nimeni nu poate tine cuantumul pacatelor, decat un preot adevarat, adauga el.

"Calculatorul nu are cum sa faca munca lui Dumnezeu. Dar poti pune pe calculator studii biblice, poti sa aduni canoanele. Iar cand vrei

sa le consulti, calculatorul te ajuta foarte mult", explica ierodiaconul de la Manastirea Golia.

PROTEST

A refuzat sa se mai foloseasca de hotmail

Calugarul-administrator al Tipografiei Trinitas este constient ca multi fura soft. S-au facut razii, dar au fost arestati doar cativa, probabil doar pentru ca voiau sa dea un exemplu, ca ceilalti sa se indrepte.

Exista insa probleme si cu faptul ca utilizatorii de internet sunt needucati. Plecand de aici, monahul s-a alaturat unei miscari de boicotare a hotmailului, serviciul Microsoft. Asta dupa ce a citit conditiile de acordare a licentei.

A vazut acolo ca in text era strecurat faptul ca orice document care trece prin hotmail devine automat proprietatea Microsoft. Dupa ce le-a spus, au refuzat cu totii sa mai foloseasca acel serviciu de mail si s-a schimbat licenta.

Sursa: Evenimentul Zilei

Link to comment

Ce aveti ma cu mine ??? ca nu va sterg nimic din calculatoare ... Doar vi le binecuvantez ...:)))))))))))))))

Nu prea ma mira asa mult ... dar totusi PREOTI >>????!!!!!!!!????!!!

adik nu stiu eu sa hackuiesc si site ala ??? un nr de tel n`are ??:))ia ca o pun pe bunicamea la calc .. cine stie poate ma imbogatesc

NIMIK nu MAI e IN SIGURANTZA !!!

toate secretele , bagati`le pe cd-uri , dvd-uri ;)

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...