Jump to content
IceMan

Catalogul virtual, spaima elevilor moderni

Recommended Posts

Imagine IPB

Parintii pot verifica pe internet absentele si notele copiilor.Parintii ocupati pot afla notele si absentele copiilor cu un simplu click.

Cataloagele on-line, o noua moda in licee, sunt folosite din ce in ce mai mult de diriginti.

Acestea nu inlocuiesc sedintele cu parintii, dar vin in ajutorul celor care nu au timp sa ajunga la scoala. Tinerii care trag chiulul de la ore nu par insa foarte incantati.

Dupa ce duc adevarate lupte pentru a-i convinge pe diriginti sa nu sufle tot parintilor, pustii se trezesc acum ca mama sau tata se asaza comod in fata computerului si afla tot ce au facut ei la scoala.

Sub ochii parintilor la orice ora

Un profesor de filosofie din Constanta, unul de franceza din Vaslui si o profesoara de engleza din Baia-Mare utilizeaza deja internetul in relatia cu parintii si elevii.

"Cataloagele on-line vor deveni o obisnuinta in fiecare scoala, iar informatiile vor fi disponibile la orice ora si pentru orice parinte. O conditie necesara pentru publicarea on-line a notelor este disponibilitatea profesorilor de a introduce aceste date in sistemul AeL Sistem Manager (ASM) si, mai ales, existenta unui administrator specializat care sa asigure securizarea accesului la sistemele informatice si la datele gestionate", precizeaza Stefan Morcov, AeL Product Manager in cadrul SIVECO Romania.

Modulul ASM a fost furnizat in toate liceele din Romania, odata cu Asistentul educational pentru Licee (AeL). Astfel, dirigintii nu trebuie decat sa publice pe internet serverul AeL de la scoala si sa dea fiecarui parinte un username si o parola.

De la chiul li s-a tras

Profesorul de franceza Alexandru Mita de la Liceul Teoretic "Mihail Kogalniceanu", din Vaslui, este printre primii care au facut un catalog pe net dupa ce, in primele zile de scoala, elevii de la clasa lui au plecat in masa de la ora de muzica.

"Am facut imediat o sedinta cu parintii, pentru ca-mi trebuia acordul lor pentru catalogul virtual. Aproape toti au computere acasa si acces la internet", spune dirigintele Alexandru Mita.

El actualizeaza datele din catalog (http://12e.site.voila.fr), o data pe saptamana, de obicei vineri. In afara de note, catalogul mai cuprinde absentele, fotografiile elevilor, observatiile privind comportamentul acestora, precum si alte informatii utile parintilor si copiilor.

"Am numai o absenta, doua nemotivate de la inceputul anului, ceea ce pentru o clasa de a XII-a este foarte bine, mai ales ca era un colectiv dezbinat. Li se pare interesant, avem multe accesari, simt ca sunt populari. Mi-au dat pozele lor sa le pun pe net. Anul trecut am avut un numar mare de absente", precizeaza Mita.

Tinerii liceeni prefera sa spuna acasa numai rezultatele bune

In scolile in care nu exista cataloage virtuale, elevii le asteapta cu o oarecare emotie. Unii sunt curiosi, altora le este teama ca parintii ar putea afla tot ce se intampla la scoala. Sunt si liceeni indiferenti, fie din cauza ca au note bune, fie pentru ca pe "babaci" nu-i inte-reseaza performantele lor scolare.

"Nu stiu in ce masura le-ar placea unora sa le vada parintii notele pe net, dar pe mine nu m-ar deranja", spune Alex, elev in clasa a XI-a. Pentru Sebi, dintr-a X-a, situatia "e cam naspa".

"Eu ma chinuiesc sa-l coclesc pe dirig sa nu zica note, iar ei sa afle tot printr-un singur click?!", zice Sebi, convins insa ca nu se va intampla asa ceva in liceul sau.

Atentie, mama la computer!

Liceenii de la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Baia-Mare asteapta catalogul on-line mai degraba din curiozitate. "Conducerea liceului, impreuna cu informaticienii, lu-creaza la realizarea catalogului. Astazi, parintii sunt foarte ocupati, iar publicarea notelor elevilor pe internet le faciliteaza acestora accesul la situatia sco-lara a copiilor, putand urmari evolutia lor doar prin introducerea unei parole", spune Mariana Hudrea, profesor la Colegiul "Mihai Eminescu" din Baia-Mare.

De altfel, profesoara de limba engleza utilizeaza internetul in relatia cu elevii inca din 1998, sub forma de lista de discutii. La Constanta, profesorul de filosofie si logica Florin Tudose, de la Colegiul Tehnic de Marina "Al.I. Cuza", a facut catalog on-line (http://9csam.weblog.ro) pentru a putea comunica cu parintii navetisti.

"Elevii nu au fost foarte incantati ca le trec saptamanal notele si absentele pe site, dar de cand cu catalogul asta nu-si prea permit sa mai traga chiulul", spune Florin Tudose, diriginte la clasa a IX-a.

Cat despre parinti, in prima sedinta au spus ca vor face tot posibilul sa ajunga o data pe saptamana la un computer cu internet pentru a afla situatia scolara a copiilor.

"Este bine, deoarece liceenii mai fac si nazbatii, pe care acasa nu prea le spun. Sunt parinti, ca si mine, care nu au timp sa mearga foarte des la liceu sa vada situatia copiilor lor si atunci e mai simplu asa", spune tatal unui elev dintr-a XI-a. Profesorii care inca nu au aplicat metoda o privesc cu interes.

"La sfarsitul anului apar uneori parinti care povestesc ce au auzit de la copii in decursul anului. Unii nici nu stiu ca odrasla a fost corijenta la o materie sau ca a absentat nemotivat, deoarece instiintarea trimisa de scoala nu a ajuns la ei".

La psiholog

Datele on-line au avantaje si riscuri

Parintii vor invata sa utilizeze computerul si internetul, elevii vor fi putin mai responsabili, stiind ca-i controleaza cineva. Acestea sunt doar doua dintre efectele pozitive pe ca re le pot avea cataloagele virtuale asupra elevilor si parintilor, explica Dana Draghici, directorul Centrului de Resurse si Asistenta Educationala al Municipiului Bucuresti.

"Avantajul cel mai mare pentru parinti este ca pot exercita un oarecare control", spune Draghici. Pe de alta parte, exista si pericolul ca aceia care sunt foarte ocupati cu serviciul sa nu mai treaca deloc pe la scoala.

"Totodata, profesorii care accepta aceste site-uri trebuie sa colaboreze si cu un psiholog scolar. Este bine ca, pe langa note, elevii sa aiba si o caracterizare de natura psihologica a comportamentului lor la scoala", adauga specialistul.

Sursa: Evenimentul zilei

Link to comment

Cred ca topicul asta va fii la fel ca "Cititul cartilor"... <_<

ON: Mi se pare o idee interesanta. De fapt am auzit de ea pe la inceputul anului scolar. Poate asa se vor schimba putin lucrurile in ceea ce priveste interesul pt scoala.

P.S. Ce va ingroziti de proiectul asta? Si la unele facultati particulare se trimite acasa foaia cu notele de la examen. Chiar sunt curios cum arata una..

Link to comment

Asta cu netu' trece cum trece .... Insa tatal unui coleg de-al meu (nu dau nume) a facut programul ala (din nou nu dau nume) cu note si absente prin SMS ... asta chiar nu poate fi oprit :( , bineinteles notele se primesc doar daca este platit un abonament lunar :)

Link to comment

singurul contact ce il are mama cu calculatorul este ca sterge praful de pe el... asa ca nu ma intereseaza.... pot sa faca aia ce catalog virtual vor... eu ii zic la mama si daca iau 2 sau iau 10 .... iar la absentze... nu am prea multe... desii chiulesc destul.. dar nu ma pun profesorii absent =))

Link to comment
Guest »Intruder of SL

Eu cu profii nu am niciodata probleme pt ca am participat 2 ani la rand la 2 nationale..........si toti ma stiu............de exemplu, din 20 de ore la care am plecat, am 3 absente (fara invoiri sau scutiri prefabricate)

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...