Jump to content
IceMan

Largirea bulevardelor, prin curtile oamenilor

Recommended Posts

Imagine IPB

Primaria demareaza cea mai ampla actiune de expropriere de dupa 1990.Primaria Capitalei a aprobat, saptamana trecuta, cea mai mare campanie de exproprieri de case si terenuri de dupa 1990, pentru ca noua artere de circulatie sa fie largite si reabilitate.

Gheorghe Udriste, seful Directiei Transporturi, Drumuri si Siguranta Circulatiei (DTDSC) din cadrul municipalitatii, spune ca, daca totul decurge normal, din primavara lucrarile pot demara.

"Am inceput deja pe anumite tronsoane, pe bucati. Am validat proiectul de exproprieri si urmeaza ca acesta sa fie aprobat si de catre prefectura. Apoi vom incepe procedura de identificare a proprietarilor din zonele respective", a spus Udriste, care a mai adaugat ca oamenii vor fi despagubiti conform Legii 33/ 1994.

Astfel, suma globala a despagubirilor nu poate fi mai mica decat cuantumul total al ofertelor de despagubire ce vor fi stabilite in urma studiului facut in perioada urmatoare.

"Ii vom invita pe cei in cauza la o negociere si se va ajunge la o intelegere. Vom vedea daca vor fi despagubiti imediat sau daca este nevoie de o actiune in instanta. Nu cred ca li se va oferi si o alta locuinta. Unii, de pilda, prefera banii si sa faca ce vor cu ei", a mai spus Udriste.

Unde-i lege, nu-i tocmeala

Una dintre arterele de circulatie ce vor fi cosmetizate incepe din Soseaua Gheorghe Ionescu Sisesti si se continua cu bd. Ion Ionescu de la Brad. Aici, primaria vrea sa largeasca drumul pentru doua benzi pe sens.

Ion, clopotarul bisericii care se construieste pe langa viitoarea artera, crede ca pe el n-or sa-l mute, au loc de lucrat pana la casa lui. "Este agoniseala de-o viata, dar cu legea nu te poti juca. Unde-i lege, nu-i tocmeala", zice barbatul.

Intr-una dintre casele ce stau sa fie daramate pentru viitoarele lucrari, locuieste un om despre care Ion spune ca nu mai vorbeste, iar ceva mai incolo e firma scrisa cu pixul a unei "celebre tamaduitoare, adevarata fiica a mamei Omida".

Maistrul Nitu de la biserica spera ca primaria nu va darama casa Domnului: "Doar n-o sa ajungem iar ca pe vremuri De-abia s-a construit acuma. Daca se iau de biserica, ar fi ceva stiintifico-fantastic. Si-asa suntem multi batuti de Dumnezeu".

A investi sau a nu mai investi

Ceva mai central, pe Buzesti, punct de plecare a noii artere Buzesti-Berzei-Vasile Parvan-Uranus-Calea Rahovei - cu doua benzi pe sens si cale dubla de tramvai -, stau ciorchine mai multe anticariate, toate in cladiri care ar urma sa fie daramate.

Chiriasii si proprietarii din zona zic ca de mai bine de un an stiu de exproprieri, numai ca nimeni n-a venit de la primarie sa-i informeze clar despre ce e vorba. Inca mai asteapta.

Mihai Oprisan si sotia, patronii unui anticariat deschis inca din 2000, stau in magazin si fumeaza tacticos in scaune mari. "Nu-mi convine, dar trebuie sa ma conformez, ca e lege. Proprietarul decide, eu sunt chirias. O sa mut magazinul in alta parte. Nu stim sa facem altceva", spune Oprisan.

Adauga ca problema mare e a unora care au investit mai mult in zona. Chiar pe colt este un hotel in care s-ar fi investit aproape 2 milioane de euro (soptesc vecinii). Receptionerul Robert nu crede ca primaria ii va despagubi la pretul pietei pe proprietari.

"Omul asta, care a cumparat, nu stie daca sa investeasca sau nu. Ce sa investesti, ca te expropriaza. Si nu-ti plateste la valoarea de piata, ci la valoarea de stat, adica 200 de euro/mp, cand in zona e 2.000 euro/mp", spune el.

Expropriat cu Spania in sange

Un locatar din zona, domnul Covrig, a venit special din Spania ca sa rezolve problema cu exproprierea. Spera ca primaria sa-i dea cat valoreaza toata agoniseala lui, un apartament de doua camere, plus imbunatatiri.

Nici nu se gandeste sa accepte sa-l mute prin Ferentari. Sta asa de un an si asteapta sa-i spuna cineva ce-o sa se faca acolo, ca sa poata pleca inapoi la munca.

Mai lucreaza fara carte de munca, de la o zi la alta. Iar peste sotii Iordanescu, Bogdan si Dollores, a dat un ghinion: au inchiriat de vreo luna spatiu aici pentru un anticariat, de-abia au sfintit locul si acum se gandesc deja cum sa se mute. "Sa anunte din timp, pentru ca sunt si chiriasi care trebuie sa stie ce sa faca. Pe undeva nu este corect", spune Dollores.

Ca sofer, zice ea, e bine ca se face ceva si cu drumurile din Capitala. Ar vrea totusi sa plece vreo trei-patru ani si sa se intoarca cand totul e gata. Bogdan o corecteaza. "Ar trebui sa pleci vreo 30-40 de ani din tara ca sa vezi ca se schimba ceva", crede el.

Traseu

Arterele pe care vor trece buldozerele

> Buzesti-Berzei-Vasile Parvan-Uranus-Calea Rahovei (doua benzi pe sens si cale dubla de tramvai)

> Splaiul Unirii-Autostrada Bucuresti-Constanta (doua benzi pe sens);

> Prelungirea Ghencea-Domnesti (trei benzi pe sens)

> Bulevardul Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu (trei benzi pe sens)

> Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti (trei benzi pe sens)

> Gheorghe Ionescu Sisesti-Ion Ionescu de la Brad (doua benzi pe sens).

> Soseaua Pipera (deja licitata)

> Nitu Vasile (deja licitata)

> Constantin Brancoveanu (deja licitata)

Sursa: Evenimentul Zilei

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...