Jump to content
IceMan

Recensamintul bolilor la romani

Recommended Posts

Imagine IPB

La anul, 22 de milioane de romani vor efectua un control medical obligatoriu si gratuit. Banii necesari provin din taxa pe tigari si pe bautura.

Din 8 ianuarie 2007 va incepe programul de analize medicale gratuite si obligatorii pentru toti cetatenii romani. Acestia vor fi programati pentru consultatii la medicii de familie de care apartin, in cursul anului viitor, in functie de luna de nastere a fiecaruia. La medic, ei vor trebui sa se prezinte cu un tichet special pe care il vor primi prin posta. O jumatate de tichet va ramine la medic, care isi va deconta astfel munca prestata, iar cealalta bucata va fi dusa de persoana in cauza la laboratorul de analize, unde isi va efectua controlul efectiv.

Daca in urma analizelor medicul de familie suspecteaza existenta unei boli, pacientul va fi trimis pentru mai multe investigatii la un medic specialist, dupa care va fi vazut din nou de medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului. Toate aceste date urmeaza a fi centralizate la nivel national, Ministerul Sanatatii derulind paralel un program de dotare a medicilor de familie cu laptopuri, care le vor fi date in concesiune pe o perioada de cinci ani.

Control din taxa pe viciu

Un set de analize va costa 50 RON pentru fiecare cetatean, iar el va fi realizat in unitatile sanitare de stat. Costul total al acestui program este de 900 de milioane RON, bani ce vor fi alocati din sumele strinse de Ministerul Sanatatii din taxa pe viciu. Pina la 1 ianuarie 2007, Autoritatile de Sanatate Publica judetene trebuie sa se asigure ca spitalele din teritoriu au posibilitatea efectuarii unui asemenea efort, iar in cazul in care raspunsul este negativ, vor trebui sa incheie contracte cu laboratoarele private, dar tot in limita a 50 RON. "Vor fi consultati aproximativ 22 de milioane de oameni.

Este de asteptat sa apara disfunctionalitati pe masura. S-ar putea, din motive tehnice, ca unele scrisori catre cetateni sau medici sa intirzie ori sa fie expediate scrisori catre persoane decedate. Vom incerca sa le rezolvam pe fiecare in parte", spune Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Dupa estimarile autoritatilor, cetatenii vor astepta intre sapte si zece zile pentru a afla rezultatele analizelor efectuate. Pentru persoanele din mediul rural, unde nu exista spitale, vor fi amenajate puncte speciale de recoltare a analizelor medicale.

Nu se stie citi romani sint sanatosi

Nu toata lumea va face acelasi set de analize. Astfel, cei cu virsta de pina la 18 ani vor efectua o hemoleucograma completa, sideremia, glicemia, creatinina serica si exudatul faringian. Persoanele majore isi vor testa in plus transaminazele, colesterolul si trigliceridele, fara a mai efectua insa exudatul faringian. Daca rezultatele respectivelor analize nu indica instalarea unei boli, ele vor fi folosite pentru a evalua riscul ca un anumit pacient sa dezvolte afectiuni cardiace, hepatice, renale sau diabet. "Nimeni nu stie in acest moment de ce boli sufera romanii sau citi dintre ei sint sanatosi. Avem nevoie sa stim acest lucru, pentru a putea planifica in ce sectoare ale sanatatii vom cheltui banii sistemului", mai precizeaza Nicolaescu.

Fara sanctiuni

Desi deocamdata nu exista masuri de pedepsire a celor care nu vor efectua controlul obligatoriu, ministrul a spus ca printr-o ordonanta de urgenta doreste sa introduca prevederi in lege, astfel incit persoanele respective sa fie obligate pe viitor la plata serviciilor medicale ce ar fi fost gratuite daca isi faceau analizele la timp. In momentul in care se vor intoarce in tara, cele aproximativ doua milioane de romani plecati la munca in strainatate vor trebui si ei sa participe la acest control. Singurii scutiti de la acest program sint copiii cu virsta de pina la trei ani.

Sursa: Cotidianul

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...