Jump to content
IceMan

Suntem pe acest pamant de 30 de mii de ani

Recommended Posts

Imagine IPB

In cei 10.000 de ani cit au fost contemporani, omul de Neanderthal si Homo Sapiens s-au incrucisat si au creat hibrizi, arata un studiu recent bazat pe cercetarea unei fosile descoperite in Pestera Muierii.

Veche de 30.000 de ani, fosila gasita in 1952 in Pestera Muierii sta la baza noii teorii cu privire la evolutia speciei umane, enuntata de cercetatorul american Erik Trinkaus, profesor la Universitatea din Washington. Potrivit studiului acestuia, preluat ieri de BBC, Neaderthalienii s-au amestecat cu verisorii lor, Homo Sapiens, si au contribuit la fondul genetic al omului de astazi. Desi de o importanta deosebita pentru stiinta, specialistii romani au ignorat timp de 50 de ani oasele gasite in pestera din Baia de Fier.

Primii europeni

Scalpul, expus la Muzeul Judetean Craiova, si citeva oase aflate la Muzeul de Speologie din Bucuresti apartin unei femei din specia Homo Sapiens ai carei stramosi erau Neanderthalieni. "Cred ca Neanderthalienii au fost absorbiti genetic de oamenii moderni, care veneau in Europa din Africa, si au disparut prin absorbtie", a declarat pentru CNN profesorul Trinkaus. Teoria lui este sustinuta si de Jeffrey Laitman, specialist in anatomia craniofaciala la New York, care, desi nu a participat la studiul lui Trinkaus, crede ca "nu a existat un moment in care Neanderthalienii au disparut pentru ca noi am iesit din padure si i-am ciomagit pina la moarte, asa cum sustin unii specialisti". Ipoteza profesorului american si-a gasit sustinatori si printre expertii romani. "Asa cum ciinii se imperecheaza cu lupii, e foarte plauzibil ca si cele doua specii sa fi facut la fel", spune Andrei Soficaru, antropolog la Institutul de Antropologie "Francisc Rainer" din Bucuresti.

Cele mai multe ipoteze cu privire la evolutia speciilor umane sustin ca disparitia omului de Neanderthal a fost cauzata fie de fluctuatiile climatice puternice, fie de aparitia oamenilor moderni care si-au exterminat predecesorii. Soficaru subliniaza faptul ca fosila din Pestera Muierii nu este prima de pe teritoriul Romaniei, o mandibula de 35.000 de ani fiind descoperita la Pestera cu Oase din Banat si un craniu vechi de 29.000 de ani la Cioclovina in Gorj, toate trei fiind printre primele sase cele mai vechi din Europa.

Ignorata 50 de ani

Desi a fost descoperita in urma cu mai bine de 50 de ani, fosila din Pestera Muierii a fost complet neglijata de oamenii de stiinta romani, pe motiv ca vechimea acesteia nu era confirmata si nici nu exista posibilitatea redatarii. "Costa cam o mie de dolari o redatare cu Carbon 14, bani pe care nu ti-i da nimeni aici. Oricum, testul s-a facut la Oxford, pentru ca in Romania nu avem nici laboratoare si nici specialisti in oase atit de vechi", spune Soficaru. Trinkaus a mai fost pe plaiuri mioritice pentru a studia ramasitele din Pestera cu Oase si a revenit pentru a redata fosila din Pestera Muierii. Lucrarile sale au fost publicate la prestigioasa "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Istorie foarte veche

Homo Neanderthalensis a aparut prima oara in Europa si in vestul Asiei, in urma cu aproximativ 230.000 de ani, provenind din Homo Erectus, care s-a mutat pe batrinul continent din Africa in urma cu un milion de ani. Neanderthalienii au populat Europa pina la sosirea Homo Sapiens din Africa, in urma cu 40.000 de ani.

Sursa: Cotidianul

Link to comment

Teoria lui este sustinuta si de Jeffrey Laitman, specialist in anatomia craniofaciala la New York, care, desi nu a participat la studiul lui Trinkaus, crede ca "nu a existat un moment in care Neanderthalienii au disparut pentru ca noi am iesit din padure si i-am ciomagit pina la moarte, asa cum sustin unii specialisti".

deja imi imaginez cum ii dadea cu un bat in cap =))=))=))

e destul de mult pentru o specie asa inapoiata ca "omul" =))

sa speram ca mai rezistam inca 30 de mii :hello:

Link to comment
Guest »Intruder of SL

Ganditi-va la urmatoarea chestie: America ataca Irak-ul pt petrol k? se foloseste de Saddam pt a scoate si utiliza in scopuri proprii petrolul. Asta e un motiv imbecil. Ok: analizati urmatoarea chestie: Anumite sondaje arata ca rezervele de petrol vor fi secate la scara mondiala in maxim 30-40 de ani. Ce se intampla de acolo dati-va si voi cu parerea. Eu zic ca va fi naspa rau. Combustibilii neconventionali sunt inca in stadiu de dezvoltare, iar propagarea lor la scara mondiala VA DURA. Razboi, anyone?

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...