Jump to content
dNy

Frutti fresh cu patru E-uri

Recommended Posts

In primul rand, trebuie precizat ca eticheta este extrem de greu de citit tocmai in partea de descriere a compozitiei, practic fiind inaccesibila consumatorului, ceea ce contravine legii etichetarii.

Consumatorul ar trebui sa stie valoarea nutritiva, din care afland valoarea energetica a produsului. Dar eticheta nu ofera aceste informatii, ceea ce contravine legii. Frutti fresh este, de fapt, o apa carbogazoasa (sifon) cu 4% suc de fructe. Eticheta mai contine si date despre un concurs, care utilizeaza logo-ul "E natural", inducand consumatorului ideea ca este vorba despre un produs natural.

"Produsul contine 4% sucuri de fructe - mere, portocale, banane, mango, ananas etc. in proportii variabile.

De asemenea, contine dioxid de carbon dizolvat in apa demineralizata (sifon), arome naturale neindentificate. In compozitia bauturii se regasesc urmatorii aditivi alimentari: acid citric - E 330, vitamina C - E 300, beta-caroten - E 160a, benzoat de sodiu - E 211. Substanta uscata a bauturii este de 10 grade Brix (aproximativ 10 grame substanta uscata la 100 ml), formata din 4% sucuri de fructe, iar restul pana la 10% nu se specifica ce reprezinta. Neavand nici indicarea valorii energetice in Kcal/KJ nu cunoastem aportul de calorii. Benzoatul de sodiu este un conservant artificial care consumat frecvent provoaca alergii, eczeme, crize de astm. Beta-carotenul este un aditiv de sinteza, iar in caz de exces pielea poate capata un aspect galbui.

Acidul citric in prezenta zaharurilor poate dauna smaltului dentar. Concluzia: nu este un suc de fructe, ci un sifon cu suc de fructe si patru aditivi alimentari artificiali (E-uri), suficient de multi pentru a nu-l putea compara cu un suc de fructe preparat proaspat", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

PRECIZARI Incepand de saptamana viitoare, in fiecare luni, miercuri si joi, publicam aceasta rubrica realizata cu concursul specialistului nostru, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii.

Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca prof. dr. Menchinocopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta eticheta acestuia.

Sursa: Jurnalul National

Link to comment

Da, din pacate romanu cumpara ce e mai ieftin...

mare dreptate ai aici :|

Sincer....dupa parerea mea...aceste prostii se leaga in latz

un ex:cumperi produse (nu neaparat sucuri) rele(chimicale,bani putini,poti sa iei mult,de ce sa nu iei :dooh: )>>>dupa care omu se imbolnaveste....intra in spital...cheltuie multi bani pentru a se trata....inebunesc cu faptul ca "de ce?off...banii astia ce imi fac!!!ma baga si in spital" si dupa ce isi revin folosesc aceleasi produse(putini realizeaza ce sunt alea si incearca sa repare greseala) si iar o ia de la cap pana se gandeste romanu' ca nui bine ce face :dooh:

In fine....multe produse de pe piata noastra nu sunt "pentru sanatate"

Link to comment

Daca nu am bani sa cumpar ceva bun...mai bine beau apa ca e mai sanatoasa !

Apa E ceva bun;) bun si ieftin 8-|

Din cate stiu eu a fost recomandat Coca-Cola decat un Frutii

Cine e nebunu' care iti recomanda sa bei cola? =))

Decat cola mai bine nu beau nik..

Link to comment

Cine e nebunu' care iti recomanda sa bei cola? =))

Decat cola mai bine nu beau nik..

" nebunu' " e o organizatie,sau mai multe(prezicez din auzite,nam vazut asa ceva,inca)care testeaza produsele de pe piata iternationala si le dau note...fac precizari asupra acestora...de unde crezi ca afli compozitia chimica a unui suc...sau orice tine de chimics ;)

...de pe eticheta.

Oricum cola e..de plans..drog. :-s

cola e drog...majoritatea is otrava

ce alegi? :blink:

Link to comment

Stati linistiti ca apare in curand si un raport sau o analiza a apei minerale Izvorul Minunilor. Sunt si niste interese politice pe aici poate...

P.S. Coca-Cola nu dauneaza decat in cantitati mari (2-3L pe zi cel putin). La fel si cu produsele de fast-food si altele. Dar asta e alta discutie.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...