Jump to content
Dani

Nu ne mai ajunge planeta

Recommended Posts

Nu ne mai ajunge planeta

In 2050, omenirea va consuma de doua ori mai mult decat ofera planeta.

Jungla amazoniana, acaparata progresiv de culturile de soia

Oamenii secatuiesc resursele planetei intr-un ritm care depaseste cu mult posibilitatile de refacere a acestora, arata un studiu al organizatiei ecologiste World Wildlife Fund (WWF), citat de Associated Press.

Populatiile multor specii, de la pesti la mamifere, au scazut cu aproximativ o treime in perioada 1970-2003, in principal din cauza unor factori antropogeni precum poluarea, defrisarile masive si pescuitul excesiv, noteaza WWF in raportul sau bianual, "Living Planet" - editia 2006.

Doua decenii de supraconsum

"Timp de peste 20 de ani am depasit abilitatea Pamantului de a sustine un stil de viata consumatorist, care nu poate fi mentinut si pe care nu ne mai permitem sa-l perpetuam", a declarat directorul general al WWF, James Leape.

"Daca toti oamenii din lu-me ar trai precum cei din America, am avea nevoie de cinci planete care sa ne sustina", a adaugat Leape intr-o conferinta de presa sustinuta ieri la Beijing, cu prilejul publicarii raportului. Chiar si sustinerea unui stil de viata ceva mai moderat, cum este cel australian, ar necesita resursele a 3,5 planete.

Documentul descrie starea biodiversitatii globale si presiunea exercitata asupra biosferei, rezultata din consumul uman al resurselor naturale.

El este construit in jurul a doi indicatori - "indexul planetei vii", care reflecta starea de sanatate a ecosistemelor planetare, respectiv "amprenta ecologica", altfel spus cresterea cererii oamenilor de la respectivele ecosisteme. De asemenea, raportul prezinta si trei scenarii asupra evolutiilor posibile.

Ne trebuie doua planete pentru a avea suficiente resurse

In 2003, pe ansamblu, "amprenta ecologica" omenirii a fost cu 25% mai mare decat capacitatea anuala a planetei de a reface resursele consumate (de la hrana la energie) si de a recicla reziduurile produse de oameni.

"Prognozele actuale arata ca, pana in anul 2050, omenirea va consuma resurse echivalente cu cele oferite de doua Pamanturi, asta in caz ca ele (resursele - n.r.) nu se vor fi epuizat pana atunci. Oamenii transforma resursele in deseuri mai repede decat poate natura sa transforme deseurile in resurse", sustine raportul.

"In perioada 1961-2003, amprenta (ecologica) umanitatii a ajuns de peste trei ori mai mare", subliniaza autorii documentului, sugerand ca amprenta a intrecut in crestere chiar explozia demografica mondiala, care se situeaza la 6,5 miliarde de oameni in prezent, de la trei miliarde in 1960.

Previziunile ONU arata ca, pana in 2050, populatia mondiala va numara noua miliarde de oameni. Presiunea exercitata de consumul de combustibili fosili a fost factorul de stres cu cresterea cea mai rapida.

Modelul chinezesc

Leape a spus ca statul chinez, in care traieste o cincime din populatia planetei, a luat decizia corecta atunci cand s-a angajat sa reduca, in urmatorii cinci ani, consumul de energie cu 20 de procente.

"Multe vor depinde de actiunile Chinei, Indiei si altor tari cu dezvoltare rapida", a spus Leape. Raportul WWF sugereaza ca toata lumea ar trebui sa-si schimbe stilul de viata, in principal prin reducerea consumului de combustibili fosili, dar si prin gestionarea mult mai eficienta a tuturor celorlalte resurse - apa potabila, teren arabil, paduri etc.

Link to comment

Hai sa facem sex in grup. In felul asta vom consuma doar energia corpurilor :D =)))

On-Topic: Oricat de mult am incerca sa facem economie, intr-un final tot nu va fi de ajuns. Oricum in campaniile anti-poluare sau mai stiu eu ce, este si multa exagerare tocmai pentru a speria omul sa nu mai manance atat din resurse. Evident la unii tine la altii nu. Sunt inca zone nepopulate de pe Terra unde sunt multe resurse si sper sa ramana asa pentru a pastra un echilibru. Ceea ce ma ingrijoreaza mai mult este incalzirea globala care indica faptul ca vom fi inundati si ca in curand nu vom mai fi protejati si vom muri carbonizati. Sper sa nu!

Link to comment

din cate am inteles, in 40 de ani nu vom mai avea petrol...cam pentru asta se vor duce viitoarele razboaie. trist, dar oricum nu putem face nimic :)

mda..si o sa consume si mai mult luptandu se ^_^

Sa mai omoare din chinezii aia ... :gun::gun: si sa nu se mai inmulteasca ca iepurii ... =))

:)) ce bine e de ei....phuck la greu and no kids :banana:

PS eu zic sa omoram barbatzii (aia din China of course doar nu pe noi :-s ) si sa pastram femeile :nanana:

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...