Jump to content
Dani

Accident nuclear la Kozlodui

Recommended Posts

Accident nuclear la Kozlodui

Echipamentele vechi de aproape 20 de ani sunt de vină pentru scurgerea radioactivă de sâmbătă, de la singura centrală nucleară bulgară de la Kozlodui.

Directorul centralei susţine că nu există nici un risc în urma accidentului nuclear, iar specialiştii cu securitatea din cadrul centralei dau ca sigură lipsa oricărei contaminări. De asemenea, directorul departamentului de securitate al centralei a declarat că accidentul nu a provocat nici o contaminare.

Emisiile radioactive au fost chiar mai mici decât în timpul efectuării unei radiografii medicale, susţin oficialii bulgari. Presa de la Sofia a criticat în ulimele zile viteza redusă de reacţie a responsabililor de la Kozlodui, care au raportat abia luni incidentul înregistrat la centrală. Directorul unităţii susţine însă că a preferat să stabilească amploarea şi natura accidentului înainte de a-l anunţa public. Şeful de la Kozlodui a respins în acelaşi timp ideea că scurgerea de materiale radioactive ar fi avut legătură cu pata de petrol de pe Dunăre.

Un reactor al centralei nucleare de la Kozlodui a fost oprit în august anul acesta, din cauza unei avarii la sistemele de protecţie. 22 dintre cele 62 de dispozitive de protecţie s-au oprit, pe durata avariei. Reactorul 5 al centralei nucleare bulgăreşti a fost oprit atunci, ca măsură de siguranţă. Specialiştii de la Bruxelles au avertizat în repetate rânduri că reactoarele de la Kozludui nu sunt bine protejate. Cel mai sumbu scenariu ar fi ca reactoarele să permită ieşirea în atmosferă a unui nor radioactiv, similar celui format acum 20 de ani, după explozia de la Cernobâl.

Link to comment

Daca este sau nu pericol de radio-activitate mare in afara reactorului nuclear, nu va stii populatia Bulgariei sau a celorlalte state din apropiere. Asa s-ar crea o isterie generala, care ar duce la un haos. Probabil daca pericolul este iminent, se va interveni asupra reactoarelor respective corespunzator, astfel incat consecintele sa fie cat mai mici.

@Valek: Be serious... De unde stii cine merita si cine nu, sa traiasca?... G.a.L. ...

Link to comment

La cat de vechi si de nesigure sunt centralele rusesti era de asteptat sa se intample ceva mai devreme sau mai tarziu. Imi vine greu sa cred ca nu e absolut nici un pericol de contaminare si e stupid ca noi suntem predispusi la radiatii din cauza bulgarilor. Nici un guvern nu cred ca ar risca sa creeze panica in randul populatiei.

Banuiesc ca daca nu e scoasa din functiune va avea aceeasi soarta ca si Cernobalul(deh... erori umane).

Link to comment

Centralele nucleare pot avea probleme majore si pot cauza dezastre indiferent daca sunt sau nu rusesti. Culmea este ca atomocentrala de la Cernobil era considerata ca fiind foarte sigura. Cazul Cernobil a fost si este extrem de mediatizat, dar au avut loc in anii '60-'70 cel putin inca doua accidente nucleare majore in M. Britanie si SUA.

La Kozlodui este o situatie speciala, intrucat chiar dupa standerdele rusesti, centrala ar trebui inchisa deoarece si-a depasit perioada normata de viata si intr-adevar reprezinta un pericol. Numai ca o centrala nucleara nu se opreste si dezafecteaza chiar usor - din cate am inteles este nevoie de cateva sute de milioane de dolari pentru operatiunile respective, numai ca Bulgaria nu dispune de fondurile respective.

"Conform studiului oficial, “Studiu de risc al centralelor nucleare germane - Faza B”, într-o centrală nucleară germană, cu o perioadă de funcţionare de 40 de ani, se ajunge la o probabilitate de 0,1% de producere a unui accident. În Uniunea Europeană , sunt mai mult de 150 de centrale nucleare care funcţionează. Posibilitatea ca în Europa să se producă un accident este de 16%. Aceasta este egală cu posibilitatea ca, într-un joc, chiar de la prima aruncare a zarurilor, să obţii un 6.

În lumea întreagă sunt aproximativ 440 centrale nucleare operaţionale. Posibilitatea ca în lumea întreagă în timp de 40 de ani să se producă un accident este de 40 %. Aşa cum arată şi catastrofa nucleară de la Cernobâl, este de aşteptat, în cazul unui accident nuclear moartea a mai multor mii de oameni."

International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) - German Section

Kortestr. 10, D-10967 Berlin, Germany

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...