Jump to content
nwradu

Iranienii ataca o platforma romaneasca

Recommended Posts

Platforma de foraj Orizont cu 20 de petrolişti marini români şi 7 indieni, la bord, a fost atacată cu salve de tun de o navă militară iraniană, marţi dimineaţă, şi apoi a fost sechestrată cu întregul echipaj la bord, în apele Golfului Persic. Ofiţerul de presă al Companiei Grup Servicii Petroliere, proprietara platformei Orizont, a declarat pemtru Rompres că acţiunea în forţă a autorităţilor iraniene survine pe marginea unui litigiu comercial declanşat în urm? cu câteva luni, pentru neachitarea serviciilor de prospecţiune, prestate către beneficiar.

?Noi am operat cu două platforme petroliere în Golful Persic, pentru compania petrolieră iraniană aproape doi ani, şi, în ultimele şase luni, beneficiarul nostru nu şi-a mai respectat clauzele contractuale, respectiv nu a mai deschis în bancă un nou acreditiv, pentru anul în curs. În consecinţă, noi am notificat firma parteneră pentru rezilierea contactului, fapt ce ne-a atras mari dificultăţi, mergând până la atacarea cu armament greu a platformei Orizont, luarea cu asalt a complexului de foraj, întreruperea comunicaţilor radio cu ţara la ora 10,00 în această dimineaţă şi sechestrarea echipajului, pe platforma heliportului, sub ameninţarea armelor”, a declarat Radu Petrescu.

Ofiţerul de presă al Companiei GSP SRL a mai precizat că, în urmă cu câteva zile, firma a reuşit să scoată de pe locaţie cealaltă platformă de foraj maritim, Fortuna, care a fost remorcată în portul Sarjah, pentru reparaţii, fapt ce a determinat probabil autorităţile iraniene să acţioneze în forţă.

Gabriel Comănescu, preşedintele societăţii Grup Servicii Petroliere, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 că oameni de afaceri iranieni au ameninţat compania, dacă nu le lăsa sau le vindea platforma.

Mircea Haş, însărcinatul cu afaceri al ambasadei României la Teheran, a declarat că a făcut demersuri oficiale pentru a-i scăpa pe marinarii români sechestraţi pe platforma Orizont, însă azi este o sărbătoare religioasă importantă în Iran, motiv pentru care nu a primit niciun răspuns de la autorităţi.

sursa: Antena 3

Link to comment

Uneori cica nu e bina sa judeci un popor dupa faptele catorva oameni; dar arabii in general sunt fanatici , extrem de violenti si dupa parerea mea 99% instabili psihic.

Ia sa fi fost o platforma americana sa vezi ce veneau aia cu borbandeaua peste ei sa-i stearga dp harta lumii.

Noi...o ardem aiurea si ne impreunam palmele in fata tv-ului si ne rugam sa scape bietii oameni.

Guvern de 0 (zero) bani.

RUSINE !!!!

Link to comment

Asta e mentalitatea de Neanderthall (daca asa se scrie). Unde nu te duce capul sa rezolvi situatia dai cu pumnul, in cazul asta cu forta armata. Era greu de tot sa stea la masa tratativelor cu reprezentantii romani pt negocierea contractului. Partea nemultumita a luat problema in mana si... a venit cu "sechestrul". Apropo cum pot sa puna sechestru pe o proprietate privata a unui cetatean roman? :blink: Daca ea (platforma) se afla in apele teritoriale ale unui stat, respectivul stat are dreptul sa faca acest lucru?

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...