Jump to content
nwradu

Noile reguli de scriere

Recommended Posts

Noile reguli de scriere intra, la toamna, in salile de clasa

Din septembrie, elevii incep lupta cu noile forme ale gramaticii impuse Academia Romana.

Pana la primul clopotel, Ministerul Educatiei va decide si aplicarea lor la examenele nationale.

Un an nou scolar, reguli noi de scriere. "Nici un" si "nici o" pierd teren in fata variantelor scrise legat, nu va mai fi nicio greseala sa spui ca gusti ciresi, fara ca asta sa insemne ca te hranesti cu tot copacul, iar cuvantul "inegal" va putea fi despartit fara retineri in silabe asa cum era gresit pana acum: "in-e-gal".

Chiar daca in manuale nu au fost introduse noile reguli gramaticale, invatatorii si profesorii s-au descurcat pe cont propriu: si-au cumparat dictionare si au facut fise pentru elevi cu schimbarile aparute. Reprezentantii Ministerului Educatiei vor decide, in urmatoarele saptamani, daca la examenele nationale din vara se vor folosi variantele noi sau cele vechi.

Intai rolele, apoi mai vorbim despre gramatica

Pana sa-si bata capul cu noile reguli pe care le vor aplica in lucrarile de control din toamna, elevii isi gestioneaza cum stiu mai bine vacanta de vara. Iar de schimbari au auzit mai mult de la televizor decat de la scoala. In Parcul Herastrau, grupuri de tineri se ascund de arsita, care pe sub copaci, care pe sub umbrelele teraselor, ori aluneca pe pistele de skateboard si role.

Antonio si Razvan, elevi la "Dimitrie Cantemir" intr-a XI-a, nu stiu nimic de la scoala despre noile reguli, dar au vazut ceva pe la televizor. "Oricum, e o mare prostie. E ca si cum m-ar pune sa scriu "s-au" legat atunci cand nu e cazul", spune Antonio. "De ce s-or fi trezit ei acum sa dea peste cap gramatica?", se intreaba si prietenul lui.

Dintr-un grup de tineri care-si face veacul pe langa panoul de skateboard se desprinde Stefan, un pusti de-a VI-a. "Habar n-am. Nu mi-a zis nimeni nimic la scoala. Nici la televizor nu am vazut, ce, am io timp sa ma uit la stiri? Am de mers cu rolele prin parc".

Isi aduce aminte ca vrea sa dea la Teologie cand o veni vremea si devine brusc interesat de subiect. "O sa am nevoie de multa romana acolo, asa ca ar trebui sa respect si regulile astea".

O fi, n-o fi?

Reprezentantii Ministerului Educatiei sunt la fel de confuzi ca si elevii. Dumitru Matei, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, spune ca deciziile cu privire la aplicarea noilor reguli la Testele nationale si BAC vor fi luate la inceputul lunii septembrie, in cadrul unei intalniri cu inspectorii de limba romana.

Tot atunci se vor hotari modul si ritmul in care se vor face modificarile in manuale. "Daca trecerea s-ar face de anul acesta, ar fi ca "o mutatie fara nicio armonizare"", spune secretarul de stat, gandindu-se ca manualele sunt scrise in forma veche si ca modificarea s-ar face prea brusc.

Cert este ca programele scolare nu se vor schimba, "pentru ca nu se poate face o legatura directa intre noile reglementari si aceste programe", dupa cum sustine Firuta Tacea, presedintele Consiliului National pentru Curriculum.

Cu pasi mici, ca e mai sigur

Pentru ca manualele nu cuprind noile reglementari, profesorii s-au descurcat cum au stiut mai bine. "Sugestia inspectoratului a fost ca in fiecare scoala sa existe cate un exemplar din noul DOOM. Dascalii mai harnici au scos si brosuri care circula prin scoli. Oricum, din 1 octombrie se vor intensifica instruirile cu profesorii", spune Luiza Trusca, inspector de limba romana in cadrul Inspectoratului Scolar Bucuresti.

Pana la directive clare din partea ministerului, gestionarea problemei ramane la latitudinea invatatorilor si a profesorilor. "La scoala au spus ca le este indiferent cum scriem, pentru ca, oricum, sunt acceptate ambele variante", spune Cristina, eleva in clasa a VII-a la Liceul German din Bucuresti.

Daca ei si colegilor de aceeasi varsta le va fi mai greu sa se obisnuiasca cu noile reguli, cei din clasele primare sunt mai avantajati. "Voi lua acum clasa I si ii voi invata de la inceput formele noi. Cu cat sunt mai mici, cu atat invata mai repede", spune Marina Radulescu, invatatoare la Liceul "Alexandru Vlahuta" din Capitala.

Elevilor de clasa a IV-a le-a facut fise cu toate modificarile si spune ca nu le-a fost greu sa le accepte, mai ales ca au vazut si la televizor modificari precum "niciun" si "nicio". "Iar exercitiul si rutina ii vor invata", conchide ea.

Ce se schimba: fierastrau si capsune devin forme corecte

> Despartirea la capat de rand se poate face fie pe baza de pronuntare (ex: i-ne-gal, de-zo-bis-nu-it, a-nor-ga-nic), fie pe baza structurii cuvintelor, tinand seama de elementele constitutive, in special prefixe (ex: in-e-gal, dez-o-bis-nu-it, an-or-ga-nic).

> Adaptari: bodyguard/ bodigard, cocktail/ cocteil, pizza/pizza

> Se scriu intr-un cuvant: niciunul, niciuna, niciun, nicio - dupa modelul: vreunul, vreuna, vreo, vreun. Exceptia se aplica in cazul in care "nici" are valoare de adverb sau conjunctie. Ex: Nici unul, nici altul n-a venit.

> Forme noi de plural: anacoluturi, algoritmuri, aragaze, jobene, pandispane.

> Forme verbale noi: (eu) continui

> Adverbul "odata" se va scrie legat: "Odata ce am stabilit aceste reguli, le vom respecta"

> Sunt corecte ambele forme: anteturi/antete, capsune/capsuni, cirese/ciresi, ferastrau/ fierastrau, ligheane/lighene, tumoare/tumora.

sursa: Evenimentul Zilei

Deci mi se pare o greseala la penultima idee. Adverbul odata se scria mereu legat in tipul de propozitie dat ca exemplu acolo. Se scrie legat cand te referi la timp, si se scrie dezlegat cand se refera la o data, de doua ori, de trei ori "am fost o data in Paris, nu de doua ori". Dar ma rog, tot articolul pare cam ciudatel. Am vazut ca la tv de mult sunt subtitrarile cu "nicio" si "niciun", par bizare rau cand le vad scrise asa, dar au sens daca te gandesti in comparatie cu "vreo" sau "vreun".

Link to comment

ati auzit careva ceva despre asta pe la stiri, la TV? mie tare mi se pare o gluma proasta.....

mi se pare aberant sa scrii "nicio" sau "niciun". hai ca intelegeam sa scrii "intro" in loc de "intr-o" sau "intrun" in loc de "intr-un", dar nici chiar asa....

Link to comment

Prostie totala noile reguli, ce sa zic.... Auzi la ei, fac din neologismul cocktail un cuvant pur romanesc "cocteil"... Bravo, bravo poate asa ajungem sa spunem si senvis in loc de sandwich (bine ca si la margarina Delma e Sandvis da tot aiurea suna).

Inca o problema deranjanta e cu despartitul in silabe.

Despartirea la capat de rand se poate face fie pe baza de pronuntare (ex: i-ne-gal, de-zo-bis-nu-it, a-nor-ga-nic), fie pe baza structurii cuvintelor, tinand seama de elementele constitutive, in special prefixe (ex: in-e-gal, dez-o-bis-nu-it, an-or-ga-nic).

De parca nu era de ajuns ca sunt persoane care nici macar nu stiu cum sa foloseasca cratima, acum ii mai zapaceste si cu despartitul in silabe. Parca vad copilasii cum scriu cuvantul si il despart: "proast-o" "pro-ast-o"....

In fine... treaba asta cu nicio/niciun era deranjanta la inceput dar m-am acomodat cu ea, insa celelalte sunt penibile...

Link to comment

E o tampenie. Din cate stiam eu regulile gramaticii si ale vorbirii nu le schimba Academia (de ce sa nu se scrie si asta cu a mic) ci timpul, limba scrisa si vorbita evoluand, academia avand rolul doar de a le aduce cat mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie regulile "savante" ale vorbirii si scrierii. Din pacate se intampla invers.

P.S. Imi place la nebunie chestia cu pizza/pizza 24.gif

Link to comment

Personal,consider toată povestea asta cu schimbarea unor reguli gramaticale o mare tâmpenie.

Refuz să folosesc "niciun" şi "nicio".Am observat că până şi cei ce se ocupă de subtitrări la tv s-au adaptat noilor reguli,dar nu am de gând să le folosesc pentru că în primul rând exprimările nu mi se par corecte şi în al doilea rând,sub aspect estetic arată groaznic.

Cele mai aberante modificări mi se par cele referitoare la despărţirea în silabe şi cea legată de cuvântul "odată".Cum să faci corectă forma "de-zo-bis-nu-it",când şi cel mai neştiutor elev într-ale gramaticii îşi dă seama cu uşurinţă că în structura cuvântului, "dez" e prefix şi e incorectă fragmentarea acestuia.

Din discuţiile purtate pe tema asta în media,am observat că argumentul pentru aceste modificări a fost cel al frecvenţei folosirii lor cotidiene.Păi da,poate e mai uşor să convingi o mână de oameni care vorbesc cât de cât corect,decât să încerci schimbarea maselor de manelişti fani mirc.

Iată şi câteva cuvinte nou introduse în limba română :

> a accesa

> adidas (pantof)

> agreement

> aviar

> banner

> babysitter (pl. babysittere)

> background (pl. backgrounduri)

> bermuda

> bip

> boschetar

> deflui

> euroatlantic

> hotline

> macho

> link

> fitness

> nelegal

> dixieland

> a dili

> hacker

Link to comment

Astia nau ce face si mai bag si ei niste reguli pe acolo BangHead.gif Dak ar fi ramas cele de anu trecut ar fi fost mai bine dar asha.... angry4.gif Va datzi seama cat le vor lua celor din clasele mai mari sa invete sa scrie asha... ei crescand cu versiunea legata a unor cuvinte bananaloool7qc.gif

Link to comment

Bubu, schimba avatarul, citeste regulamentul!

Eu zic ca ar trebui scoasa de tot despartirea in silabe. Da-le incolo! Se termina randul pe care scrii, nu mai desparti cuvantul in silabe ci il scrii direct pe urmatorul rand complet. Mai ales ca la calculatoare se poate folosi justify, se face automat alinierea...

Link to comment

Ca de obicei, la noi se schimba ceva pentru ca asa vor 2-3 persoane, indiferent de majoritate BangHead.gif .

Masura introducerii unor cuvinte precum "adidas", "cool" sau "banner" in DOOM este aberanta, din moment ce exista termeni similari in limba romana.

Si ma intreb care o fi schimbarea la cuvantul "pizza". Oare ne cer sa pronunţăm [piza] in loc de [piţa]? blink.gif

De asemenea, imbinarea mai multor limbi intr-o fraza este dezgustatoare. Ori vorbesti in romana, ori in engleza eusa_doh.gif

Personal detest aceasta restructurare a gramaticii si ortografiei romane si voi continua sa scriu si sa despart in silabe cum am facut-o si pana acum, asemenea celor dinaintea mea care inca mai scriu cu "î" in interiorul cuvintelor.

Link to comment

Si asa gramatica romana este considerata una greoaie - acum s-au trezit niste maimutzoi care fac niste modificari aberante ca sa justifice (vezi-Doamne) salariile enorme pe care le incaseaza.

O porcarie - sunt alte probleme cu adevarat grave de care mai marii tarii nu se intereseaza.

Lasati copii in pace.

Link to comment

e cea mai mare prostie !!!

ptr cei de cls a 8-a care au cam invatat tot din gramatica acum trebuie sa o ia de la inceput !!! doamneee ce idioti !!!

ptr cei de clasele 1-2-3 care abia incep sa intr in lumea gramaticii nu vor fi probleme dar ptr cei mai mari va fi greu !!!

cel mai greu va fi ptr cei care vor da examen anul asta !!! SARACII !!!

bine ca am scapat !!! :D

Link to comment

terminati cu aberatiile...oamenii astia nu fac altceva ecat sa isi scoata salariile :P

Aici n-am cuvinte. Are dreptate 100%. De ce ? Pentru ca asa e in tara noastra.

Inca o dovada ca aceasta tara se duce la pamant. Ha , si noi mai intram in UE , ca sa vezi dom`le....

Cea mai mare tampenie , cea mai tampita schimbare care a putut s-o faca aceasta tara.

Cea mai stupida idee sincer , dupa parerea mea.

Speram totusi intr-un final sa fie o gluma proasta !

Link to comment

ati auzit careva ceva despre asta pe la stiri, la TV? mie tare mi se pare o gluma proasta.....

am auzit pe Pro Tv acum cateva zile

O.T. - e total aiurea cu regulile astea noi de gramatica .. acum va trebuii sa ne dezobisnuim cu formele vechi si sa incercam sa ne integram la cele noi plus ca nu apar in nici un manual .. la scoala daca ti le explica ceva prof. le uiti pentru cu nu prea ai cum sa le exersezi dupa .. in manual daca ar fi sa le poti repeta acasa ... mda asta e Romania !!!:blink:

Link to comment

Aici n-am cuvinte. Are dreptate 100%. De ce ? Pentru ca asa e in tara noastra.

Inca o dovada ca aceasta tara se duce la pamant. Ha , si noi mai intram in UE , ca sa vezi dom`le....

Cea mai mare tampenie , cea mai tampita schimbare care a putut s-o faca aceasta tara.

Cea mai stupida idee sincer , dupa parerea mea.

Speram totusi intr-un final sa fie o gluma proasta !

mare dreptate ! nu stiu ce este cu tara asta ! nu suntem pregatiti sa intram in UE oricum ... dar si aceste modicari sunt absurde ,total aiurea :blink:

Link to comment

e cea mai mare prostie !!!

ptr cei de cls a 8-a care au cam invatat tot din gramatica acum trebuie sa o ia de la inceput !!! doamneee ce idioti !!!

ptr cei de clasele 1-2-3 care abia incep sa intr in lumea gramaticii nu vor fi probleme dar ptr cei mai mari va fi greu !!!

cel mai greu va fi ptr cei care vor da examen anul asta !!! SARACII !!!

bine ca am scapat !!! :D

e prostie intradevar dar nu va fi foarte greu deoarece nu au fost modificate multe definitii si nici cuvinte , ne va lua cam un an sa ne obisnuim ...

celor care dau examen anu asta : puneti-va pe noua gramatica ;) cine stie .. gresesti un cuvant la examen se duce toata propozitia sau who knows? :dontknow:

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...