Jump to content
Lancelot

Carol I

Recommended Posts

in seria deschisa cu acest thread sa vedem cate ceva despre Carol 1 si parerile voastre

Carol I -- pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen -- (n. 10 aprilie 1839, Sigmaringen - 10 octombrie, 1914, Sinaia) a fost domnitorul străin, apoi rege, de origine germană, al României, care a condus Principatele Române şi, apoi România, după abdicarea forţată a lui Alexandru Ioan Cuza.

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen

Domnia lui Carol I a început, de facto, în aprilie 1866, odată cu intrarea sa în ţară, care a trebuit să fie incognito, datorită situaţiei politice complexe şi precare în care se găsea atunci România. Proclamat domnitor al Principatelor Române în ziua de 10 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în 26 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel întâiul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu Regele Ferdinand I, în Casa de România, dinastie care va conduce ţara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947.

În timpul domniei sale, ţara a obţinut independenţa deplină faţă de Imperiul Otoman, după un război efectiv intens, modern şi foarte eficace (cunoscut în istorie ca Războiul de Independenţă, dar şi ca Războiul ruso-turc, 1877 - 1878), în care contribuţia României a fost decisivă.

În timpul luptelor desfăşurate pe teritoriul Bulgariei de azi, armata română l-a avut pe Carol ca lider efectiv al său, regele fiind prezent personal pe câmpul de luptă. Tratatul de la Berlin din 1878 a consfinţit nu numai independenţa absolută a României faţă de "Sublima Poartă," dar şi un imens prestigiu internaţional datorat tuturora, de la rege (care a dovedit a fi un excelent strateg militar) până la ultimul soldat.

De asemenea, consolidarea unirii Moldovei cu Ţara Românească, eliminarea relativei "şubrezimi" şi a pericolelor ce ameninţau continuu măreţul act al Unirii de la 5 - 24 ianuarie 1859, precum şi intrarea ţării în rândul naţiunilor suverane, prin proclamarea României ca regat, în anul 1881, au fost toate urmări directe ale Războiului de independenţă, confirmat de sus-numitul Tratat de la Berlin.

Regalitatea română

Casa de Hohenzollern-Sigmaringen

Carol I

Ferdinand

Copii

Prinţul Carol

Prinţul Nicolae

Nepoţi

Mircea Carol (morganatic)

Prinţul Mihai

Carol al II-lea

Mihai I

Tot în timpul domniei lui Carol I, în 1913, în urma celui de-al doilea război balcanic, terminat prin Tratatul de la Bucureşti, din 1913, România obţine partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul, de la Bulgaria.

Viaţa politică internă, încă dominată de către familiile de mari proprietari de pământ, organizată în jurul partidelor rivale, Liberal şi Conservator, a fost lovită de două răscoale ale ţăranilor, în sudul Ţării Româneşti, în aprilie 1888 şi în partea nordică a Moldovei, în februarie 1907, care a cuprins repede şi sudul până în martie. Răscoalele reprimate în mod sângeros au dus la moartea a 11.000 de ţărani.

S-a căsătorit cu Elisabeta de Wied în 1869. Cei doi au avut doar o fiică, Principesa Maria, care a murit pe 24 martie 1874, în vârstă de doar trei ani.

Lipsa de urmaşi a cuplului regal al României a făcut ca Leopold, fratele lui Carol, să devină următorul în succesiune la tronul României. În octombrie 1880, Leopold renunţă la tronul ţării în favoarea lui Wilhelm, fiul său cel mai mare. Acesta, la rândul său, în 1888 renunţă la tronul României în favoarea fratelui său mai tânăr, Ferdinand, care va deveni rege în ziua de 10 octombrie 1914, la moartea unchiului său, Carol I, domnind până la moartea sa, survenită la 27 iulie 1927.

Legalitatea lui Carol I în istoria modernă a României

După detronarea lui Cuza, Carol de Hohenzollern ajunge cu mare dificultate la conducerea românilor. În urma unui plebiscit, Carol este ales domn în anul 1866, sub numele de Carol I. Avea numai 27 de ani când la 10 mai a fost numit domn constituţional.

Carol I provine dintr-o familie germană cu vechi tradiţii. El a fost fiul Iosefinei şi al lui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen. El era un model de ordine şi de punctualitate. Firea prinţului era în contrast cu ţara ce i-a fost dat s-o conducă, ?ţară lipsită de măsură şi mereu în schimbare?. El a reuşit să conducă ţara nu prin îngâmfare ci prin multă înţelepciune şi obiectivitate.

Carol I a fost căsătorit cu Elisabeta-Paulina-Otilia-Luiza principesă de Wied, ? harnică, iubitoare de oameni, cultă şi talentată?. Se spune că după o convorbire care nu a ţinut mai mult de o oră, prinţul a cerut-o de soţie şi în aceeaşi zi s-a întors ca logodnic al ei. Elisabeta a primit o educaţie aleasă de la profesori foarte buni. Ea ştia să vorbească limba franceză, engleză, italiană, suedeză, română.

Domnii români au fost aleşi până atunci din rândul boierilor, de aceea unii boieri se considerau pe aceeaşi treaptă socială cu prinţul Carol I. El a trebuit să-i facă să înţeleagă că tocmai prin naşterea sa, el stă mai presus decât supuşii săi. Principalul scop al Prinţului a fost să pună pe picioare ţara, care întâmpina dificultăţi mai în toate domeniile. În acest demers el a urmărit să fie nepărtinitor şi să realizeze ce este mai bine pentru ţară.

"Anecdotică"

În mai 1877, Carol I a comandat personal armata română de la Calafat împotriva redutelor turceşti de peste Dunăre, de pe afetul unui tun de asalt. Când unul din proiectilele artileriei turceşti a căzut mai aproape de rege, un soldat a sărit să-i scoată fitilul pentru a impiedica explozia dar ajungând prea târziu, inevitabilul s-a produs iar soldatul a fost sfârtecat de schije. Atunci regele Carol I ar fi exclamat: "Asta-i muzica ce-mi place".

Nu a fost un rege spectaculos sau cu mari realizari dar este primul din dinstia aceasta si unul care a facut sa ne legam de una din marile familii princiare ale Europei ( nu ca ne-ar fi si ajutat chestia asta cu ceva )

Link to comment
Share on other sites

Se pare ca romania realizeaza ceva cand este condusa de oameni straini si nu cand cei ai tarii se cearta intre ei si fura de se rusineaza si copii de tta.

Ca a condus tara cu o mana de fier militara, asta n-a fost rau deloc.

Mai departe...ramane doar istoria ca o facem singuri si mila copiilor nostrii fata de greselile savarsite. evil5.gif

Link to comment
Share on other sites

Da si ca fapt divers stiati ca,Carol al 2-lea suferea de priapism(o anomalie extrem de rar intalnita,penisul lui era osificat,deci o avea tot timpul sculata)le rupea pe curvele din bordelurile din Bucuresti din acea vreme cand avea chef.

Si ca a renuntat la conducere Romaniei pt. madam Elena Lupescu,o domnisoara ce reusea sa-i faca fata. biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...