Jump to content
{JM}Alex Lifetaker

Intrebare de fizica

Recommended Posts

Salut, am o problema si cum nu prea ma pricep la fizica, poate ma ajutati voi...ideea asta mi-a venit dupa ce ma gandeam la Max Payne cand era sa cada cu liftul smile.gif

So here it is:

Un lift se deplaseaza vertical cu o viteza foarte mare.

In acel lift se afla un om.

Ce se inampla in cazul in care omul respectiv, cu o secunda inainte de impact, sare? Eu zic ca se anuleaza o mare parte din impact, pt. ca omul este in stare de repaus fata de lift.

Rog pe cineva sa ne demonstreze stiintific(Desi am impresia ca nu am ales bine forumul unde sa postez asta smile.gif) )

Link to comment
Share on other sites

Guest da_buggy_man

hmphh... parca a aparut si la MythBusters... deci nu conteaza deloc daca sari sau nu... liftul, care are o greutate mai mare ca tine, cade mai repede... astfel, in interiorul lui, tu plutesti, stand lipit de tavan... si gandeste-te ca, atunci cand ajungi jos, tavanul liftului va fi ca un scaun deala ejector si te va arunca in jos, marindu-se posibilitatea de a iti rupe un crac sau doua..... de asta mai bine stai clam si nu incerci deloc sa sari decat sa te batai ca prostu ca atunci cand il astepti pe mos craciun... capisci?

Link to comment
Share on other sites

Guest da_buggy_man

mda... si liftul si tu capatati o anumita inertie... adik liftul te trage in jos... ceam mai sigura faza e sa te cateri pe acoperisul liftului si sa sari exact in momentul impactului.. dar uite cum despicam noi firul in patru pentru o situatie care probabil nu se va intampla niciodata...

Link to comment
Share on other sites

k sari k nu sari este f putin probabil , deloc chiar , sa iti fie mai bine , dak doamne fereste esti intr`o situatie din asta ... secunda aia chiar nu vad cum ar putea face o diferentza, sa te faca sa supravietuiesti ( sau chiar dak supravietuiesti , sa iesi de acolo relativ intreg , no way , nu cred ) unui impact k cel exemplificat ... + k o sansa k asta e de 1 la 1 milion ... ++ k orice ai face , dak esti tot in lift , in virtutea inertiei ajungi jos , fiind tot atat de mari sansele , ca atunci cand ai fi stat normal , nemiscat in timpu caderii , sa iti rupi ceva .... +++ k au facut si cei de la Mythbusters ceva asemanator cu un manechin ... si in urma caderii atat liftu cat si manechinu s-au facut o masa "compacta" smile.gif ... uite , k nu mai tin minte dak i`au sarit mainile si picioarele manechinului biggrin.gif ... parca da totushi biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

M-am certat cateva luni bune pe chestia asta.. m-am certat cu profa de fizica.. cu un coleg de clasa care era olimpic pe tzara..

Si am facut test:

am luat 2 sticle de 2.5 litrii..

una am umplut-o full si cealalta doar 0.25 (sa nu o ia vantul)

Ambele le-a aruncat fratele meu de la etajul 4 si eu stateam jos si am filmat (pacat ca nu mai am filmuletele).

Crede-ma pe cuvant ca INDIFERENT de masa cad cu aceeasi viteza. Conteaza doar forma obiectului sa fie identica (sa nu fie frecare cu aerul).

Asa.. acum cat despre intrebarea despre care se vorbea.. un raspuns simplu si logic:

te afli in repaus fata de lifta dar nu te afli in repaus fata de pamant.. tu tot cazi.

Hai sa o luam altcumva ca sa nu mai fie problema de strivit si alte alea:

Un om e pe o platforma plata fara pereti care coboara cu aceeasi viteza cu care ar cobori in mod normal (daca nu s-ar rasturna ca sa evite fortele de frecare) si un om pe ea.

Ambele corpuri cad cu o anumita viteza (care din greseala e identica). Daca eu imi dau un avant de placa respectiva anulez doar o mica parte din viteza (si acceleratia) pe care am acumulat-o in timp si voi fi si eu strivit. Va fi impactul insesizabil mai usor pentru ca eu cum ar fi "cad pe placa" dar placa merge cu aceeasi viteza ca si mine deci "inca" nu cad pe ea. Cand placa se opreste eu cad pe ea cu viteza normala (sau poate si mai mare ca nu sunt forte de frecare cu aerul.

Sper ca am fost destul de clar.. daca ai o intrebare.. spune.

Link to comment
Share on other sites

Beethoven deci crede-ma ca orice obiecte ai arunca, indiferent de greutate, cad cu aceeasi viteza(in afara de obiectele plutitoare gen pene, pungi de plastic s.a.m.d).

Cat despre lift, cred ca ar fi mai bine sa te urci pe acoperis si sa sari, pt. ca altfel te lovesti cu capul de tavan... biggrin.gif

Deci omul se afla in stare de repaus fata de lift.

Liftul este in stare de miscare fata de pamant... daca omul sare cu o secunda inainte de impact mi se pare logic sa se reduca o mare parte din viteza... asta din ce imi mai aduc aminte din orele de fizica dintr-a 7-a si a 8-a ca acum la filologie nu ne mai omoram cu fizica biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

Ah, m-am prins cum sa-ti explic. (tot dadeam delete delete.. nu stiam cum sa fiu mai concis).

Cand un om normal suporta doar gravitatia (forta 1g) cand esti in miscare, cu cat e viteza mai mare, cu atat forta asta creste. Tu cand esti in cadere libera ajungi la 2-3 g (nush sa zic) si cand sari tu acolo, forta aia a ta mica nu e destul de mare sa anuleze atatia g.

Pur si simplu tu ajungi pe pamant in stare de repaus fata de lift etc dar cu o forta gravitationala de 2-3-4 ori mai mare. E ca si cum ai sta pe soare (sau orice corp cu o atractie gravitationala foarte mare).. pur si simplu te striveste forta gravitationala.

Capish?

Link to comment
Share on other sites

da_buggy_man , nu conteaza greutatea omului sau a liftului, pt. ca ambele cad cu aceeasi viteza.

Arunca tu de la etaj 2 obiecte cu greutati diferite sa vezi ca vor cadea in acelasi timp.

depinde de masa celor doua corpuri care se afla n cadere libera.....nu poti sa lasi sa cada un bolovan si o bucata de creta...

Link to comment
Share on other sites

Sa zicem ca liftul cade cu 100 m/s. Omul deci se misca in jos tot cu aceeasi viteza. In momentul cand el sare, se incetineste un pic... sa zicem ca sare cu 3 m/s in sus, rezultanta fortelor ar fi de vreo 97 de m/s in jos. Tot mort esti. Altfel am sari toti in momentul cand se prabuseste avionul si am scapa.

Ca sa o luam altfel, dupa cum zicea cineva mai sus: daca un avion se prabuseste si cand mai are un metru pana sa se faca praf de sol, eu sar pe usa lui, oare o sa ma simt ca si cand as fi sarit de pe un gard de un metru inaltime? Faptul ca aveam 1000 km/h cu o secunda inainte nu conteaza?

Omul o fi in repaus fata de lift, dar viteza si impactul este fata de sol, nu mai conteaza daca sare in lift sau nu pt ca e nesemnificativ fata de viteza cu care cade liftul si deci si omul.

Ca sa va dau alt exemplu, cand voi sunteti intr-o masina care merge cu 100 de kilometri la ora pe autostrada, si ai o biluta in mana. Arunci bila in sus, masina are 100 de km/h, bila e in aer, ar insemna ca dintr-o data bila sa ramana mult in urma, eventual lipita de geamul din spate. Nu se intampla asta, pt ca doar omul din masina vede bila miscandu-se doar in sus cand o arunca, in realitate fata de sol bila se misca si pe autostrada cu 100 km/h. Problema e una de intelegere a sistemelor de referinta si a calculelor de viteza, energie, impact fata de diversele sisteme din problema.

Daca o musca intra intr-un avion supersonic si zboara acolo in cockpit, inseamna ca musca da din aripi si zboara cu Mach 2, ca sa tina pasul cu avionul?

depinde de masa celor doua corpuri care se afla n cadere libera.....nu poti sa lasi sa cada un bolovan si o bucata de creta...

Mai vezi fizica aia, acceleratia gravitationala, etc... un bolovan si o creta ajung in acelasi timp pe sol, chiar daca unul e de 100 de ori mai greu decat altul. Diferenta o poate face forma obiectului pt ca apar forte de frecare, dar doua obiecte identice ca forma, unul de 100 de kg, unul de 1 kg, ajung in acelasi timp jos cand sunt lasate sa cada de sus. Nu e greu, rezulta din legea de miscare rectilinie uniform accelerata.

Tu probabil ai raspunde "un kg de fier" la intrebarea "ce e mai greu, un kg de fier sau unul de fulgi?"

Link to comment
Share on other sites

Tu probabil ai raspunde "un kg de fier" la intrebarea "ce e mai greu, un kg de fier sau unul de fulgi?"

cum ai putea raspunde altceva cand greutatea unui corp e data de formula masa X acceleratie gravitationala? ce faceti? reinventati legile naturii?

Link to comment
Share on other sites

lol , decat in spatiu asa ceva

Sincer, pacat ca nu mai am filmele cand am demonstrat ca asa e.

Hai sa vedem altcumva. Cand un avion e in cadere libera.. toti pasagerii se duc in spatele avionului pentru ca, vezi doamne, ei sunt mai usori si cad mai greu?

Nop, de fapt plutesc oamenii de parca ar fi in spatiu. Atractia gravitationala nu mai exista pentru ca ambele obiecte cad in acelasi timp cu aceeasi viteza si sunt in repaus unul fata de celalalt.

Intrebati-va profesorii de fizica BangHead.gif

Orice 2 obiecte identice ca forma dar diferite ca masa cad cu aceeasi viteza.

O sticla de 2 litri plina de miere cade la fel de repede ca o sticla de 2 litri cu jumatate de litru de apa.

Link to comment
Share on other sites

Subscriu la ce zice nwradu si black; nu am eu cunostiinte multe de fizica dar stiu sigur ca daca arunci 2 obiecte cu greutate diferita aterizeaza in acelasi timp.

Daca nu ma insel ARHIMEDE a descoperit asta... aveam o enciclopedie de prin '95, sa vad daca o mai gasesc, am dat o groaza de bani atunci(80.000 lei, inseamna cam 1 milion in banii de azi) biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

Pai era in mythbusters.Nu conteaza daca acel om sare, deoarece liftul cade cu circa 65km/h, tu sari sus cu 3 km/h, tu tot esti in cadere libera la 62 km/h, deci tot mori.Deci daca ai prbleme cu liftul de la bloc mai bine mergi pe scari .smile.gif))

(iti recomand mythbusters si brainiac de pe discovery, ca sunt faine de tot si experimenteaza cu astfel de minuni)

Link to comment
Share on other sites

@{JM}Alex Lifetaker nu Galileo Galilei a descoperit??

Am gasit enciclopedia.

Citez:

" Acum 400 ani, Galileo a observvat ca viteza obiectelor in cadere creste sau se accelereaza.A descoperit ca obiectele usoare si grgele, care au aceeeasi forma si marime, au aceeasi durata de cadere.Gravitatia le atrage in mod egal.Incercati sa va convingeti singuri de acest fapt, de exemplu cu un papuc de casa usor si cu o gheata grea".

Link to comment
Share on other sites

lol , decat in spatiu asa ceva

Nu, chiar pe Pamant, poti arunca de la etajul 10 o bila de bowling si una de fotbal (adica sa aiba cam aceeasi marime, nu conteaza masa lor) si vor atinge pamantul in acelasi timp.

Demonstratia e simpla. Ignorand frecarea cu aerul (ambele corpuri au aceeasi forma, deci frecarea e identica), miscarea corpurilor este una constant accelerata, acceleratia fiind cea gravitationala, g=9,81. Viteza initiala a corpurilor este 0, pt ca sunt lasate sa cada, nu aruncate in jos.

Din ecuatia de miscare liniar accelerata, se scrie formula (care se numeste si legea lui Galilei parca, ecuatia de miscare din care timpul este eliminat)

Vf^2=Vi^2 + 2ad, adica

viteza finala la patrat este egala cu viteza initiala la patrat plus de doua ori produsul dintre acceleratie si distanta parcursa.

Distanta parcursa de corpuri este aceeasi (10 etaje), acceleratia a este aceeasi (cea gravitationala g), viteza initiala este 0, deci pt noi ecuatia se scrie:

Vf^2 = 2gd si dupa cum observati in ecuatie nu apare masa corpurilor, nu are nici o influenta. De aici rezulta ca viteza finala a corpurilor depinde doar de distanta parcursa (cu cat cad mai mult cu atat accelereaza mai mult si deci viteza finala, cea de impact, va fi mai mare). Ambele corpuri vor avea aceeasi viteza cand ating pamantul, si anume Vf= radical din 2gd.

Bun, daca au aceeasi viteza, ne intoarcem in ecuatia de miscare accelerata in jos, care este:

Vf = Vi + at, adica

viteza finala este egala cu viteza initiala plus produsul dintre aceleratie si timp. De aici scoatem timpul,

t = (Vf-Vi)/a

In cazul nostru, viteza initiala Vi=0, acceleratia este aceeasi g, Viteza finala Vf am demonstrat mai sus ca este aceeasi pt ambele corpuri, ceea ce inseamna ca pt ambele corpuri va fi acelasi timp de cadere, t=Vf/g. Ergo, ambele corpuri ating pamantul in acelasi timp, din moment ce dureaza la fel de mult caderea lor.

E demonstratia in carte, se bazeaza pe formule cunoscute ca de aia se numeste stiinta exacta, in nici o formula nu apare masa sau forma obiectelor, deci acestea nu influenteaza deloc rezultatul. Daca dai drumul de la etajul 10 la un elefant si la o minge de golf, in acelasi timp, ambele vor atinge pamantul in acelasi timp.

cum ai putea raspunde altceva cand greutatea unui corp e data de formula masa X acceleratie gravitationala? ce faceti? reinventati legile naturii?

Deci un kilogram de fier este mai greu decat un kilogram de fulgi?

Link to comment
Share on other sites

1. Beethoven : viteza nu e egala cu masa ori acceleratia, cum poti spune asemenea tampenii. Rezultanta tuturor fortelor este egala cu masa totala ori acceleratia. Gandeste-te si din alt punct de vedere. v=m/s, m=g,a=m/(s*s). v=distanta/timp, v=acceleratie*timp

deci ceea ce zici tu e ca m/s=(g*m)/(s*s).

2. Doua corpuri, chiar daca un corp are 1000 tone si celalalt 1 gram vor cadea in acelasi timp ( in lipsa frecarilor ) deoarece ele se misca spre pamant cu aceeasi acceleratie ( g=9,81 m/(s*s), in tara noastra, la nivelul marii ). Deci viteza lor in orice punct al caderii va fi egala => ajung in acelasi timp.

3. black, diana are dreptate. Numai in spatiu, sau in orice alt mediu lipsit de frecari se va intampla asta. Intr-un mediu in care vor fi frecari nu vor cadea exact in acelasi timp. In aer va fi o mica diferenta intre cele doua corpuri ( uneori insesizabila ).

4. nwradu are perfecta dreptate.

5. ca sa nu fiu total offtopic, degeaba sari, ca tot o sa cazi cu viteza liftului-viteza cu care sari. Ex: cazi de la etajul 5 (~15m), cand vei ajunge jos, vei avea viteza de ~17 m/s (~61 km/h) ( ignorand frecarile, vreo 14-15 m/s (50-54 km/h) cu frecari ). Daca reusesti tu sa atingi macar 30 km/h sarind, esti bun ). Si toate astea presupunand ca te sincronizezi perfect cu momentul cand liftul atinge solul, si presupunand ca nu-ti cad tavanul liftului si toate cablurile alea in cap.

Link to comment
Share on other sites

Deci un kilogram de fier este mai greu decat un kilogram de fulgi?

ahaha cum am putut sa zic idiotenia asta 24.gif cand tocmai eu faceam baza de prostii de la mine din clasa cu intrebarea asta smile.gif) .

cat despre caderea a 2 corpuri de mase diferite si forma identica in acelasi timp pe pamant pot spune ca nu inteleg fenomenul si mi se pare ciudat. oricum cred ca aveti dreptate... poate trebuia sa merg la mai multe ore de fizica biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

3. black, diana are dreptate. Numai in spatiu, sau in orice alt mediu lipsit de frecari se va intampla asta. Intr-un mediu in care vor fi frecari nu vor cadea exact in acelasi timp. In aer va fi o mica diferenta intre cele doua corpuri ( uneori insesizabila ).

nu cred ca se referea la ce zici tu dry.gif

Oricum se poate testa chestia asta intr-un mediu controlat (fara vant etc.) si un robot sa dea drumul concomitent la 2 obiecte identice ca forma si diferite ca masa si sa se constate ca ajung la pamant in acelasi timp.

Nu are nici o legatura cu orele de fizica treaba asta. E vorba de cat de bine intelegi fenomenul asta din punct de vedere logic. La fizica singura data cand iti vorbeste despre asta e in context: "in anul 1000toamna cutarica s-a urcat pe turnul din pisa si arunca obiecte de mase diferite si a vazut ca ajung la pamant in acelasi tim. Bun, sa trecem la capitolul urmator"

Eu cel putin chiuleam pe rupte in perioada aia si de-aia m-am certat o saptamana intr-a 12-ea cu profa mea de fizica pe tema asta.

btw: argumentul meu intr-a 12-ea mi se pare ca era F=m*a deci forta cu care tragea pamantul nu era egala.. dar intre timp m-am luminat happy.gif.

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...