Jump to content
Dani

Spectacol in Aer

Recommended Posts

Cele mai bune avioane de luptă ale lumii s`au "înfruntat“ în România

Cele mai bune avioane de luptă ale lumii s`au ?înfruntat“ în România

Peste 100 de avioane şi elicoptere, civile şi militare, au fost prezente la spectacolul aerian ROIAS (Romanian International Air Show), care s`a desfăşurat miercuri 26 iulie pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa. Spectacolul este prilejuit de împlinirea a o sută de ani de la performanţa lui Traian Vuia ? primul aviator din lume care a pilotat, în martie 1906, un aparat de zbor mai greu decât aerul. La ROIAS 2006, România a adus 43 de avioane şi elicoptere militare, precum şi 17 aeronave civile. Din alte 15 ţări ale Europei au venit 56 de aeronave. Forţele Aeriene Române au avut ca principale exponate 12 avioane Mig 21 Lancer ? zece în zbor şi două în expoziţie statică la sol. Alături de ele, aviaţia militară a României a mai prezentat, printre altele, cinci avioane IAR 99 Şoim, cinci aeronave IAK 52 şi zece elicoptere IAR 330 Socat, iar aviaţia civilă a adus şase avioane Extra 300 L, patru avioane Zlin şi un balon cu aer cald. La ROIAS 2006 au fost prezente şi câteva dintre cele mai performante avioane de luptă ale lumii, printre care Mirage 2000 (Franţa), F 16 (Olanda şi Belgia), Gripen (Suedia), Tornado (Germania), Mig 29 (Ungaria) şi Jaguar (Marea Britanie). Turcia, Italia, Elveţia şi Croaţia au adus şi formaţii de acrobaţie aeriană. Evident, aeronavele străine nu au fost aduse în România doar de dragul spectacolului, ci şi pentru a-şi demonstra perfomanţele în perspectiva viitorului contract de achiziţie pe care îl pregăteşte Ministerul Apărării Naţionale al României. După cum se ştie, Israelul şi Belgia au oferit României spre vânzare avioane F 16 second hand, de fabricaţie americană, iar firma suedezo-britanică Gripen International a oferit României avioane JAS 39 Gripen noi. Până la sfârşitul anului 2006, Ministerul român al Apărării ar urma să decidă tipul de avion pe care-l va cumpăra. România va achiziţiona în prima etapă 24 de avioane de luptă, iar ulterior alte 24 de aeronave. În perioada anilor 2010 ? 2012, toate avioanele Mig 21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române vor fi retrase din exploatare.

Link to comment

A fost o experientza unica. De mica am avut multe ocazii sa zbor cu tot felul de avioane de reactzie shi/sau transport dar ce-am vazut acolo... mellow.gif

Asha cum a fost ashteptat.. formatziile turciei shi italiei au avut cele mai complexe shi uluitoare programe artistice. Se vede diferentza dintre aripile romaneshti shi cele internatzionale(ma refer atat la complexitatea prezentarilor de aeronave cat shi la tehnologii)

Spectacolul a fost deschis de parashutishtii militari romani de la fosta "Brigada 2 Parashutishti" care au facut un adevarat show, k la fiekre reprezentatzie a lor.

Pe toata durata spectacolului au putut fi vizitate shi

- expozitzia "Aripi Romanesti", organizata de Muzeul Aviatiei din Bucuresti

- o expozitzie cu peste 100 de aeronave shi tehnica militara

- standuri cu exponate ale reprezentantilor industriei aeronautice, fara nelipsitzii baietzi de la gripen wub.gif

Ce m-a surprins a fost diferentza intre modul in care spectatorii au fost tratatzi de staff-ul strain shi de cel romanesc. Daca te duceai la un strain shi-l intrebai ceva era mai mult decat fericit sa-ti explice orice vroiai, pe cand un roman itzi raspundea in sictir shi tzi se taia tot cheful.

a fost.. de vis wub.gifeusa_doh.gifeusa_naughty.gif

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...