Jump to content
THuG-Radu

E Ilie Moromete intelectual sau nu ?

E Ilie Moromete intelectual sau nu ?  

56 members have voted

1. 1. E Ilie Moromete intelectual sau nu ?

• 1. Da
      6
    • 2. Nu
      24
    • 3. Da este, dar in lumea lui.
      19
    • 4. Habar n`am, am votat sa ma aflu in treaba...
      7

Recommended Posts

Posted (edited)

S-a facut mare tam-tam in jurul subiectelor de la Bacalaureat care, sincer sa fiu, nu mi s-au parut atat de dificile. Problema este ca nu se mai citeste atat de mult. Eu am dat Bac-ul in 98 fara sa fi cunoscut comp-ul si alte asemenea, dar citeam enorm de mult, de placere, nu pentru ca mi se cerea de la scoala.

Ontopic, Moromete nu e intelectual, pentru ca nu este o persoana care se ocupa cu munca intelectuala, om cu pregatire speciala care lucreaza în domeniul stiintei, artei, învatamântului etc (asta zice si Dex-ul), desi poate este mai inteligent decat popa si dascalul satului.

Edited by odyseu
Posted

Fost mea diriginta ne-a spus ca daca am ales Ion sau Ilie Moromete la subiectu III am pierdut din start 4 puncte :|

Acelasi lucru l-a declarat si doamna Badea ( profa la mine in liceu ca a scris o gramada de carti biggrin.gif )

Acum poate se vor da ceva puncte ptr cei care au scris de Moromete dar max 20 ptr redactare..daca si asta e facuta la perfectie....si asta doar ptr ca sunt foarte multi cei care au scria Moromete si avand nota max 6 circa 70% vor pica bacu sad.gif

P.S. tot ce am scris mai sus sunt cuvintele doamnei Badea si Nicolae Mirela...a si apropo eu am scris 3,5 pagini la Stefan Ghiorghidiu tongue.gif

Posted

mda ... avem si noi carte de la M. Badea ...chiar a zis un coleg de clasa care a scris si el despre moromete, ca merge cu cartea aceea direct la minister. In acea care : moormete-intelctual

Dar degeaba ... se vede ca unii invatza asa, unii altfel. Sau profesoarele cand i-l caracterizeaza pe langa cuvintele: inteligent, lucid, caracter puternic mai scapa si un intelectual si s-a dus pe rapa toata chestia.

Deci in morometii sunt f. multe scene in care poti dezvolta luciditatea in gandire etc. ...din punctul meu de vedere este mult mai destept decat un Ladima (P. lui Procust) care se indragosteste de o curtezana iar apoi se sinucide :|

Dar degeaba argumentam noi aici ca este sau nu este, chiar daca rezultatul ar fi ca este, decizia e in mana profilor. smile.gif

Cei care aveti mamele profesoare punetzine un pont banana.gif

Posted

La Stefan Gheorghidiu nu prea vad ce se poate scrie la conditia in societate. Omul are probleme pe planul personal, sotie, inselat, din astea... trebuie sa tragi tare de tot ca sa incluzi astea cumva in societatea acelor ani. Iar conditia intelectualului in timpul razboiului... iarasi, e mult de munca, pt ca in razboi nu prea mai conteaza ce esti si din ce mediu provii, de fapt asta se si arata in razboi, ca dezumanizeaza omul si mori la fel de bine si daca esti taran si daca esti academician.

din contra, el e cel mai bine conturat intelectual dintre cei care ii aveam la dispozitie.cum sa spui ca moromete sau ion sunt intelectuali?? sunt tarani, din start era clar ca nu sunt. nici apostol nu prea e, dar sigur e mai mult decat taranusii aia 2.

btw la marin preda era din romanul "cel mai iubit dintre pamanteni" wink.gif

ps eu eram ala din fata liceului spiru caruia ii spunea profa de roamana "esti bun, pleaca " biggrin.gif

Posted

varianta 4:D nu stiu am invatat despre el la scoala... nu e cine stie ce...doar cult nu e

adi tu esti in V-VIII asa ca nu prea ai treaba cu subiectul... nu mai vana posturi

ontopic: o sa fie un dezastru... o fi moromete singurul taran filozof din literatura romana dar nu putea fi incadrat in subiectul care se cerea, cat despre ion... el voia doar "pamant mult, mult", era un taran si cel mai nepotrivit pentru acest gen de subiect... m-as bucura sa fie mai indulgenti profesorii la notare cu cei care au gresit ca asta ar insemna sa ne dea si noua, celor care au facut ce trebuia, punctaj mare... moate chiar maxim biggrin.gif .

P.S.: stefan gheorghidiu este perfect pentru acest tip de subiect. am citit mai sus ca nu ai putea sa-l raportezi la societate. nu este adevarat. el apare raportat la societate prin faptul ca nu vrea sa ia parte la activitatile mondene, prin faptul ca are impresia ca s-a izolat de realitatea materiala imediata, dar tocmai aceasta este cea care provoaca destramarea casatoriei sale cu ela, etc. mai pot fi aduse si alte argumente in acest sens.

Posted

Voi ziveti: Moromete taran=> nu e intelectual.

Voi ziceti: Niculae e intelectual (desi Niculae e tzaran)

blink.gif

Moromete:spirit contemplativ, disimulare, darul vorbirii, ironie, umor, tehnica amanarii, pater familias.

M. Preda este scriitor deci e intelectual. Tata-l lui Marin Preda este Tudor Calarasu.

M.Preda l-a construit pe moromete dupa tata-l lui. Deci acest Tudor Calarasu trebuie sa fie un tzarantoc acolo si atat?

Ei bine voi care la-ti scris pe Stefan va spuneti usor pararea ca nu e ca e tzaran ...

Dar daca aveati de alege intre Moromete si GDL? (Patul lui Procust)

Gdl e intelectual clar..desi mie mi se pare un fraier de clasa. Atat are in plus fatza de moromete ca lucreaza la un ziar si se intoarce impotriva patronilor pt ca era vb de ceva ce era nedrept. Dar cum am spus, trimite o groaza de scrisori de dragoste unei curtezane de care era indragostit. Si in final se sinucide si spune ca defapt era indrogistit de doamna T. (feminitatea perfecta)

Deci eu zic ca la Moromete puteai sa scrii mult mai mult despre psihologia personajului si sa-l pui in anumite situatii.

Dar cum am spus ... decizia la profi smile.gif

(oricum deja mi gratza de bacu asta ... e o tampenie ... nu reflecta stiinta deloc)

Posted

Moromete e taran toata ziua. Nu e vorba de "decizia la profi", oricat ai intoarce n-ai cum sa-l faci ne-taran. De Ion nu mai zic...

Cel mai potrivit era Cel mai iubit dintre pamanteni, dar cred ca n-au citit foarte multi cartea tongue.gif Asa ca ramane Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi...

Posted

pfff... mey la mine stiu ca mi-a scris profa de romana mare cat china cu litere de tipar , nu uit nici la 60 de ani faptu ca Ilie Moromete reprezinta si este primul si singurul taran filozof din literatura romana ...

Eu zic ca e intelectual atata timp cat meditateaza si dezbate problematica clasei taranesti , tranformarile suferite de tarani , in lumea rurala din perioada comunista (partea a 2-a romanului , dupa 1949) , mai ales monologul pe aceasta tema discutat cu un personaj imaginar creat de el ....

Adevarul e ca, el este un taran , dar e un taran care gandeste si dezbate o anumita problema ce il tranforma intr-un personaj mai mult decat un simplu taran care vrea doar pamanat si sa de-a cu sapa (cazul lui Ion) ...

ps: am impresia ca ar fi fost bun si romanul Ion , in cazul in care ai fi facut referire la invatatorul Herdelea , care e intelecual dupa parerea mea wink.gif

Posted

Moromete:spirit contemplativ, disimulare, darul vorbirii, ironie, umor, tehnica amanarii, pater familias.

M. Preda este scriitor deci e intelectual. Tata-l lui Marin Preda este Tudor Calarasu.

M.Preda l-a construit pe moromete dupa tata-l lui. Deci acest Tudor Calarasu trebuie sa fie un tzarantoc acolo si atat?

Ei bine voi care la-ti scris pe Stefan va spuneti usor pararea ca nu e ca e tzaran ...

cum poti sa scrii 'pater familias', 'tata-l' si 'la-ti' in aceleasi randuri? judicator, te provoc la a posta aici nota pe care o vei primi la romana la bac. si bacul chiar reflecta cunostintele tale personale, care probabil trebuiau sa inceapa de la o ortografie corecta, iar mai apoi sa duca la fitze intelectuale de genul 'pater familias' smile.gif

Posted

13.gif Daca erai in kretzulescu luai o gramada de 3 pentru treaba asta. tongue.gif Jigga Jigga stie de ce 24.gif Ehh da hai sa te scuzam ca erai emotionat si demoralizat dupa bac. occasion14.gif Bafta in continuare tuturor. biggrin.gif

Posted

si bacul chiar reflecta cunostintele tale personale

24.gif24.gif clar BangHead.gif cum poti sa spui o asemenea tampenie?

se vede ca tu habar nu ai ce se intampla in timpul bacului ...

deci eleva de 8-9 sa ia la fel ca unul de nota 4? da ma lashi?

In primul rand e chestie pile apoi noroc la subiecte, comisie, supraveghetoare etc.

deci cu afirmatia ta se vede ca nu ai nici o treaba cu bacuuuuuuul dute tareeee

Posted

24.gif24.gif clar BangHead.gif cum poti sa spui o asemenea tampenie?

se vede ca tu habar nu ai ce se intampla in timpul bacului ...

deci eleva de 8-9 sa ia la fel ca unul de nota 4? da ma lashi?

In primul rand e chestie pile apoi noroc la subiecte, comisie, supraveghetoare etc.

deci cu afirmatia ta se vede ca nu ai nici o treaba cu bacuuuuuuul dute tareeee

din cate stiu, nu s-au afisat inca rezultatele. cat despre o eleva de 8-9 de la un liceu industrial care sa ia cat unul de 5-6 (pt ca aia de 4 nu pot da bacul!) la un liceu teoretic e perfect inteligibil. mai ales daca eleva de 8-9 scrie 10 pagini despre moromete si elevul de 5-6 scrie juma' de pagina despre stefan gheorghidiu wink.gif

iar daca tu vei lua o nota mica la romana si ti se va parea ca esti discriminat... ei bine, fara sa-ti vad lucrarea, nu esti smile.gif

in primul rand nu e o chestie de pile, pt ca f putini au pile. chestia cu comisia si cu protocoalele o stim toti si da, la bac se poate copia, dar nu la toate probele, si mai ales la romana chiar nu prea ai ce copia.

si baiatu', eu am trecut deja prin bac si prin alte zeci de examene de atunci. iar daca invatamantul romanesc e la pamant e pt ca vor inchide ochii acum cand il vor gasi pe moromete intelectual in lucrarile voastre ca sa nu va strice voua media, dandu-va o impresia total gresita despre ceea ce stiti. si o "evolutie" cladita pe minciuni nu va fi in veci privita cu ochi buni.

Posted

1. Multi au pile wink.gif ..este unde tot liceul este pe pile, adica Directorii fac in asha fel incat sa fie bine la tot liceul si sa nu pice nimeni pentru renumele liceului.

2. La elevul de 4 i sa modificat media ca sa poata da bacul si hop... nota mare

alt caz: multi au invatat un singur subiect si pe acela l-au extras. Eleva de 10 din clasa mea a tras o poezie moderna de Arghezii si profesoarei nu i-a placut acea poezie si cerea alta si nu aluat eleva 10

3. Aceste lucruri sunt intarite de presedintele comisiei, deci ce reflecta bacu? cunostintele fiecaruia asai?

4. juma de pagina nu se puncteaza, iar daca nu a ales romanul care trebuia i se acorda punctaj pt ortografie etc. (depinde de profesoara)

5.La bac se poate copia foarte bine la orice materie, nu neaparat din carti/caiete ci de la colegi

6. Cand am spus ca depinde de profi: ei decid daca Moromete este sau nu este intelectual. (cautati in mai multe dictionare acest cuvant) intelectual-legat de minte, ratiune, inteligenta etc. <= lucruri care se regasesc la Moromete

Nu cred ca este nici unul dintre voi critic literar, pentru ca parerea lui sa fie considerat ceva de valoare.

Iar despre Ion citim la critic foarte multe pareri si foarte diferite. Pana cand romana nu este o stiinta exacta, adica e arta, e minciuna etc. nu poti sa spui despre nimic ceva, orice se poate interpreta in multe moduri.

p.s. despre scrisul corect pe forum miam spus parerea ...

Posted

Judicator nu inteleg de ce insisti... ti-ai spus parerea si a fost luata la cunostinta de ceilalti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim de acord. eu nu cred ca o sa puncteze prea mult la moromete si ion si oricum... tu nu cred ca o sa iei punctajul pentru ortografie si punctuatie.(no offence, dar este realitate) smile.gif

Posted

Deci decizia a fost a profilor cum am spus: cica "in urma consiliului"

Nu am zis ca trebuie sa fi-ti de accord cu mine dar inafara de faptul ca este taran si nu are scoala nu ati adus nici un argument prin care sa demonstrati ca nu este intelectual.

Iar in legatura cu definitia din dictionar unde zice ca ar trebui sa lucreze intr-un domeniu de intelectualitate.... I. moromete joaca teatru in mjai multe scene => artist.

Dar daca asta a fost decizia .. nu avem ce face. Stam pe mana profilor care corecteaza smile.gif ... trebuia sa aleg varianta 100% chiar daca nu erau atatea situatii in legatura cu societatea.

Sa speram ca nu va pica nimeni din cauza acestei incurcaturi. smile.gif

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...